ΠΙΣΩ
Επιστημονική Hμερίδα Aντιμετώπιση της Φαρμακοανθεκτικής Επιληψίας
Νικόλαος Ε. Μάνος
Παιδίατρος-Νεογνολόγος

Οι εφαρμοσμένες και μελλοντικές μέθοδοι αντιμετώπισης της φαρμακοανθεκτικής επιληψίας ήταν το αντικείμενο επιστημονικής ημερίδας που διοργανώθηκε από την Κλινική «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ» στο Ξενοδοχείο «Πανόραμα» στις 20 Mαρτίου 2004.

Το 20% περίπου των ασθενών με επιληψία εμφανίζουν «φαρμακοανθεκτικές» (ανεπιτυχώς ρυθμιζόμενες με τα φάρμακα) μορφές της νόσου. Περίπου ο ένας στους τρεις από αυτούς τους αρρώστους μπορεί να είναι υποψήφιος για χειρουργική επέμβαση στον εγκέφαλο, από την οποία θα αφαιρεθεί η υπεύθυνη για τις κρίσεις περιοχή. Όπως ανέπτυξε ο νευρολόγος κ. Γαργάνης, συντονιστής της εκδήλωσης και υπεύθυνος της Μονάδος Επιληπτολογίας και Καταγραφής Κρίσεων της Κλινικής «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ», η επιλογή του κατάλληλου για επέμβαση αρρώστου γίνεται ύστερα από έναν ολοκληρωμένο προεγχειρητικό έλεγχο, με μακρόχρονες Video-Ηλεκτροεγκεφαλογραφικές καταγραφές, MRI και νευροψυχολογικά tests και αφού αξιολογηθούν προσεκτικά οι πληροφορίες που προκύπτουν από αυτές τις εξετάσεις. Στον σωστά επιλεγμένο άρρωστο η χειρουργική επέμβαση έχει θεαματικά αποτελέσματα και παρουσιάστηκαν ανάλογες περιπτώσεις που διερευνήθηκαν στη Μονάδα της Κλινικής.

Ο καθηγητής της Νευροχειρουργικής και διευθυντής της Νευροχειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ κ. Κοντόπουλος, παρουσίασε την εμπειρία από χειρουργικές επεμβάσεις αυτού του είδους, που έχουν ξεκινήσει με θετικά αποτελέσματα στη Βόρειο Ελλάδα, εδώ και λίγα χρόνια. Για τους αρρώστους που δεν είναι κατάλληλοι για χειρουργική επέμβαση υπάρχουν εναλλακτικές μέθοδοι βελτίωσης του ελέγχου των επιληπτικών κρίσεων, όπως ειδικές δίαιτες (η κετογόνος δίαιτα) και η εμφύτευση μικρής ηλεκτρικής συσκευής, του Διεγέρτη του Πνευμονογαστρικού Νεύρου, με την οποία διοχετεύονται μικρής έντασης ηλεκτρικά ερεθίσματα στον εγκέφαλο, που έχουν ως αποτέλεσμα μια σχετική βελτίωση του ελέγχου των κρίσεων. Τα σχετικά θέματα παρουσίασε ο νευρολόγος κ. Γιαννακόδημος, υπεύθυνος του Ιατρείου και της Μονάδος Επιληψίας του Νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς», στην Αθήνα.

Τέλος, ο νευρολόγος κ. Βελλής, διευθυντής του Εθνικού Επιληπτολογικού Προγράμματος της Ολλανδίας, παρουσίασε τις τρέχουσες κατευθύνσεις της επιστημονικής έρευνας και τις μελλοντικές προοπτικές αντιμετώπισης της φαρμακοανθεκτικής επιληψίας. Στους πιο πολύπλοκους φαρμακοανθεκτικούς αρρώστους είναι συνηθισμένη πρακτική η τοποθέτηση ενδοκρανιακών ηλεκτροδίων, για διαγνωστικούς και εντοπιστικούς σκοπούς, αλλά πιο πρόσφατα και για σκοπούς πρόβλεψης των επερχόμενων επιληπτικών κρίσεων και ηλεκτρικού ερεθισμού για την αναστολή τους. Σχετικές μελέτες βρίσκονται σε εξέλιξη και τα αποτελέσματά τους αναμένονται με εύλογο ενδιαφέρον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΜΑΣ ΤΕΥΧΟΣ
downloadfilmterbaru.xyz bigoporn.club bok3p.site sablonpontianak.com