ΠΙΣΩ
Οστεοαρθρίτιδα - Eξελίξεις
Dr Κώστας Βουκαλής
Ορθοπαιδικός Χειρουργός


Εντοπισμένες βλάβες του αρθρικού χόνδρου σε στηρικτικές αρθρώσεις, όπως είναι το γόνατο, είναι συχνές αλλά δύσκολες να θεραπευτούν. Η φτωχή αναγεννητική ικανότητα του αρθρικού χόνδρου στους ενήλικες έχει ως αποτέλεσμα την οστεοαρθρίτιδα με τις ανάλογες συνέπειες, πόνο στη βάδιση και αυτόματο νυχτερινό πόνο. Ο πόνος οφείλεται στον ερεθισμό των νευρικών απολήξεων που υπάρχουν στο ακάλυπτο από χόνδρο κόκαλο. Η εμφάνιση της οστεοαρθρίτιδας ειδικά σε νέα άτομα στα οποία δεν μπορούμε να δώσουμε λύσεις (π.χ. ολική αρθροπλαστική) είναι καταστρεπτική για την ποιότητα της ζωής του ανθρώπου.

Η φύση, στην προσπάθειά της να επουλώσει τις πληγές της με κυτταρική διαφοροποίηση, κατασκευάζει «κάτι σαν χόνδρο» από ινώδη ιστό, ο οποίος δεν μπορεί σε τίποτα να συγκριθεί με τις ιδιότητες του φυσιολογικού υαλοειδούς αρθρικού χόνδρου.

Ο ιατρικός κόσμος έχει προσπαθήσει να δώσει κατά καιρούς, χωρίς επιτυχία, διάφορες λύσεις για να μετριάσει τα συμπτώματα ή να καθυστερήσει την εμφάνιση της οστεοαρθρίτιδας. Με κανένα τρόπο θεραπείας δεν είχαμε επιτυχία γιατί δε γινόταν παραγωγή φυσιολογικού υαλοειδούς χόνδρου.

Η αυτομεταμόσχευση χόνδρου είναι η μόνη σήμερα χειρουργική θεραπεία ελλειμμάτων αρθρικού χόνδρου η οποία προμηθεύει και διατηρεί τον υαλοειδή χόνδρο. Στη χειρουργική ορολογία είναι γνωστή σαν OATS, από τα αρχικά των λέξεων Osteochondral Autogenous Transfer Grafts Surgery. Το 1997 ιδρύθηκε στην Ελβετία η πρώτη Διεθνής Εταιρεία Θεραπείας Αρθρικού Χόνδρου, International Cartilage Repair Society (ICRS).

Η τεχνική της αυτομόσχευσης χόνδρου άρχισε να γίνεται πρώτα με ανοιχτή εγχείρηση και μόνο τα τελευταία χρόνια, με την αύξηση της εμπειρίας στην αρθροσκοπική τεχνική, γίνεται πια και στη χώρα μας αρθροσκοπικά.

Με την αυτομεταμόσχευση χόνδρου πετυχαίνουμε στην περιοχή της βλάβης κάλυψη με φυσιολογικό υαλοειδή χόνδρο σε ποσοστό 80%, με αποτέλεσμα εξαφάνιση των συμπτωμάτων και αύξηση της διάρκειας ζωής της άρθρωσης.

Η αυτομεταμόσχευση χόνδρου στο γόνατο με αρθροσκόπηση σημαίνει απλά ότι χωρίς να ανοίξουμε το γόνατο παίρνουμε χόνδρο από περιοχές του γόνατος όπου ο χόνδρος δεν είναι απαραίτητος και τον μεταφέρουμε στην περιοχή της βλάβης η οποία συνήθως εντοπίζεται στην κύρια επιφάνεια στήριξης.

Τα πλεονεκτήματα της αυτομεταμόσχευσης χόνδρου με αρθροσκοπική τεχνική είναι πάρα πολλά:
• Είναι ημερήσιο περιστατικό.
• Γίνεται με αρθροσκόπηση χωρίς να ανοίξουμε το γόνατο.
• Πετυχαίνουμε γρήγορη «αποκατάσταση».
• Χαμηλό κόστος.
• Ψηλό ποσοστό επιβίωσης χονδροκυττάρων φυσιολογικού υαλοειδούς χόνδρου.
• Δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης νόσου επειδή είναι αυτομόσχευμα.
• Μπορεί να γίνει και σε άλλες αρθρώσεις εκτός από το γόνατο.
Η αυτομεταμόσχευση χόνδρου με αρθροσκοπική τεχνική γίνεται με επιτυχία στην Κλινική «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ». Τα αποτελέσματα της τεχνικής αυτής ήδη ανακοινώθηκαν από το συνεργάτη της Κλινικής μας Δρ. Κ. Βουκαλή στο Συνέδριο της Ορθοπαιδικής Εταιρείας Μακεδονίας - Θράκης, όπως και στο Βαλκανικό Συνέδριο που έγινε πρόσφατα στη Δράμα. Βέβαια το μέλλον των προβλημάτων αυτών βρίσκεται στα χέρια των εργαστηρίων με την ιστομηχανική, τη γονιδιακή θεραπεία και την παραγωγή αυτόλογων πρωτεϊνών, αλλά μέχρι να φτάσουμε εκεί, η αυτομεταμόσχευση χόνδρου με τα αποτελέσματά της δείχνει ότι είναι αποτελεσματική μέθοδος για τη θεραπεία εστιακών βλαβών του αρθρικού χόνδρου, οι οποίες αν μείνουν χωρίς θεραπεία καταλήγουν στη βασανιστική οστεοαρθρίτιδα.

Μήπως δεν είναι πρόωρη η πρόβλεψη ότι η αυτομεταμόσχευση χόνδρου στις βλάβες του αρθρικού χόνδρου θα μειώσει τον αριθμό των περιστατικών που χρειάζονται ολική αρθροπλαστική;

Γιατί να βάζουμε στο γόνατό μας σίδερα και πλαστικά, υλικά με περιορισμένη αντοχή στο χρόνο, όταν μπορούμε με μια απλή ημερήσια ανώδυνη αρθροσκοπική τεχνική να διατηρήσουμε υγιές το δικό μας γόνατο;

Αυτομόσχευμα χόνδρου για τη θεραπεία ελλειμμάτων ολικού πάχους του αρθρικού χόνδρου με αρθροσκοπική τεχνική

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΜΑΣ ΤΕΥΧΟΣ
downloadfilmterbaru.xyz bigoporn.club bok3p.site sablonpontianak.com