ΠΙΣΩ
Νέες ακτινολογικές τεχνικές για τη διάγνωση και την αντιμετώπιση των παθήσεων του μυοσκελετικού συστήματος
Δρ Αναστασία Ν. Φωτιάδου
Διευθύντρια Ακτινολογικού τμήματος Hinchingbrooke Hospital NHS και Spire Lea Hospital, Cambridge, UK, Υπεύθυνη Μυοσκελετικής Απεικόνισης, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Η Μυοσκελετική Ακτινολογία είναι ο κλάδος της Ακτινολογίας που ασχολείται με όλο το φάσμα των ορθοπαιδικών παθήσεων. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι παθήσεις των οστών, του χόνδρου και των μαλακών μορίων. Σκοπός της Μυοσκελετικής Ακτινολογίας είναι η διάγνωση με τη χρήση υψηλής τεχνολογίας, αλλά και η αντιμετώπιση μυοσκελετικών παθήσεων με ελάχιστα αιματηρές τεχνικές.

Στα πλαίσια της διάγνωσης, τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί μια ελάχιστα επεμβατική τεχνική που επιτρέπει τη λεπτομερή απεικόνιση του χόνδρου και των μαλακών μορίων των αρθρώσεων. Η μέθοδος περιλαμβάνει την έγχυση σκιαγραφικού εντός της πάσχουσας άρθρωσης υπό την καθοδήγηση ακτινοσκοπικού μηχανήματος. Με τον τρόπο αυτό η τεχνική καθίσταται ακριβής και ασφαλής. Την ολοκλήρωση της έγχυσης ακολουθεί η απεικόνιση της άρθρωσης με αξονική ή μαγνητική τομογραφία. Έτσι, οι βλάβες του χόνδρου και οι ρήξεις των συνδέσμων και των τενόντων αναδεικνύονται με ακρίβεια, συμβάλλοντας σημαντικά στον λεπτομερή χειρουργικό σχεδιασμό.

Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των μυοσκελετικών παθήσεων, μια νέα μέθοδος για την ανακούφιση της οσφυαλγίας περιλαμβάνει την έγχυση αναισθητικού και στεροειδούς είτε εντός των αποφυσιακών αρθρώσεων που αποτελούν τμήμα της σπονδυλικής στήλης, είτε πέριξ του πάσχοντος νεύρου σε περίπτωση κήλης του μεσοσπονδύλιου δίσκου. Η όλη διαδικασία είναι σύντομης διάρκειας και γίνεται υπό την καθοδήγηση αξονικού τομογράφου, γεγονός που την καθιστά ακριβή και ασφαλή. Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι η μέθοδος δεν είναι επώδυνη, αφού αρχικά χορηγείται τοπικό αναισθητικό στην περιοχή της έγχυσης. Η παραπάνω περιγραφείσα τεχνική χρησιμοποιείται επίσης για τον καθορισμό της αιτίας της οσφυαλγίας. Έτσι, εάν μετά την πέριξ του νεύρου έγχυση ο ασθενής εξακολουθεί να παρουσιάζει συμπτώματα οσφυαλγίας, η εκφύλιση των αποφυσιακών αρθρώσεων της σπονδυλικής στήλης θεωρείται η πιθανότερη αιτία του πόνου. Με τον τρόπο αυτό καθορίζεται με ακρίβεια η θεραπευτική στρατηγική που θα ακολουθηθεί.

Οι παρακάτω εικόνες προέρχονται από το προσωπικό αρχείο της συγγραφέως.

Εικόνα 1: Μαγνητική αρθρογραφία ισχίου σε ασθενή ηλικίας 48 ετών με μακροχρόνιο ιστορικό άλγους στο ισχίο. Χάρη στην έγχυση σκιαγραφικού μέσα στην άρθρωση, η ρήξη του χόνδρου (βέλη) αναδείχθηκε με λεπτομέρεια. Η ασθενής στη συνέχεια υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση με εξαιρετικά αποτελέσματα.


 

Εικόνα 2:
α) Ασθενής 61 ετών με πολυετές ιστορικό
οσφυαλγίας. Τομή αξονικού τομογράφου
όπου φαίνεται η τοποθέτηση της βελόνας
εντός της αποφυσιακής άρθρωσης. 
β) Ασθενής 52 ετών με παρόμοιο
ιστορικό και τεχνική. Και οι δυο ασθενείς,
εννιά μήνες μετά την έγχυση
αναισθητικού και στεροειδούς ανέφεραν
συνεχιζόμενη εξάλειψη των
συμπτωμάτων της οσφυαλγίας. 


Εικόνα 3: Ασθενής 42 ετών με ιστορικό άλγους στην οσφύ και στο ισχίο. Τομή αξονικού τομογράφου όπου φαίνεται η τοποθέτηση της βελόνας πέριξ του πάσχοντος νεύρου. Παρατηρήθηκε άμεση ανακούφιση από τον πόνο.

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΜΑΣ ΤΕΥΧΟΣ
downloadfilmterbaru.xyz bigoporn.club bok3p.site sablonpontianak.com