ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Στις δύσκολες αυτές ώρες που ζει η πόλη μας, στεκόμαστε όλοι μαζί ενωμένοι.

Η Κλινική «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ», συναισθανόμενη τη μεγάλη δυσκολία την οποία αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή το Εθνικό Σύστημα Υγείας, στέκεται αρωγός στον αγώνα που δίνει το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των Δημόσιων Νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης.

Σε συνεργασία πάντοτε με το Υπουργείο Υγείας, ο «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ», από τις 27 Οκτωβρίου, υποδέχεται από τα Δημόσια Νοσοκομεία της πόλης ασθενείς που δεν νοσούν από κορωνοϊό, με σκοπό να ελευθερωθούν σε αυτά κλίνες ΜΕΘ για περιστατικά COVID-19, ώστε να εξυπηρετηθεί ο διαρκώς αυξανόμενος αριθμός ασθενών.

ΚΛΕΙΣΙΜΟ

ΠΙΣΩ
News - 1η Εκπαιδευτική Ημερίδα του Τμήματος Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης

Tο Τμήμα Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης της Κλινικής «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ» διοργάνωσε την 1η Εκπαιδευτική Ημερίδα με Θέμα «Αποκατάσταση των ασθενών με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΣΚΠ)» στην Αίθουσα Διαλέξεων της Κλινικής την Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013. Τα θέματα που παρουσιάστηκαν στην Ημερίδα ήταν τα εξής:


ΣΚΠ το παρόν και το μέλλον
Πασχαλίδου Μαρίνα, Νευρολόγος, τέως Αναπλ. Διευθύντρια Βʼ Νευρολογικής Κλινικής Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ

Η συσχέτιση της ανεπάρκειας των εγκεφαλονωτιαίων φλεβών με την ΣΚΠ
Τσαμόπουλος Νικόλαος, Νευροακτινολόγος στην Κλινική Mediterraneo (Γλυφάδα)

Ο Ρόλος του Φυσιάτρου και της ομάδας αποκατάστασης στους ασθενείς με ΣΚΠ
Καμπέρης Στέγριος, Φυσίατρος, Επιστημονικός Διευθυντής Τμήματος Φ.Ι.ΑΠ. Κλινικής «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ»

Φυσικοθεραπευτική προσέγγιση στη ΣΚΠ
Σιδηρόπουλος Νικόλαος, MSc, MMACP Manual Therapist, Φυσικοθεραπευτής Τμήματος Φ.Ι.ΑΠ Κλινικής «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ»

Εργοθεραπεία και ο ρόλος της στη λειτουργικότητα του ατόμου
Καλογήρου Β. Γεώργιος, Εργοθεραπευτής, Κέντρο Αποκατάστασης «Ευεξία»

Η συμβολή της Λογοθεραπείας στους ασθενείς με ΣΚΠ
Σταφυλίδης Θεμιστοκλής, Λογοθεραπευτής MSc, Επιστημονικός Συνεργάτης Brain Matters

Νευροψυχολογικές και Ψυχολογικές Προσεγγίσεις στη ΣΚΠ:
Ο ρόλος τους στην Αποκατάσταση των ασθενών

Δρ. Αλεξάνδρα Πενταράκη, PhD, CPsychol, AFBPsS, Κλινική Ψυχολόγος (ειδ. Κλινική νευροψυχολογία & ψυχοθεραπεία), Διδάκτωρ Ψυχολογικής Ιατρικής Πανεπιστημίου Λονδίνου, Kingʼs College London, Συνεργάτης της Μονάδας Επιληψίας της Κλινικής «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ»


Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία και εντυπωσιακή προσέλευση κοινού. Σκοπός της ημερίδας ήταν να αναδείξουμε τις τελευταίες εξελίξεις στην επιστήμη, αλλά και την τεχνογνωσία που υπάρχει, για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των βασανιστικών συμπτωμάτων και των δυσάρεστων επιπλοκών που εμφανίζονται στους ασθενείς με ΣΚΠ, βελτιώνοντας την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής τους.
Μέσα από την Ημερίδα, δόθηκε το στίγμα της αποκατάστασης και η αναγκαιότητα ύπαρξης της ομάδας αποκατάστασης, για τη σωστή και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των ασθενών.

Όπως ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Στέργιος Καμπέρης, Φυσίατρος, Επιστημονικός Διευθυντής του Τμήματος Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης της Κλινικής «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ», «η ομάδα αποκατάστασης αντιλαμβάνεται και αντιμετωπίζει τον ασθενή ολιστικά και όχι ως σύμπτωμα».

Ο Φυσίατρος, έχοντας εξετάσει και εκτιμήσει την κλινική κατάσταση των ασθενών, συγκεντρώνει όλα τα απαραίτητα στοιχεία που χρειάζονται για τον κάθε ασθενή, καταρτίζει και ελέγχει το εξατομικευμένο πρόγραμμα αποκατάστασης, συντονίζει και καθοδηγεί την ομάδα αποκατάστασης, συνεργάζεται με τις άλλες ιατρικές ειδικότητες, με μοναδικό μέλημα τη φροντίδα του ασθενή και τη συμπαράσταση στο φροντιστή.

Το έργο της ομάδας αποκατάστασης είναι πολυδιάστατο και έχει ανθρωπο κεντρικό και κοινωνικοοικονομικό χαρακτήρα. Φροντίζει να καταστήσει τον ασθενή λειτουργικό, παραγωγικό και χρήσιμο τόσο για τον εαυτό του όσο και για το περιβάλλον στο οποίο ζει και όχι να τον οδεύσει ολοταχώς στην πρόωρη αναπηρική σύνταξη και κατʼ επέκταση στην κοινωνική απομόνωση, στην παραμέληση και την περιθωριοποίηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΜΑΣ ΤΕΥΧΟΣ