ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Στις δύσκολες αυτές ώρες που ζει η πόλη μας, στεκόμαστε όλοι μαζί ενωμένοι.

Η Κλινική «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ», συναισθανόμενη τη μεγάλη δυσκολία την οποία αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή το Εθνικό Σύστημα Υγείας, στέκεται αρωγός στον αγώνα που δίνει το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των Δημόσιων Νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης.

Σε συνεργασία πάντοτε με το Υπουργείο Υγείας, ο «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ», από τις 27 Οκτωβρίου, υποδέχεται από τα Δημόσια Νοσοκομεία της πόλης ασθενείς που δεν νοσούν από κορωνοϊό, με σκοπό να ελευθερωθούν σε αυτά κλίνες ΜΕΘ για περιστατικά COVID-19, ώστε να εξυπηρετηθεί ο διαρκώς αυξανόμενος αριθμός ασθενών.

ΚΛΕΙΣΙΜΟ

ΠΙΣΩ
Manual Therapy
Νικόλαος Σιδηρόπουλος
MSc (Manipulative Physiotherapy) MCSP, MMACP, Εξειδικευμένος Φυσικοθεραπευτής - Manual Therapist 

Τι είναι το Manual Therapy;
Η Ορθοπαιδική Θεραπεία με Χειρισμούς (OMT) ή Manual Τherapy είναι μια εξειδίκευση στον τομέα της Φυσικοθεραπείας για την αντιμετώπιση των παθήσεων του νευρο-μυοσκελετικού συστήματος. Κύρια χαρακτηριστικά του Manual Τherapy είναι ότι η θεραπεία εφαρμόζεται με τα χέρια του εξειδικευμένου φυσικοθεραπευτή (Manual Therapist) και έχει σαν στόχο όχι μόνο την ανακούφιση των συμπτωμάτων, αλλά και την αντιμετώπιση της αιτίας που τα προκαλεί.


Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του Manual Therapy σε σχέση με την κλασσική Φυσικοθεραπεία;
Το Manual Therapy είναι πιο αποτελεσματικό από την κλασσική Φυσικοθεραπεία στην αντιμετώπιση των παθήσεων του νευρο-μυοσκελετικού συστήματος.
Πρώτον, το Manual Therapy xρησιμοποιεί τον «κλινικό συλλογισμό» (clinical reasoning), δηλαδή μια συστηματική διαδικασία σκέψης, η οποία καθοδηγεί την αξιολόγηση και τη θεραπεία του ασθενή. Πιο συγκεκριμένα, κατά την αξιολόγηση, ο «κλινικός συλλογισμός» επιτρέπει στον Manual Therapist να εντοπίσει τη συγκεκριμένη βιολογική δομή (μυς, άρθρωση, νευρικός ιστός, μεσοσπονδύλιος δίσκος κ.λπ.) που προκαλεί τον πόνο ή το πρόβλημα του ασθενή.

Σε αυτή τη διαδικασία, ο Manual Therapist παίρνει το ρόλο του ντετέκτιβ και μαζεύει πληροφορίες, λαμβάνοντας λεπτομερές ιστορικό και χρησιμοποιώντας εξειδικευμένες δοκιμασίες αξιολόγησης κατά τη φυσική εξέταση, οι οποίες υποδεικνύουν την κατάλληλη για κάθε ασθενή θεραπεία. Αυτή η διαδικασία συνεχίζεται σε όλη τη διάρκεια της θεραπείας, καθώς ο Manual Therapist αξιολογεί σε κάθε συνεδρία την αποτελεσματικότητα των θεραπευτικών τεχνικών ή ασκήσεων που επέλεξε, ώστε η θεραπεία να είναι στοχευμένη και αυστηρά εξατομικευμένη για κάθε ασθενή.

Δεύτερον, θεμέλιο του Manual Τherapy αποτελεί η «θεραπεία βασισμένη σε αποδείξεις» (evidence-based practice) που σημαίνει ότι τόσο οι δοκιμασίες αξιολόγησης όσο και οι τεχνικές θεραπείας που χρησιμοποιούνται από τον Manual Therapist είναι αποδεδειγμένα έγκυρες, αξιόπιστες και αποτελεσματικές, όπως προκύπτει από υψηλού επιπέδου επιστημονικές έρευνες. Ο Manual Therapist οφείλει να ενημερώνεται και να εκπαιδεύεται διαρκώς, παρακολουθώντας τις εξελίξεις της διεθνούς έρευνας στις σχετικές με το Manual Therapy επιστήμες, για να παρέχει υψηλής ποιότητας θεραπεία που θα βασίζεται στις τελευταίες επιστημονικές αποδείξεις.

Τρίτον, το Manual Therapy χρησιμοποιεί το βιοψυχοκοινωνικό μοντέλο θεραπείας, σύμφωνα με το οποίο το πρόβλημα του ασθενή προσεγγίζεται συνολικά. Έτσι, ο Manual Therapist αξιολογεί και αντιμετωπίζει όχι μόνο την βιολογική βλάβη (π.χ. παγίδευση νεύρου σε οσφυοϊσχιαλγία), αλλά και τους ψυχοκοινωνικούς παράγοντες (π.χ. εσφαλμένη αντίληψη για την προέλευση του πόνου, φόβος του πόνου και αποφυγή κοινωνικών δραστηριοτήτων) που μπορούν να καθυστερήσουν την ανάρρωση του ασθενή οδηγώντας σε χρόνιο πόνο και ανικανότητα.


Σε ποιους απευθύνεται το Manual Therapy;
Απευθύνεται κυρίως σε άτομα με οξύ ή χρόνιο πόνο που οφείλεται σε κινητική δυσλειτουργία, με διαταραχές της φυσιολογικής κινητικότητας, ελαστικότητας, δύναμης, σταθερότητας και αιμάτωσης των διαφόρων δομών του νευρο-μυοσκελετικού συστήματος, μετά από οξύ τραυματισμό ή επαναλαμβανόμενο μικρο-τραυματισμό. Τα αίτια της δυσλειτουργίας συνήθως είναι μηχανικά (π.χ. συμπίεση) και η έναρξη της θεραπείας προϋποθέτει να έχει αποκλειστεί σοβαρή παθολογία (π.χ. ιππουριδική συνδρομή, κακοήθεια).


Η θεραπεία εφαρμόζεται με τα χέρια του εξειδικευμένου φυσικοθεραπευτή (Manual Therapist) και έχει σαν στόχο όχι μόνο την ανακούφιση των συμπτωμάτων, αλλά και την αντιμετώπιση της αιτίας που τα προκαλεί.


Μερικά παραδείγματα παθήσεων είναι:

 • Αυχενογενής κεφαλαλγία και ίλιγγος
 • Παθήσεις σπονδυλικής στήλης (π.χ. αυχεναλγία, οσφυαλγία)
 • Φλεγμονές και διαταραχές κινητικότητας νεύρων (π.χ. ισχιαλγία, ριζίτιδα, σύνδρομο θωρακικής εξόδου)
 • Περιορισμός κίνησης αρθρώσεων (π.χ. παγωμένος ώμος)
 • Σύνδρομo πρόσκρουσης, τενοντοπάθειες, επικονδυλίτιδα
 • Αθλητικές κακώσεις
Ποια είναι τα μέσα θεραπείας στο Manual Therapy;
Το Manual Therapy περιλαμβάνει τεχνικές που εφαρμόζονται με τα χέρια του φυσικοθεραπευτή, ενεργητικές ασκήσεις και αλλαγές στους τομείς του τρόπου ζωής που σχετίζονται με το πρόβλημα του ασθενή.

Τα κύρια μέσα θεραπείας είναι:

 • Τεχνικές κινητοποίησης και χειρισμού της σπονδυλικής στήλης και των περιφερικών αρθρώσεων (Τεχνικές Maitland, Mulligan, Combined
 • Movement Theory, Οστεοπαθητικοί χειρισμοί)
 • Μέθοδος McKenzie
 • Τεχνικές κινητοποίησης νευρικού ιστού
 • Τεχνικές μαλακών μορίων (Τεχνικές Μυϊκής Ενέργειας, Positional Release κ.α.)
 • Τεχνικές taping (McConnell Taping, Mulligan Taping)
 • Εξειδικευμένες ασκήσεις (Αποκατάσταση Λαβυρίνθου, Core Stability κ.α.)
 • Φυσικά μέσα (θερμά επιθέματα, υπέρηχα κ.α.) μόνο όπου χρειαστεί
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΜΑΣ ΤΕΥΧΟΣ