ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Στις δύσκολες αυτές ώρες που ζει η πόλη μας, στεκόμαστε όλοι μαζί ενωμένοι.

Η Κλινική «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ», συναισθανόμενη τη μεγάλη δυσκολία την οποία αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή το Εθνικό Σύστημα Υγείας, στέκεται αρωγός στον αγώνα που δίνει το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των Δημόσιων Νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης.

Σε συνεργασία πάντοτε με το Υπουργείο Υγείας, ο «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ», από τις 27 Οκτωβρίου, υποδέχεται από τα Δημόσια Νοσοκομεία της πόλης ασθενείς που δεν νοσούν από κορωνοϊό, με σκοπό να ελευθερωθούν σε αυτά κλίνες ΜΕΘ για περιστατικά COVID-19, ώστε να εξυπηρετηθεί ο διαρκώς αυξανόμενος αριθμός ασθενών.

ΚΛΕΙΣΙΜΟ

ΠΙΣΩ
Η Χειρουργική Αρθροσκόπηση στην Ελλάδα

Αρθροσκόπηση είναι η τεχνική που μας επιτρέπει, με την είσοδο κατάλληλων εργαλείων μέσα από μικρές τρύπες ( key - hole surgery ), να ελέγχουμε αλλά και να χειρουργούμε στο εσωτερικό των αρθρώσεων. Η πρώτη άρθρωση που μπορέσαμε να αρθροσκοπήσουμε και να λύσουμε τα προβλήματά της, ίσως επειδή παρουσιάζει και τις περισσότερες κακώσεις, ήταν η άρθρωση του γόνατος.

Υπάρχουν κατά καιρούς ορισμένοι χαρισματικοί γιατροί που με τη δουλεία τους διαμορφώνουν την εξέλιξη μιας ολόκληρης ειδικότητας. Ένας τέτοιος γιατρός ήταν ο Γιαπωνέζος WATANABE (1921 – 1994) που θεωρείται ο «πατέρας» της αρθροσκόπησης, ο οποίος επέβαλε την αρθροσκοπική τεχνική στην Ορθοπαιδική και ίδρυσε την πρώτη αρθροσκοπική εταιρία το 1974.

Το 1979, πολύ πιο μπροστά από πολλές χώρες της Ευρώπης, έγινε στην Κλινική «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ» η πρώτη αρθροσκοπική μηνισκεκτομή στην Ελλάδα από το συνεργάτη μας Ορθοπαιδικό Χειρουργό κ. Κώστα Βουκαλή, ο οποίος παρουσίασε το 1985 στο Ελληνο-Βρετανικό συνέδριο τα πρώτα περιστατικά αρθροσκοπικής μηνισκεκτομής στην Ελλάδα (135 περιστατικά συνολικά). Τα άριστα αποτελέσματα της αρθροσκοπικής τεχνικής έγιναν αιτία να έρθουν στην Κλινική «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ» πολλοί αθλητές κατά τη δεκαετία 1980-1990 για να λύσουν τα προβλήματά τους με την καινούργια χειρουργική τεχνική.

Η χειρουργική αρθροσκόπηση, στα πρώτα της βήματα, πέρασε από την «ιερά εξέταση», δέχθηκε μεσαιωνική κριτική και αμφισβητήθηκε ανεπίτρεπτα και άδικα. Είναι αισιόδοξο το γεγονός ότι ο χρόνος δικαίωσε τη χειρουργική αρθροσκόπηση, καθιερώνοντάς την ως την πρώτη σε συχνότητα ορθοπαιδική εγχείρηση, και ότι οι συνάδελφοι της νεότερης γενιάς των χειρουργών ορθοπαιδικών έχουν κάνει κτήμα τους την τεχνική, όχι μόνο για απλές χειρουργικές επεμβάσεις, αλλά και για δυσκολότερες επεμβάσεις στο γόνατο και τον ώμο.

Η αρθροσκόπηση θεωρείται από πολλούς ερευνητές ως η μεγαλύτερη ώθηση στην ιατρική του 20 ου αιώνα. Ίσως η ολική αρθροπλαστική των αρθρώσεων να είναι πιο δραματική ως εγχείρηση, η αρθροσκόπηση όμως επηρεάζει και ανακουφίζει περισσότερα άτομα.

Τα περισσότερα προβλήματα του γόνατος λύνονται πια με την αρθροσκοπική τεχνική (μηνισκεκτομές, αντικατάσταση συνδέσμων, αφαίρεση ξένων σωμάτων, υμενεκτομές κλπ).

Η επιτυχία των αρθροσκοπικών επεμβάσεων στο γόνατο ώθησε τους ορθοπαιδικούς να επιχειρήσουν να λύσουν τα προβλήματα και άλλων αρθρώσεων και κυρίως του ώμου με ανάλογες μεθόδους. Τα τελευταία χρόνια, η αρθροσκόπηση του ώμου μας βοήθησε να καταλάβουμε και να εξηγήσουμε τα αίτια διαφόρων επώδυνων καταστάσεων που σήμερα μπορούμε να τις θεραπεύσουμε με την αρθροσκοπική τεχνική.

Εξαρθρήματα ώμου που άλλοτε χρειάζονταν μεγάλες ανοικτές και επώδυνες εγχειρήσεις και μακρόχρονα διαστήματα ακινησίας, αντιμετωπίζονται σήμερα αρθροσκοπικά με επιτυχία σαν ημερήσια περιστατικά. Το σύνδρομο προστριβής του ώμου, με τον έντονο νυκτερινό πόνο, αντιμετωπίζεται πλέον σαν μικροεπέμβαση με τη χειρουργική αρθροσκόπηση.

Η χειρουργική αρθροσκόπηση του ώμου βρίσκεται τώρα εκεί που βρισκόταν η αρθροσκόπηση του γόνατος στη δεκαετία του 1980, αλλά σύντομα, με τα άριστα αποτελέσματά της, θα καθιερωθεί ως καθημερινή τεχνική στη συνείδηση των γιατρών, αλλά και των ασθενών.

Ήδη στην Κλινική «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ» χειρουργούμε με επιτυχία τα περισσότερα προβλήματα του ώμου με την αρθροσκοπική τεχνική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΜΑΣ ΤΕΥΧΟΣ