ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Στις δύσκολες αυτές ώρες που ζει η πόλη μας, στεκόμαστε όλοι μαζί ενωμένοι.

Η Κλινική «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ», συναισθανόμενη τη μεγάλη δυσκολία την οποία αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή το Εθνικό Σύστημα Υγείας, στέκεται αρωγός στον αγώνα που δίνει το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των Δημόσιων Νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης.

Σε συνεργασία πάντοτε με το Υπουργείο Υγείας, ο «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ», από τις 27 Οκτωβρίου, υποδέχεται από τα Δημόσια Νοσοκομεία της πόλης ασθενείς που δεν νοσούν από κορωνοϊό, με σκοπό να ελευθερωθούν σε αυτά κλίνες ΜΕΘ για περιστατικά COVID-19, ώστε να εξυπηρετηθεί ο διαρκώς αυξανόμενος αριθμός ασθενών.

ΚΛΕΙΣΙΜΟ

ΠΙΣΩ
Interview

Κύριε Κατσάρκα, είστε γνωστός νευροωτολόγος και έχετε κληθεί πολλές φορές από συναδέλφους σας εδώ στην Ελλάδα να μιλήσετε για τους ιλίγγους, θέμα με το οποίο κατεξοχήν ασχολείστε. Πιστεύετε ότι οι Έλληνες γιατροί έχουν επαρκείς γνώσεις γύρω από το θέμα αυτό;
Πρέπει να πω πως υπάρχουν συνάδελφοι εδώ στην Ελλάδα με σοβαρές γνώσεις νευροωτολογίας που βρίσκονται σε ένα ικανοποιητικό διεθνές επίπεδο. Στην ιατρική, όπως και σε οποιαδήποτε άλλη ανθρώπινη δραστηριότητα, υπάρχουν πράματα που πρέπει κανείς να τα πάρει μεράκι! Εμείς που ασχολούμαστε με αυτό το θέμα απλούστατα το πήραμε μεράκι!

Στο Πανεπιστήμιο McGill του Montreal στον Καναδά, όπου είστε καθηγητής, τι τεχνικό εξοπλισμό διαθέτετε για τη μελέτη των αρρώστων που πάσχουν από ίλιγγο;
Έχουμε ένα κλασσικό εργαστήριο ηλεκτρονυσταγμογραφίας. Η μόνη διαφορά από άλλα παρόμοια εργαστήρια είναι ότι εμείς έχουμε συναρμολογήσει τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και έχουμε επίσης κατασκευάσει και τα προγράμματα. Αυτό μειώνει σημαντικά το κόστος και συγχρόνως δίνει μια ευελιξία στο εργαστήριο γιατί είναι εύκολο κανείς να αλλάξει κάτι που δεν του αρέσει.
Έχουμε κι ένα άλλο εργαστήριο, όπου κάνουμε τα τεστ με την περιστροφική καρέκλα, του οποίου η λειτουργία είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη. Εκεί συνεργάζομαι με τρεις μηχανικούς της βιο-ιατρικής και πρέπει να πω πως πρόκειται για ένα από τα πιο προηγμένα εργαστήρια στον κόσμο.

Υπάρχει στον τόπο μας κάποια υποδομή που θα μπορούσε να δημιουργήσει ανάλογες συνθήκες για τους Έλληνες αρρώστους;
Η απάντηση είναι ναι γιατί η βάση για τη διάγνωση σ'αυτό το χώρο είναι κυρίως ένα καλό ιστορικό και μια καλή Κλινική εξέταση. Άρα το θεμέλιο για τη διάγνωση είναι μια καλή γνώση της φυσιολογίας και της παθολογίας των συστημάτων που μας κρατούν σε δυο πόδια και μας επιτρέπουν να μετακινούμαστε στο χώρο.

Μπορείτε να μας δώσετε μερικές σχετικές πληροφορίες πάνω στο θέμα των ιλίγγων;
Ίλιγγος είναι η αίσθηση περιστροφής που έχει ο άρρωστος ο οποίος φυσικά δεν περιστρέφεται. Μια τέτοια παθολογική κατάσταση οφείλεται συχνά σε διαταραχές του έσω ωτός, αλλά μπορεί πολλές φορές να οφείλεται σε παθολογία νευρικών κυκλωμάτων που έχουν σχέση με την ισορροπία του ανθρωπίνου σώματος. Άρα κάθε ίλιγγος χρειάζεται μια διαφορική διάγνωση για το αν είναι κεντρικής (νευρικό σύστημα) ή περιφερικής (έσω ους) αιτιολογίας.

Εσείς προσωπικά, πόσο καιρό μελετάτε το θέμα των ιλίγγων στον Καναδά;
Ακόμα από τον καιρό που ήμουν ειδικευόμενος είχα ενδιαφέρον γι'αυτό το θέμα, ίσως γιατί για να καταλάβει κανείς πώς δουλεύει το σύστημα χρειάζονται μαθηματικά και με τα μαθηματικά είχα πάντα μεράκι!

Έχετε την πρόθεση κάποτε να επανέλθετε στην πατρίδα σας, από όπου άλλωστε ξεκινήσατε;
Αυτό είναι το όνειρο όλων των Ελλήνων του εξωτερικού. Αν υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες γιατί όχι;

Τι γνώμη έχετε γενικότερα για τη σύγχρονη ελληνική ιατρική;
Νομίζω ότι υπάρχουν άριστοι γιατροί στον τόπο μας. Το θέμα είναι πώς μπορεί κανείς να βελτιώσει τη συνεργασία ανάμεσα σε γιατρούς της ίδιας ειδικότητας ή και διαφορετικών ειδικοτήτων.

Πώς σας φαίνεται η οργάνωση και λειτουργία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων στον τόπο μας;
Πολλές φορές από άποψη εξοπλισμού άριστη. Εκεί που έχουμε πρόβλημα είναι η οργάνωση. Θα ήτανε επίσης χρήσιμο να πει κανείς, σαν κατακλείδα, ότι σύμφωνα με τον ορισμό της δημοκρατίας του Περικλή, δημοκρατία είναι ένα σύστημα που επιτρέπει, θα έλεγα επιβάλλει, τις ηγετικές θέσεις να τις παίρνουν οι καλύτεροι, οι άριστοι. Είναι αυτό αλήθεια στον τόπο μας;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΜΑΣ ΤΕΥΧΟΣ