ΠΙΣΩ
Παιδορθοπαιδικό

Σκελετικά προβλήματα κατά τη βρεφική και παιδική ηλικία

Συγγενείς διαμαρτίες ονομάζονται οι ανωμαλίες της διάπλασης του σώματος που είναι δυνατόν να εμφανίζονται σε κάποιο νεογέννητο παιδί. Εκτός των άλλων οργάνων και συστημάτων, ορισμένες από αυτές αφορούν το σκελετό και προκαλούν κινητικές διαταραχές στα παιδιά. Συχνότερες τέτοιες διαταραχές στα νεογέννητα είναι το εξάρθρημα του ισχίου και η ραιβοϊπποποδία.

Σε βρέφη που εμφανίζουν δυσπλασία του ισχίου, υπάρχει πολλές φορές κληρονομικό ιστορικό ή και ισχιακή προβολή κατά τον τοκετό, οπότε είναι ενδεχόμενο στην άρθρωση του ισχίου να δημιουργηθεί ανωμαλία που οδηγεί την κεφαλή του μηριαίου οστού εκτός της φυσιολογικής της θέσης, δηλαδή έξω από την κοτύλη.

Η διερεύνηση του προβλήματος γίνεται με υπερηχογραφικό έλεγχο, αρθρογράφημα εάν η βαρύτητα είναι μεγαλύτερη, ενώ η αντιμετώπιση θα γίνει ή με ανοικτή ανάταξη του εξαρθρήματος ή με οστεοτομία της πυέλου ή του μηριαίου οστού, ανάλογα με τις επιμέρους ενδείξεις.

Ραιβοϊπποποδία ονομάζουμε την παραμόρφωση του άκρου ποδός, στην οποία το πέλμα έχει στραφεί προς τα μέσα και κάτω από την κνήμη. Η παραμόρφωση που προκύπτει βαθμολογείται σε τρία διαφορετικά στάδια και η αρχική αντιμετώπιση συνίσταται στην εφαρμογή ειδικών διορθωτικών γύψινων επιδέσμων. Ο στόχος βέβαια είναι η πλήρης αποκατάσταση, για αυτό και εάν η διόρθωση δεν επιτευχθεί θα επακολουθήσει ειδική χειρουργική επέμβαση που αποσκοπεί στη διόρθωση όλων των στοιχείων της παραμόρφωσης (βλέπε φωτογραφίες).

Στην Κλινική «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ» αντιμετωπίζονται με επιτυχία όλες οι συγγενείς διαμαρτίες τόσο των άνω όσο και των κάτω άκρων: ανισοσκελίες, παραμορφώσεις και αποκλίσεις του άξονα, παραμορφώσεις του σχήματος των άκρων. Τα προβλήματα αυτά διορθώνονται μετά από προσεκτική προεγχειρητική μελέτη και τις κατάλληλες διορθωτικές οστεοτομίες. Εφαρμόζονται ακόμη και επιμηκύνσεις των άκρων, καθώς και η διατατική ιστογέννεση κατά Ilizarov (βλέπε φωτογραφίες).

Σημαντικό πρόβλημα για ορισμένα παιδιά είναι η εγκεφαλική παράλυση που δημιουργεί κινητικές διαταραχές, με αποτέλεσμα τα παιδιά αυτά να παρουσιάζουν δυσχέρεια στη βάδιση και γενικότερα στις κινήσεις. Στις περιπτώσεις αυτές εφαρμόζουμε ειδικές λειτουργικές επιμηκύνσεις των τενόντων των άνω ή κάτω άκρων, σε συνδυασμό με οστεοτομίες ή και επεμβάσεις επί των αρθρώσεων. Ας σημειωθεί ότι σε ορισμένα από αυτά τα παιδιά εφαρμόζουμε και εγχύσεις αλλαντικής τοξίνης, μέθοδος που για πρώτη φορά στην Ελλάδα εφαρμόστηκε στον «ΑΓΙΟ ΛΟΥΚΑ». Όπως είναι γνωστό, η αλλαντική τοξίνη είναι ουσία φαρμακευτική που ελαττώνει τη σπαστικότητα των άκρων, ενώ ταυτόχρονα βελτιώνει σημαντικά την κινητικότητα των ασθενών.

Όπως είναι αυτονόητο, εκτός από τα παραπάνω, στην Κλινική μας αντιμετωπίζονται και όλα τα είδη των καταγμάτων και τραυματισμών που μπορεί να επέλθουν στα παιδιά.

Οι πληροφορίες δόθηκαν από τον κ. Νικόλαο Λαλιώτη, Ορθοπαιδικό Χειρουργό, Ειδικό Παιδο Ορθοπαιδικό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΜΑΣ ΤΕΥΧΟΣ
downloadfilmterbaru.xyz bigoporn.club bok3p.site sablonpontianak.com