κεντρο ενδομητριωσησ

Τι είναι η ενδομητρίωση;

Ενδομητρίωση είναι η καλοήθης νόσος, στην οποία ιστός, παρόμοιος με αυτόν του ενδομητρίου που επενδύει το εσωτερικό τοίχωμα της μήτρας, βρίσκεται εκτός της μήτρας. Πιθανές εστίες είναι οι οωθήκες, οι σάλπιγγες, το περιτόναιο, το έντερο, το ουροποιητικό σύστημα κ.ά.

Είναι μια συχνή νόσος. Περίπου 10% των γυναικών έχουν ενδομητρίωση, ενώ σε γυναίκες με υπογονιμότητα η συχνότητα ανέρχεται σε 35-50%

Το κλασικό σύμπτωμα είναι ο πόνος στην πύελο (την περιοχή κάτω από τον ομφαλό). Ο πόνος μπορεί να είναι από ήπιος έως πολύ έντονος, αμέσως πριν ή κατά τη διάρκεια της περιόδου. Σε κάποιες περιπτώσεις, ο πόνος δε σχετίζεται χρονικά με την περίοδο.
κεντρο ενδομητριωσησ

Τι προσφέρει η Μαγνητική Τομογραφία Καρδιάς;

Άλλα πιθανά συμπτώματα:

• από το έντερο (πόνος κατά την αφόδευση, αιμορραγία, ‘’φούσκωμα’’, δυσκοιλιότητα, διάρροια)
• από το ουροποιητικό (καύσος κατά την ούρηση, αιμορραγία, συχνοουρία, αδυναμία αδειάσματος της ουροδόχου κύστεως)
πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή
πόνος στη δεξιά ωμοπλάτη (ενδομητρίωση διαφράγματος)
πόνος στη μέση και τα κάτω άκρα
• μπορεί, επίσης, να σχετίζεται με έντονη κούραση και καταβολή

 *Σε ορισμένες περιπτώσεις, ωστόσο, η ενδομητρίωση δεν προκαλεί συμπτώματα (ασυμπτωματική). Η νόσος σχετίζεται, επίσης, με την υπογονιμότητα.
κλειστε ραντεβου
- ΠΟΙΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΑΦΟΡΑ -
Το Εξειδικευμένο Ιατρείο Ενδομητρίωσης της Κλινικής απευθύνεται σε:
 γυναίκες που γνωρίζουν ήδη ότι έχουν ενδομητρίωση, είτε ήπια είτε πιο προχωρημένη.
γυναίκες που έχουν συμπτώματα κι ενδεχομένως δεν γνωρίζουν ότι έχουν τη νόσο.
Επικοινωνια

Προγραμματίστε την εξέτασή  σας στο ιατρείο Ενδομητρίωσης της Κλινικής μας

Συμπληρώστε τη φόρμα

- binteo -

Γνωρίστε το Ειδικό Ιατρείο Ενδομητρίωσης της Κλινικής μας

-  Ιατρειο Ενδομητριωσης -

H σημασία ενός εξειδικευμένου ιατρείου για τη διάγνωση και αντιμετώπιση της ενδομητρίωσης
Η διάγνωση της ενδομητρίωσης είναι, συχνά, δύσκολη κι αυτό οφείλεται σε ένα συνδυασμό παραγόντων: Άγνοια, ελλιπής κατανόηση της παθογένεσης της νόσου, ετερογένεια της νόσου και συνυπάρχουσες νόσοι καθιστούν τη διάγνωση περίπλοκη. 

Είναι χαρακτηριστικό πως, κατά μέσο όρο, μεσολαβούν 8 χρόνια από το πρώτο σύμπτωμα μέχρι τη διάγνωση της ενδομητρίωσης. Πολλά από τα συμπτώματα εμφανίζονται για πρώτη φορά στην εφηβική ηλικία και τείνουν να αγνοούνται ως “φυσιολογικά”. Eνα ενδελεχές ιστορικό συμπτωμάτων και μια πλήρης κλινική εξέταση είναι απαραίτητα, αλλά σπάνια επαρκούν από μόνα τους. 

*Εν κατακλείδι, το πρόβλημα ξεκινά με την καθυστέρηση στη διάγνωση της νόσου [70% των εφήβων κοριτσιών με πυελικό πόνο θα διαγνωστούν αργότερα με ενδομητρίωση]. Η έγκαιρη κι έγκυρη διάγνωση μπορεί να οδηγήσει σε έγκαιρη και κατάλληλη μέθοδο αντιμετώπισης. 
Ομαδική προσέγγιση

To επίκεντρο στην αντιμετώπιση της ενδομητρίωσης, τα τελευταία χρόνια, έχει μετατεθεί στη δημιουργία ομάδων από επαγγελματίες υγείας με εμπειρία στην αντιμετώπιση της νόσου, πάντα με κέντρο την ασθενή.

Παραμένοντας πιστοί στην παραπάνω αρχή, στο ειδικό Ιατρείο Ενδομητρίωσης της Κλινικής ''ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ'' διαθέτουμε μια ομάδα επαγγελματιών υγείας, ο συνδυασμός των γνώσεων και δεξιοτήτων των οποίων συμβάλλει στην ολιστική αντιμετώπιση της νόσου.
- Ιατρεiο Ενδομητριωσης -
Γιατί να μας επιλέξετε ;
Εξειδικευμένο Κέντρο

Για την επιτυχή θεραπεία ενός προβλήματος υγείας, απαραίτητη είναι η σωστή και ακριβής διάγνωση. Η ταυτόχρονη παρουσία κορυφαίων ιατρών όλων των ειδικοτήτων στην Κλινική εξασφαλίζει την άμεση αντιμετώπιση και των πιο δύσκολων περιστατικών.

Eξοπλισμός

Ο διαγνωστικός εξοπλισμός τελευταίας τεχνολογίας, σε συνδυασμό με τη γνώση και την εμπειρία πολλών ετών, βελτιώνουν τη διαγνωστική διαδικασία και προσφέρουν στην ασθενή την καλύτερη ιατρονοσηλευτική εμπειρία. 

Δίπλα στην Ασθενή

Ανάλογα με το περιστατικό, μπορούμε να προτείνουμε λύσεις, από συντηρητικά μέτρα μέχρι και πιο επεμβατικές πρακτικές, μέσω της λαπαροσκόπησης (μικρές τομές στο κοιλιακό τοίχωμα) ή, σε επιλεγμένα περιστατικά, παραπομπή σε άλλα μέλη της ομάδας, με στόχο την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση στα πλαίσια συνεργασίας και με κέντρο τη γυναίκα.

-  Ιατρειο Ενδομητριωσης -

Παρουσία χειρουργών εξειδικευμένων στην ενδομητρίωση
Τα τελευταία χρόνια, αναγνωρίζεται ευρέως η ανάγκη για χειρουργούς - γυναικολόγους με ειδική εκπαίδευση στην χειρουργική της εν τω βάθει ενδομητρίωσης, οι οποίοι, σε συνεργασία με χειρουργούς άλλων ειδικοτήτων, είναι σε θέση να αφαιρέσουν με ασφάλεια τις εστίες της ενδομητρίωσης. Και αυτό είναι απαραίτητο, διότι:

• η νόσος προκαλεί παραμόρφωση της ανατομίας, θέτοντας μια σημαντική πρόκληση σε κάθε χειρουργό χωρίς την ανάλογη εμπειρία. 

• υπάρχουν πλέον αρκετές ενδείξεις πως έχουμε καλύτερα αποτελέσματα όταν οι εστίες της ενδομητρίωσης αφαιρούνται (παρά όταν καυτηριάζονται). Η χειρουργική αφαίρεση απαιτεί σημαντική χειρουργική δεξιότητα. 

• τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα επιτυγχάνονται όταν διατηρούνται ανέπαφα σημαντικά νεύρα της πυέλου. Για να επιτευχθεί αυτό, απαιτείται εκπαίδευση και σημαντική χειρουργική δεξιότητα.

• καθώς η νόσος προσβάλλει συχνά κι άλλα όργανα, είναι σημαντικό ο χειρουργός να είναι εξοικειωμένος με αυτό, αλλά και να διαθέτει την κατάλληλη ομάδα από συναδέλφους, με σκοπό την αποτελεσματική αντιμετώπιση της νόσου.

Κλινική εξέταση και λήψη ιστορικού

Shop all

Απεικονιστικές εξετάσεις με υπερηχογράφημα

Shop all

Διαγνωστική λαπαροσκόπηση (χειρουργείο), σε επιλεγμένες περιπτώσεις

Shop all

Διαγνωστική λαπαροσκόπηση (χειρουργείο), σε επιλεγμένες περιπτώσεις

Shop all

Τι να περιμένω από την επίσκεψή μου στο ιατρείο;

Ποια είναι τα βήματα:

01

Καταρχάς, η γυναίκα θα συναντήσει μια ομάδα επαγγελματιών που γνωρίζουν τη νόσο και, πάνω απ’ όλα, έχουν τη διάθεση να ακούσουν και να κατανοήσουν το πρόβλημα, που συχνά ταλαιπωρεί τη γυναίκα σε βάθος χρόνου.

02

Στο κλινικό κομμάτι, στο ιατρείο μας πραγματοποιείται, καταρχάς λεπτομερής, ενδοκολπικός υπέρηχος από εξειδικευμένο συνάδερφο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αν κριθεί απαραίτητο, συστήνεται μαγνητική τομογραφία για την καλύτερη απεικόνιση των εστιών της νόσου. 

03

Κατόπιν, η γυναίκα συναντά τον υπεύθυνο γυναικολόγο του ιατρείου, όπου πραγματοποιείται πλήρης κλινική εξέταση, λήψη ιστορικού και, ανάλογα με το περιστατικό, συμφωνούμε με τη γυναίκα σε ένα πλάνο αντιμετώπισης. 

04

Αυτό, σε γενικές γραμμές, περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή ή χειρουργική αντιμετώπιση μέσω της λαπαροσκόπησης ή, σε επιλεγμένα περιστατικά, παραπομπή σε άλλα μέλη της ομάδας με στόχο την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση στα πλαίσια συνεργασίας και με κέντρο τη γυναίκα.

- προσωπικο -
Επιστημονικά υπεύθυνος του Ιατρείου Ενδομητρίωσης

Στόχος του ιατρείου είναι η ολιστική προσέγγιση της ενδομητρίωσης, χρησιμοποιώντας τις πιο σύγχρονες μεθόδους στη διάγνωση κι αντιμετώπιση της νόσου με κέντρο την ασθενή.

Η φιλοσοφία μας είναι εξειδικευμένη γνώση, κατανόηση της νόσου, συνεργασία μεταξύ των ειδικών, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής της ασθενούς και την ανακούφιση των συμπτωμάτων της.-Δρ. Γεώργιος Γρηγοριάδης, Χειρουργός Γυναικολόγος

Γεώργιος Γραμματικός

Ειδικός Ηπατολόγος, Γαστρεντερολόγος
Επικοινωνια

Προγραμματίστε την εξέτασή  σας στο ιατρείο Ενδομητρίωσης της Κλινικής μας

Συμπληρώστε τη φόρμα
Συχνές Ερωτήσεις
1. Είναι η ενδομητρίωση μια νόσος απειλητική για τη ζωή; 

Όχι. Ωστόσο, υπάρχουν συγκεκριμένες περιπτώσεις, στις οποίες απαιτείται επείγουσα αντιμετώπιση, όπως: στένωση ουρητήρα, κίνδυνος απόφραξης εντέρου, πιθανότητα κακοήθειας.

2.  Υπάρχει θεραπεία για την ενδομητρίωση;

Δυστυχώς, προς το παρόν, όχι. Μιλάμε, λοιπόν, για μεθόδους αντιμετώπισης (όχι θεραπεία) της ενδομητρίωσης. Αυτές περιλαμβάνουν τη φαρμακευτική αγωγή, τη χειρουργική αντιμετώπιση και τις εναλλακτικές θεραπείες.

3. Διαγνώστηκα με ενδομητρίωση. Σημαίνει αυτό πως δεν μπορώ να μείνω έγκυος; 

Όχι. Ωστόσο, το ποσοστά υπογονιμότητας είναι υψηλότερα σε γυναίκες με ενδομητρίωση. 

4. Διαγνώστηκα με ενδομητρίωση. Θα χρειαστώ εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) για να μείνω έγκυος;

 Όχι απαραίτητα. Ωστόσο, κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και χρήζει εξατομικευμένης λύσης. Μιας κι η ενδομητρίωση σχετίζεται με υπογονιμότητα,  η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι μια ενδεδειγμένη λύση, ειδικά όταν συνυπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που προκαλούν υπογονιμότητα.

5. Διαγνώστηκα με ενδομητρίωση. Αρκεί η φαρμακευτική αγωγή?

Σε αρκετές περιπτώσεις ναι. Όχι, όμως, σε όλες. Λέμε πως η φαρμακευτική αγωγή είναι αποτελεσματική, περίπου, στα 2/3 των ασθενών. Επίσης, πέραν των απλών αναλγητικών, η φαρμακευτική αγωγή δρα κι ως αντισύλληψη. Ανεπιθύμητες ενέργειες από τη χρήση των ορμονών οδηγούν, όχι σπάνια, σε διακοπή της φαρμακευτικής αγωγής.

6. Διαγνώστηκα με ενδομητρίωση. Θα χρειαστώ χειρουργείο;

 Όχι απαραίτητα. Η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να δοκιμαστεί αρχικά, στις περισσότερες περιπτώσεις. Σε κάποιες περιπτώσεις, όμως (π.χ. αποτυχία φαρμακευτικής αγωγής, αντενδείξεις στη φαρμακευτική αγωγή, επείγουσες καταστάσεις, άμεση επιθυμία για εγκυμοσύνη), θα χρειαστεί χειρουργική αντιμετώπιση.

7. Γίνεται η χειρουργική αντιμετώπιση της ενδομητρίωσης με τη λαπαροσκοπική χειρουργική;

 Ναι. Η χειρουργική της ενδομητρίωσης της πυέλου (της περιοχής κάτω από την κοιλιά, εκεί όπου βρίσκεται η ενδομητρίωση στις περισσότερες περιπτώσεις) γίνεται σχεδόν αποκλειστικά με τη χρήση μικρών τομών. Συνήθως, χρησιμοποιούνται 4 μικρές τομές, από τον ομφαλό και κάτω. 

8. Θα χρειαστώ χειρουργείο για την ενδομητρίωση. Είναι σημαντικό ποιος θα κάνει το χειρουργείο μου;

 Ναι. Είναι σημαντικό το χειρουργείο να γίνει από έναν χειρουργό γυναικολόγο με εξειδίκευση στην χειρουργική αντιμετώπιση της ενδομητρίωσης. Η νόσος συχνά προκαλεί σημαντική παραμόρφωση της φυσιολογικής ανατομίας, απαιτώντας υψηλή χειρουργική δεξιότητα για να επιτευχθεί η πλήρης κι ασφαλής αφαίρεση των εστιών ενδομητρίωσης. Επίσης, η νόσος μπορεί να προσβάλει κι άλλα συστήματα (π.χ. πεπτικό, ουροποιητικό), οπότε απαιτείται συνεργασία χειρουργικών ειδικοτήτων.

9. Διαγνώστηκα με ενδομητρίωση. Θα χρειαστώ υστερεκτομή;

 Όχι. Ο σκοπός του χειρουργείου είναι να αφαιρέσει τις εστίες ενδομητρίωσης, κρατώντας τη μήτρα, τις σάλπιγγες και τις ωοθήκες. Αυτό δίνει στην ασθενή τη δυνατότητα να μείνει έγκυος στο μέλλον. Ωστόσο, σε ασθενείς που δεν επιθυμούν άλλη εγκυμοσύνη και συνυπάρχουν άλλα προβλήματα (π.χ. ινομυώματα, πολύποδες, έντονη αιμορραγία κατά την περίοδο), η υστερεκτομή είναι μια πιθανή λύση. Είναι προτίμησή μας να μην αφαιρούμε τις ωοθήκες πριν την ηλικία της φυσιολογικής εμμηνόπαυσης.

10. Διαγνώστηκα με ενδομητρίωση. Θα χρειαστώ ειδική παρακολούθηση αν μείνω έγκυος;

 Όχι. Η ενδομητρίωση πιθανώς να έχει κάποιες αρνητικές επιπτώσεις στην εγκυμοσύνη, ωστόσο οι αριθμοί είναι μικροί και δεν δικαιολογούν αλλαγές στη φροντίδα κατά την εγκυμοσύνη.

11. Διαγνώστηκα με ενδομητρίωση. Θα χρειαστώ καισαρική τομή αν μείνω έγκυος;

 Όχι απαραίτητα. Χρειάζεται κουβέντα με τον μαιευτήρα, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Σε ορισμένες περιπτώσεις προηγούμενου χειρουργείου ενδομητρίωσης (π.χ. αφαίρεση τμήματος του κόλπου, χειρουργείο στο έντερο λόγω ενδομητρίωσης), η καισαρική τομή είναι η ασφαλέστερη λύση.

12. Διαγνώστηκα με ενδομητρίωση. Έχω αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου;

Η ενδομητρίωση φαίνεται να αυξάνει ελαφρώς τον κίνδυνο 2 τύπων καρκίνου των ωοθηκών. Πιθανώς να σχετίζεται με ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του θυρεοειδούς αδένα και μια ελάχιστη αύξηση στον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, αλλά και μικρότερο κίνδυνο καρκίνου του τραχήλου. Πρέπει, όμως, να θυμόμαστε πως οι απόλυτοι αριθμοί είναι μικροί.

13. Διαγνώστηκα με ενδομητρίωση. Σημαίνει αυτό πως κι οι κόρες μου θα έχουν ενδομητρίωση;

 Όχι απαραίτητα. Ωστόσο, είναι πιθανό να υπάρχει κληρονομική προδιάθεση, καθώς η ενδομητρίωση είναι συχνότερη σε συγγενείς πρώτου βαθμού. Αν, λοιπόν, εμφανίζουν συμπτώματα που ταιριάζουν με αυτά της ενδομητρίωσης, είναι καλό να επισκεφθούν ένα γυναικολόγο με εμπειρία στην αντιμετώπιση της νόσου. 

14.Το χειρουργείο έδειξε πως, τελικά, δεν έχω ενδομητρίωση. Τα συμπτώματά μου επιμένουν. Τι μπορώ να κάνω;

 Υπάρχουν νόσοι που ΄΄μιμούνται΄΄ τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης. Επίσης, η ενδομητρίωση μπορεί να συνυπάρχει με άλλες νόσους που προκαλούν χρόνιο πόνο. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντική η συνεργασία μεταξύ επαγγελματιών υγείας.

επικοινωνια

Συμπληρώστε τη φόρμα ενδιαφέροντος και θα επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί σας.

Ευχαριστούμε, η αίτηση σας καταχωρήθηκε!
Oops! Something went terribly wrong.