ΠΙΣΩ
Η στήλη του εκδότη
Τεύχος 27
Η στήλη του εκδότη

Δύσκολες και πονεμένες οι μέρες που περνάμε τον τελευταίο καιρό. Και μάλιστα οι προοπτικές για το μέλλον, τόσο το άμεσο, όσο και το απώτερο, δεν μπορούν να καθορίσουν αν οι μέρες που έρχονται θα ʽναι καλύτερες ή χειρότερες. Είναι κάτι που ίσως το ξέρει μόνο ο Θεός. Απʼ την ανθρώπινη πλευρά, δικαιολογείται και η επιφύλαξη και ο προβληματισμός. Ισως, άλλωστε, αυτός είναι κι ο λόγος που στη σημερινή ελληνική κοινωνία το κατσούφιασμα και η απουσία χαμόγελου τείνει να γίνει καθεστώς.
Σʼ ένα τέτοιο περιβάλλον, το πρόβλημα της υγείας δεν μπορεί παρά να κατέχει κυρίαρχη θέση. Ολοι μας είμαστε εξαιρετικά ευαίσθητοι σε θέματα που αφορούν την υγεία μας. Στα άλλα ζητήματα, είμαστε ίσως έτοιμοι για κάποιους συμβιβασμούς και κάποιες υποχωρήσεις. Στο θέμα της υγείας, όμως, τι υποχωρήσεις να κάνεις και τι συμβιβασμούς; Το πιθανότερο είναι ότι σε κάποια τέτοια περίπτωση, το τελικό αποτέλεσμα θα είναι πολύ χειρότερο από το αρχικό. Γιʼ αυτό το λόγο, η υγεία παραμένει πάντα στο επίκεντρο και του ενδιαφέροντος και της αγωνίας της κοινωνίας μας. Μια στάση που, εκ των πραγμάτων, είναι απολύτως σωστή.
Στον «ΑΓΙΟ ΛΟΥΚΑ» προσπαθήσαμε επί τριάντα έξι και πάνω χρόνια να ανοίξουμε τις πόρτες μας σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο φάσμα των αρρώστων του περιβάλλοντός μας. Οι υπηρεσίες μας προσπαθούμε να μην είναι υπερβολικά ακριβές, αν και η ιατρική, από τη φύση της, δεν μπορεί σήμερα παρά να είναι πανάκριβη. Προσπαθήσαμε κάθε άρρωστος που φτάνει στην πόρτα μας να βρίσκει φροντίδα, χαμόγελο, στοργή. Και, πάνω απʼ όλα, σωστή και επιμελημένη ιατρική και νοσηλεία. Τα αποτελέσματα του έργου μας στην κοινωνία της περιοχής μας δεν μας απογοητεύουν καθόλου. Αντίθετα, η αναγνώριση του κόσμου και το «όνομα» που έχει αποκτήσει η Κλινική μας αποτελεί μια επιβράβευση κόπων, προσπαθειών και αγώνων. Κι απʼ αυτή την πλευρά, πρέπει να παραδεχτούμε ότι δεν έχουμε κανένα παράπονο. Είναι σε όλους γνωστό ότι οι τελευταίοι μήνες υπήρξαν απʼ τους δυσκολότερους που γνώρισε ο τόπος μας στη διάρκεια πολλών δεκαετιών. Η οικονομική κρίση, σε συνδυασμό με τη φθορά θεσμών και συνειδήσεων, οδήγησε τον τόπο μας κυριολεκτικά στο χείλος του γκρεμού. Οι προσπάθειες που έγιναν για να απομακρυνθούμε από εκεί δεν φαίνεται να αποδίδουν σημαντικά, τουλάχιστον μέχρις αυτή τη στιγμή. Και είναι φυσικό να πλανιέται στον ορίζοντα το αγωνιώδες ερώτημα τι θα γίνει στο άμεσο μέλλον με τις υπηρεσίες υγείας; Θα μπορέσουμε να εξακολουθήσουμε να τις διατηρούμε στο γνωστό επίπεδο; Θα τα καταφέρουμε να ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες των ασθενών μας, όπως μέχρι σήμερα, με ενδιαφέρον, με ειλικρινή φροντίδα, με στοργή; Ασφαλώς οι απαντήσεις δεν είναι ούτε εύκολες, ούτε και μπορεί να είναι προσχεδιασμένες. Οι προθέσεις σίγουρα υπάρχουν. Το ερώτημα είναι αν θα υπάρξουν και οι δυνατότητες.
Αυτό που αποτελεί αταλάντευτη απόφαση όλων μας, τουλάχιστον εδώ στον «ΑΓΙΟ ΛΟΥΚΑ», είναι να συνεχίσουμε την πορεία μας στις ίδιες γραμμές και με τους ίδιους στόχους όπως και μέχρι τώρα. Εχοντας στη σκέψη αλλά και στην καρδιά μας τον άρρωστο άνθρωπο, είμαστε αποφασισμένοι να προσφέρουμε όλη τη βοήθεια που μπορούμε, να επιδείξουμε όλη τη στοργή που διαθέτουμε, ώστε η παραμονή των αρρώστων στην Κλινική μας, όσες φορές η ζωή τους οδηγήσει εκεί, να είναι άνετη, αποτελεσματική και να χαρακτηρίζεται, πριν απʼ όλα τʼ άλλα, από το στοιχείο της ανθρωπιάς.
Ξέρουμε καλά ότι οι διακηρύξεις είναι εύκολες, τα λόγια μπορούν να διατυπώνονται πολύ συχνά ανεύθυνα, όμως η πραγματικότητα είναι εκείνη που επιβραβεύει ή διαψεύδει τις υποσχέσεις και τους προγραμματισμούς. Η φιλοδοξία μας είναι να σταθούμε στο ύψος των προσδοκιών των ανθρώπων που μας ξέρουν και μας εμπιστεύονται. Και θέλουμε να ελπίζουμε ότι τα αποτελέσματα του αγώνα μας θα έρθουν να επικυρώσουν την ειλικρίνεια και την καθαρότητα που χαρακτήρισαν πάντοτε τη συμπεριφορά μας.

Οταν ο Χριστός απευθύνθηκε στους μαθητές Του για να σχολιάσει κάποιους ανθρώπους που είχαν δημόσια πορεία, έδωσε το μέτρο και τον κανόνα που θα χαρακτηρίζεται από το αποτέλεσμα. Τους είπε: «Εκ των καρπών αυτών γνώσεσθε αυτούς». Η αξία της φράσης είναι ασφαλώς διαχρονική. Τα αποτελέσματα θα αποδείξουν το ποιόν, την ειλικρίνεια, την προσπάθεια και τα κίνητρα καθενός μας. Και ο «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ» προχωράει σʼ αυτόν τον αγώνα με αισιοδοξία, με προσδοκίες και με πίστη. Με τη βοήθεια του Θεού, πιστεύουμε πως κι αυτή τη φορά θα τα βγάλουμε πέρα. Και προσδοκούμε ότι το μέλλον θα μας δικαιώσει.

Ο Διευθυντής της Κλινικής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΜΑΣ ΤΕΥΧΟΣ