ΠΙΣΩ
Ιnterview
Τεύχος 28
Ιnterview

Κύριε Σινωπίδη, δουλέψατε επί 13 χρόνια στη Μεγάλη Βρετανία. Πώς και πήρατε την απόφαση να γυρίσετε στην Ελλάδα μετά από τόσα χρόνια;
Σας ευχαριστώ για την ερώτηση. Πράγματι από την αρχή της καριέρας μου είχα αποφασίσει να εκπαιδευτώ στην Αγγλία και έτσι, όταν τελείωσα το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, έφυγα στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου ειδικεύθηκα στην Ορθοπαιδική και Τραυματιολογία αρχικά, και μετά μετεκπαιδεύτηκα και εργάσθηκα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Λίβερπουλ όπου για αρκετά χρόνια διετέλεσα και Διευθυντής Ορθοπαιδικής κλινικής. Αποφάσισα και επέστρεψα στην Ελλάδα πριν από δύο χρόνια. Η χώρα μας έχει αρκετά μειονεκτήματα σε σχέση με μια οργανωμένη και οικονομικά ισχυρή χώρα όπως η Μεγάλη Βρετανία, αλλά και πολλά πλεονεκτήματα τα οποία οι Έλληνες δεν τα εκτιμούν εκτός και αν τα στερηθούν. Και μιλάω για την γεωγραφική διαμόρφωση όπου αρμονικά συνδυάζεται το βουνό με την θάλασσα, το κλίμα και η ηλιοφάνεια, αλλά και η πολιτιστική μας παράδοση και ο μεσογειακός τρόπος ζωής που αναμφισβήτητα όλοι οι Βόρειοι λαοί τον ζηλεύουν. Επίσης, θεώρησα και ότι έχοντας πετύχει τους στόχους μου στο εξωτερικό είχε έρθει η ώρα να προσφέρω και κάτι στον τόπο μου.

Μετά από την πολυετή σας υπηρεσία σε Αγγλικά Νοσοκομεία, πώς βλέπετε το επίπεδο της ειδικότητάς σας στην Ελλάδα;
Το επίπεδο των Ορθοπαιδικών Χειρουργών στην Ελλάδα θα έλεγα με διεθνή κριτήρια, καθότι έχω διδάξει σε ιατρούς και από την Αυστραλία ως την Νότιο Αμερική, είναι κατά μέσο όρο πολύ καλό. Σε αυτό σίγουρα συντέλεσε ότι οι Ορθοπαιδικοί ανέκαθεν ταξίδευαν και ξόδευαν χρόνο στο εξωτερικό, κυρίως στην Αγγλία και Αμερική και επίσης είχαν τους οικονομικούς πόρους να οργανώνουν συνέδρια και εκπαιδευτικά σεμινάρια στην Ελλάδα υψηλού επιπέδου με την συμμετοχή «μεγάλων» ονομάτων από το διεθνή χώρο.

Είστε ευχαριστημένος από την οργάνωση, τον εξοπλισμό και την ετοιμότητα των χειρουργείων του «ΑΓΙΟΥ ΛΟΥΚΑ»;
Ένας λόγος που επέστρεψα στην Ελλάδα ήταν ότι θα μπορούσα να εργαστώ στον «ΑΓΙΟ ΛΟΥΚΑ», ένα ίδρυμα με υψηλές προδιαγραφές νοσηλείας, ώστε να μπορώ να παρέχω τις ιατρικές υπηρεσίες μου στο ίδιο επίπεδο με την Αγγλία. Ο εξοπλισμός και η ετοιμότητα των χειρουργείων δεν έχει να ζηλέψει τίποτε από αυτό που είχα συνηθίσει.

Έχετε τη γνώμη ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε οποιονδήποτε πολυτραυματία στην Κλινική μας;
Η αντιμετώπιση του πολυτραυματία προϋποθέτει την οργάνωση του τμήματος επειγόντων περιστατικών και την εκπαίδευση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, έτσι ώστε με την υποδοχή του ασθενή να μπορεί να γίνει η ανάνηψη του ασθενή, κατά την λεγόμενη πρωτογενή εκτίμηση σύμφωνα με τις αρχές του Advanced Trauma Life Support, και φυσικά να ακολουθείται από την δευτερογενή εκτίμηση και την τελική θεραπεία. Στην Κλινική μας σίγουρα έχουμε όλες τις ιατρικές ειδικότητες και την εμπειρία από τα μεγάλα τραυματιολογικά κέντρα του εξωτερικού που έχουμε εργαστεί, ώστε να γίνει δυνατή η απρόσκοπτη αντιμετώπιση του πολυτραυματία.

Στον «ΑΓΙΟ ΛΟΥΚΑ» έχετε χειρουργήσει και ορισμένα ονόματα του ελληνικού πρωταθλητισμού.
Τα τελευταία δύο χρόνια έχω χειρουργήσει στην Ελλάδα αθλητές της εθνικής ομάδος πάλης, της ενόργανης γυμναστικής και τάε κβο ντο που όλοι τους είχαν πετύχει παγκόσμιες διακρίσεις. Όλοι τους είχαν αθλητικές κακώσεις του ώμου στις οποίες θα έλεγα ότι υπερ-εξειδικεύομαι. Με την σωστή αποκατάσταση έχουν επιστρέψει στα αθλήματά τους και ο πρώτες διακρίσεις τους ήδη άρχισαν πάλι να καταφθάνουν.

Η ελληνική πραγματικότητα σας έχει απογοητεύσει ή παραμένετε αισιόδοξος;
Ζούμε σε μια εποχή όπου η ελληνική πραγματικότητα δοκιμάζεται. Είμαι αισιόδοξος ότι οι αλλαγές που γίνονται θα οδηγήσουν στο να λειτουργήσει η Ελλάδα ως μια πραγματικά ευρωπαϊκή χώρα, όπως όλοι εμείς που έχουμε ζήσει στο εξωτερικό γνωρίζουμε τι σημαίνει. Ο φαύλος κύκλος στον οποίο έχει εισέλθει η χώρα μας τα τελευταία 30 χρόνια κάποτε πρέπει να σπάσει.

Γενικότερα είστε αισιόδοξος για την παροχή υπηρεσιών υγείας στα χρόνια που θα ακολουθήσουν;
Το σύστημα με τα κλειστά ενοποιημένα νοσήλια που επιχειρείται να εφαρμοστεί είχε ξεκινήσει στη Μεγάλη Βρετανία πριν 4 περίπου χρόνια. Σίγουρα έχει τις δυσκολίες του, αλλά όταν αυτές ξεπεραστούν πιστεύω θα οδηγήσει στην βελτίωση των παροχών υγείας και αυτό διότι θα είναι δυνατή η μετατόπιση ενός μεγάλου μέρους των παροχών υγείας προς τον ιδιωτικό τομέα, όπου αναμφισβήτητα η παροχή υπηρεσιών υγείας είναι και πιο ποιοτικά υψηλή από τα κρατικά νοσοκομεία της Ελλάδος και μπορεί με την σωστή διαχείριση να γίνει οικονομικά συμφέρουσα για το κράτος και να παρακαμφτεί όλη αυτή η διαφθορά που δυστυχώς παρατηρείται από μερικούς κρατικούς λειτουργούς.

Η τάση που υπάρχει σήμερα για μείωση της νοσοκομειακής δαπάνης, η οποία οδηγεί αναπόφευκτα στη χρήση λιγότερων ή και φθηνότερων υλικών, νομίζετε ότι θα δημιουργήσει προβλήματα;
Όπως είπα πριν χρειάζεται σωστή διαχείριση. Το ακριβό υλικό δεν είναι και απαραίτητα το καλύτερο. Η νοσοκομειακή δαπάνη στην Ελλάδα ήταν υπέρογκα αυξημένη, η λύση αυτού του φαινομένου είναι πρωτίστως πολιτική, αλλά χρειάζεται να γίνει προσπάθεια και από όλους μας.

Τι θα συμβουλεύατε τους νέους γιατρούς που τώρα ξεκινούν τη σταδιοδρομία τους;
Οι νέοι γιατροί που ξεκινούν τώρα την σταδιοδρομία τους δυστυχώς βρίσκονται σε μια μειονεκτική θέση λόγω της οικονομικής κατάστασης της χώρας, του δυσανάλογα αυξημένου αριθμού ιατρών και της πλημμελούς εκπαίδευσης που λαμβάνουν χωρίς φυσικά να φταίνε οι ίδιοι γιʼ αυτό. Δεν πρέπει να απελπίζονται όμως, αλλά να προσπαθήσουν να βελτιώσουν όσο γίνεται περισσότερο την εκπαίδευσή τους, ευκαιρίες υπάρχουν και στο εξωτερικό και στην Ελλάδα. Αυτό προϋποθέτει επιμονή, αυταπάρνηση και σκληρή δουλειά, όπως ίσχυε ανέκαθεν.

Πώς βλέπετε το μέλλον της ιατρικής στον τόπο μας;
Το μέλλον της ιατρικής στη χώρα μας; Μια πολύ γενική ερώτηση που θα σήκωνε μακρές συζητήσεις. Μιλώντας από την εμπειρία μου, δεν έχουμε να ζηλέψουμε τίποτε από τις άλλες προηγμένες χώρες, διότι το ανθρώπινο δυναμικό και η εμπειρία υπάρχει για μια αξιόλογη και αναβαθμισμένη ιατρική. Αρκεί να του δοθεί η δυνατότητα να εφαρμόσει τις γνώσεις και τις πράξεις προς την κατεύθυνση αυτή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΜΑΣ ΤΕΥΧΟΣ