ΠΙΣΩ
Τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της Ακοολογίας  
Τεύχος 47
Τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της Ακοολογίας  

Τι είναι η Ακοολογία;

Η Ακοολογία είναι μία από τις τέσσερεις υποειδικότητες ΩΡΛ – οι άλλες τρεις είναι η Ωτολογία, η Ρινολογία και η χειρουργική Κεφαλής και Τραχήλου. Εξαιτίας της μεγάλης ύλης της ειδικότητας των ΩΡΛ, σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες του εξωτερικού, εδώ και αρκετές δεκαετίες, η Ακοολογία έχει διαχωριστεί και είναι ξεχωριστή τετραετής σχολή ΑΕΙ και ξεχωριστή ειδικότητα.


Πώς ακριβώς εργάζονται οι Ακοολόγοι στο εξωτερικό;

Οι Ακοολόγοι συνταγογραφούν και προγραμματίζουν τα ακουστικά βαρηκοΐας, καθώς και τα εμφυτεύματα των αφτιών. Παρακολουθούν όλες τις ηλικίες ασθενών και κάνουν όλα τα διαγνωστικά τεστ και τη θεραπεία διαταραχών της ακοής, τα προ/μετεγχειρητικά τεστ στις επεμβάσεις των αφτιών, την αποθεραπεία των εμβοών (=βουϊτό στ’ αφτιά) και τον έλεγχο ακοής των νεογνών. Σε ΩΡΛ παραπέμπουν τον ασθενή μόνο όταν χρειάζεται χειρουργείο. Επίσης, οι Ακοολόγοι δουλεύουν σε συνεργασία με ΩΡΛ ή/και Νευρολόγους για την αντιμετώπιση των παθήσεων του συστήματος ισορροπίας.


Πόσο έχουν βελτιωθεί τα ακουστικά βαρηκοΐας;

Η τεχνολογία των ακουστικών βαρηκοΐας έχει πραγματικά βελτιωθεί κατακόρυφα την τελευταία δεκαετία, παράλληλα με τις εξελίξεις στην ψηφιακή και ηλεκτρονική τεχνολογία.

Τα καλύτερα ακουστικά σήμερα είναι πιο μικρά από ποτέ, οκταπύρηνα (όπως και τα κινητά τηλέφωνα τελευταίας τεχνολογίας), χρησιμοποιούν αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης για να εντοπίζουν την ομιλία σε ακτίνα 360° και να τη μεταφέρουν στοn χρήστη ενισχυμένη και διακριτή σε σχέση με τον περιβάλλοντα θόρυβο, συνδέονται ασύρματα με κινητά τηλέφωνα και τάμπλετ μέσω Bluetooth κ.α. Ωστόσο, ένα ακριβό ακουστικό δεν αρκεί. 

Το πόσο καλά ξέρει κάποιος να το προγραμματίσει με τη χρήση ειδικών μετρήσεων που διαφέρουν από ασθενή σε ασθενή είναι αυτό που εξασφαλίζει την επιτυχία. Ένας Ακοολόγος μπορεί να το κάνει αυτό με απόλυτη επιτυχία σε μία μόνο συνεδρία, χωρίς την ανάγκη να επιστρέψει ο ασθενής για περαιτέρω ρυθμίσεις.
 

Μπορούν τα ακουστικά βαρηκοΐας να βοηθήσουν όλους ανεξαιρέτως τους ασθενείς με βαρηκοΐα και να καλύψουν τις ανάγκες τους;

Όχι. Οι παράγοντες που καθορίζουν κατά πόσο ο ασθενής μπορεί να βοηθηθεί από τα γνωστά σε όλους ακουστικά βαρηκοΐας είναι ο βαθμός και το είδος της βαρηκοΐας. Τα ακουστικά βαρηκοΐας αντενδείκνυνται για ορισμένους ασθενείς που έχουν συγκεκριμένου τύπου βαρηκοΐα, ιστορικό χρόνιων μολύνσεων των αφτιών ή πάσχουν από συγκεκριμένα σύνδρομα, γενετικές ανωμαλίες κλπ. Παρόλο που στην Ελλάδα οι ασθενείς αυτοί κατά βάση ταλαιπωρούνται ακόμη με συμβατικά ακουστικά, μπορούν πλέον να ακούν καθαρότατα μέσω εμφυτεύσιμου ακουστικού που ονομάζεται BAHA και επιχορηγείται πλήρως από τον ΕΟΠΥΥ. 

Το BAHA εμφυτεύεται χειρουργικά πάνω στο κόκκαλο πίσω από το αφτί από εξειδικευμένο χειρούργο ΩΡΛ και προγραμματίζεται ηλεκτρονικά από εξειδικευμένο Ακοολόγο. Άλλη μερίδα ασθενών με ιστορικό προβλημάτων στο μεσαίο αφτί ή κρανιοπροσωπικές ανωμαλίες ή γενετικές βλάβες ή που απλά δεν μπορούν να φορέσουν ή να επωφεληθούν από τα συμβατικά ακουστικά βαρηκοΐας και το BAHA, μπορούν πλέον να ακούν εντυπωσιακά καλά με το εμφύτευμα μεσαίου ωτός.

Υπάρχουν διάφορα εμφυτεύματα μεσαίου ωτός διαθέσιμα από διάφορους κατασκευαστές. Όλα τοποθετούνται χειρουργικά από εξειδικευμένο χειρουργό ΩΡΛ και προγραμματίζονται από εξειδικευμένο Ακοολόγο. Αξιοσημείωτο είναι το τελευταίας τεχνολογίας εμφύτευμα μεσαίου ωτός για ασθενείς με βαριάς μορφής συγκεκριμένων τύπων βαρηκοΐα, που είναι 100% αόρατο. Δυστυχώς, προς το παρόν τα εμφυτεύματα μεσαίου ωτός δεν επιχορηγούνται από τον ΕΟΠΥΥ. 

Από το BAHA και το εμφύτευμα μεσαίου ωτός μπορούν να επωφεληθούν μικρά παιδιά, αλλά και ενήλικες, χωρίς περιορισμό στο όριο ηλικίας. Πλέον, σε πολλές περιπτώσεις ατόμων μεγάλων σε ηλικία, όπου συχνά υπάρχουν ανησυχίες ως προς τους κινδύνους της γενικής αναισθησίας, το BAHA τοποθετείται με τοπική αναισθησία. Όλα αυτά μπορεί να ακούγονται απλοϊκά, ωστόσο απαιτούν ενδελεχείς διαγνωστικές εξετάσεις και μακροχρόνια εποπτεία. 

Για τον λόγο αυτό, ο ασθενής πρέπει πάντα να επιλέγει σύγχρονα νοσοκομεία με υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας και με διεπιστημονική ομάδα κατάλληλα εκπαιδευμένη και έμπειρη να αντιμετωπίσει τον ασθενή ολιστικά και να δώσει προσοχή στα ιδιαίτερα σημεία της θεραπείας του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΜΑΣ ΤΕΥΧΟΣ