ΠΙΣΩ
1ο Ελληνικό Κέντρο Σχιστιών στην Κλινική «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ»
Τεύχος 45
1ο Ελληνικό Κέντρο Σχιστιών στην Κλινική «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ»

Στην Κλινική «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ» λειτουργεί το πρώτο στην Ελλάδα οργανωμένο και πιστοποιημένο Κέντρο Σχιστιών, όπου το πρόβλημα των σχιστιών αντιμετωπίζεται ολοκληρωμένα, με τη συνδρομή όλων των απαραίτητων ιατρικών ειδικοτήτων και σύμφωνα με τα διεθνή πρωτόκολλα αντιμετώπισης και αποκατάστασης. Ήδη στην Κλινική μας έχουν αντιμετωπιστεί 30 περιστατικά με απόλυτη επιτυχία και με το βέλτιστο δυνατό τελικό αποτέλεσμα. 

 

Τι είναι σχιστίες (CLP)

Σχιστία είναι μία κοινή δυσπλασία που ο κόσμος την αναφέρει δυστυχώς συχνά ως λαγώχειλο ή λυκόστομα. Έτσι, λοιπόν, οι σχιστίες είναι μια κατηγορία περιπτώσεων ατελούς σύγκλισης των ιστών της κεφαλής, περίπου την 5η με 9η εβδομάδα της κύησης. Η χειλεογναθοϋπερωιοσχιστία είναι η ατελής σύγκλιση του χείλους, της γνάθου (ή φατνιακής απόφυσης) και της υπερώας (μαλακής και σκληρής).

Μπορεί να παρουσιαστεί μεμονωμένα σε μία από τις ανατομικές περιοχές ή και σε συνδυασμό όλων των παραπάνω. Ακόμη, μπορεί να είναι ετερόπλευρη ή αμφίπλευρη και στη χώρα μας παρουσιάζεται σε αναλογία 1:600-700 γεννήσεις. Η εξέλιξη της ιατρικής τεχνολογίας δίνει τη δυνατότητα να διαγνωστεί η ύπαρξη σχιστίας από την εμβρυική περίοδο με τον υπερηχογραφικό έλεγχο. Ο λόγος δεν είναι ακόμη σαφής και είναι δύσκολο να εξηγήσουμε γιατί παρουσιάζεται μία σχιστία. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν περιβαλλοντικοί παράγοντες, γενετικά σύνδρομα, καθώς και κληρονομικοί παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνισή της, αλλά δεν γνωρίζουμε τα ακριβή αίτια. Η κληρονομικότητα δεν ακολουθεί απλά μοτίβα. Τα κληρονομικά χαρακτηριστικά μπορούν να κρυφτούν και να μην εμφανιστούν σε κάθε γενιά. Για την εμφάνιση μιας σχιστίας, κληρονομικοί παράγοντες πρέπει να συμπίπτουν με άλλους παράγοντες. Αυτό είναι ακόμη δύσκολο να κατανοηθεί πλήρως.
 


Περιμένοντας ένα παιδί με σχιστία 

Ένα νέο μωρό φέρνει πολλά συναισθήματα, όπως χαρά, υπερηφάνεια, δέος και μερικές φορές φόβο. Όταν το μωρό έχει μια ιδιαίτερη ιατρική κατάσταση, υπάρχει μια πρόσθετη αίσθηση αβεβαιότητας και ανασφάλειας. Ποιος θα δει πρώτος το μωρό μας; Ποιος θα το βοηθήσει; Τι θα πρέπει να περάσει το μωρό μας; Πώς θα το πούμε στην οικογένειά μας; Πώς θα φάει; Πώς θα το ξεπεράσουμε; Αυτά και άλλα πολλά παρόμοια συναισθήματα και ερωτήσεις. Ακολουθεί πίνακας με καθορισμένη σειρά οδηγιών για τους γονείς που περιμένουν παιδί με σχιστία και για την πορεία αντιμετώπισης που έχουν να ακολουθήσουν, αποφεύγοντας το μέχρι σήμερα χάος και πανικό της σκέψης τους, καθώς και τον αποπροσανατολισμό:


Αντιμετώπιση της σχιστίας

Στα νεογέννητα με σχιστία, η αντιμετώπιση είναι πλέον άμεση και ξεκινά μετά τον πρώτο μήνα. Ο συνολικός σχεδιασμός μιας τέτοιας περίπτωσης όμως απαιτεί παραπάνω από μία επέμβαση κατά τη διάρκεια της ζωής του παιδιού, έως και μετά την εφηβεία του. Περιλαμβάνει μια μεγάλη ομάδα ιατρικών ειδικοτήτων και η κάθε μία πρέπει να επεμβαίνει την κατάλληλη χρονική ηλικία. Αυτή η δυνατότητα υπάρχει σε οργανωμένα κέντρα, ώστε να υπάρχει συνολική και σωστή αντιμετώπιση και να αποφεύγεται τυχόν παραπληροφόρηση. 
 

 

Ακολουθεί πίνακας χρονολογικής αντιμετώπισης:

 

 

Επιστημονικός Υπεύθυνος Κέντρου Σχιστιών:

Δρ. Νικόλαος Σ. Κεχαγιάς, MD, DDS, OMFS
Στοματικός & Γναθοπροσωπικός Χειρουργός, Υπεύθυνος Τμήματος Στοματικής & Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής

www.nikoskechagias.com

 

Συνεργάτες:

Δρ. Αντώνιος Τσέκος, MD, DDS, OMFS
Στοματικός & Γναθοπροσωπικός Χειρουργός, τ. Διευθυντής 
Κλινικής ΣΓΠΧ, 424 ΓΣΝΕ

Δρ. Κωνσταντίνος Βαχτσεβάνος, MD, DDS, OMFS
Στοματικός & Γναθοπροσωπικός Χειρουργός, Αν. Καθηγητής 
Εργαστηρίου ΣΓΠΧ Α.Π.Θ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΜΑΣ ΤΕΥΧΟΣ