ΠΙΣΩ
NEWS: Ενδοσκοπικές και Διαδερμικές Τεχνικές στη Θεραπεία των Καρδιακών Παθήσεων
Τεύχος 45
NEWS: Ενδοσκοπικές και Διαδερμικές Τεχνικές στη Θεραπεία των Καρδιακών Παθήσεων


Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Επιστημονική Ημερίδα «Ενδοσκοπικές και Διαδερμικές Τεχνικές στη Θεραπεία των Καρδιακών Παθήσεων» στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στις 15 Δεκεμβρίου 2018, από το Καρδιοχειρουργικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης και την Ομάδα Καρδιάς της Κλινικής «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ», με εντυπωσιακή τρισδιάστατη προβολή επεμβάσεων.

Τα τελευταία χρόνια, η ιατρική τεχνολογία βίωσε μία αλματώδη ανάπτυξη που έγινε ιδιαίτερα αισθητή στους τομείς της καρδιαγγειακής απεικόνισης, της επεμβατικής καρδιολογίας με πλήθος νέων διακαθετηριακών τεχνικών και της ελάχιστα επεμβατικής καρδιοχειρουργικής με τις ενδοσκοπικές και ρομποτικές τεχνικές.

Το Καρδιοχειρουργικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης και η Ομάδα Καρδιάς της Κλινικής «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ» υπήρξαν πρωτοπόροι στην επινόηση, υιοθέτηση και ανάπτυξη τέτοιων τεχνικών, τις οποίες παρουσίασαν με όλα τα νέα δεδομένα στην Επιστημονική Ημερίδα.
 

 

Παθήσεις, που παραδοσιακά αντιμετωπίζονταν με μέση στερνοτομή και χειρουργεία
ανοικτής καρδιάς, σήμερα αντιμετωπίζονται με μοντέρνες τεχνικές, όπως οι διακαθετηριακές επεμβάσεις για την αντιμετώπιση των βαλβιδοπαθειών αορτικής και μιτροειδούς βαλβίδας, αλλά και πρωτοποριακές τεχνικές, όπως η πλήρως ενδοσκοπική χειρουργική της μιτροειδούς και τριγλώχινας βαλβίδας και πιο πρόσφατα και της αορτικής βαλβίδας.

Οι επεμβάσεις αυτές έγιναν εφικτές χάρη στην εισαγωγή νέων υλικών και τεχνολογιών, όπως η 3D υπερηχογραφία και το fusion imaging με CT και MRI, καθώς και η 3D εκτύπωση, τα 3D ενδοσκόπια, τα robotic arms, η πληθώρα διακαθετηριακών υλικών για χρήση σε δομικές παθήσεις της καρδιάς, αλλά και των στεφανιαίων, και τέλος τα custom made σύμπλοκα ενδοαυλικά μοσχεύματα για τις παθήσεις της αορτής.
 

 

Την Ημερίδα πλαισίωσαν μεγάλος αριθμός διεθνώς διακεκριμένων ομιλητών και σχολιαστών.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε σε θέματα όπως 3D υπερηχογραφία και fusion imaging, 3D ενδοσκοπική και ρομποτική καρδιοχειρουργική με έμφαση στις παθήσεις της αορτικής, μιτροειδούς και τριγλώχινας βαλβίδας, MitraClip, TAVI και TMVR, Hybrid Coronary Therapies - CTOs και υβριδικές και ενδοαυλικές θεραπείες παθήσεων της αορτής.

 


 

Η Ημερίδα επικεντρώθηκε σε state of the art λύσεις καθημερινών προβλημάτων που απασχολούν τον κλινικό καρδιολόγο.
Την επιστημονική επιτροπή του συνεδρίου αποτέλεσαν οι Αντώνιος Πίτσης, Πέτρος Δάρδας, Δημήτριος Τσικαδέρης, Νικόλαος Μεζίλης, Βλάσιος Νινιός, Δημήτριος Λυσίτσας και Βασίλης Θανόπουλος.

Η ημερίδα τελούσε υπό την αιγίδα της Καρδιολογικής Εταιρείας της Βορείου Ελλάδος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΜΑΣ ΤΕΥΧΟΣ