ΠΙΣΩ
Ερευνητικό πρωτόκολλο με παγκόσμια υποτροφία, στην Κλινική «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ», καταγράφει την παθολογική κίνηση της ωμοπλάτης μέσω iPad
Τεύχος 44
Ερευνητικό πρωτόκολλο με παγκόσμια υποτροφία, στην Κλινική «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ», καταγράφει την παθολογική κίνηση της ωμοπλάτης μέσω iPad

Η χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας στην ιατρική έχει οδηγήσει στην εξέλιξη των διαγνωστικών και θεραπευτικών μέσων, βελτιώνοντας σημαντικά την «ακρίβεια» αυτών.

Η καταγραφή παθολογικών κινήσεων μέσω computer tablet iPad εφαρμόζεται εδώ και 3 χρόνια στην αξιολόγηση της ρήξης του πρόσθιου χιαστού στο γόνατο.

Η ελληνική ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Επικ. Καθηγητή Τρύφωνα Τότλη, Συνεργάτη του Ορθοπαιδικού Κέντρου TheMIS και της Κλινικής «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ», με την υποστήριξη του Πανεπιστημίου του Pittsburgh, εφάρμοσε για 1η φορά την καταγραφή μέσω iPad της παθολογικής κίνησης της ωμοπλάτης (δυσκινησία ωμοπλάτης).

Η έρευνα κέρδισε την υποτροφία της Παγκόσμιας Εταιρείας Αρθροσκόπησης, Χειρουργικής Γόνατος και Αθλητικών Κακώσεων (ISAKOS) και πραγματοποιήθηκε στην Κλινική «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ».

Η χρήση της εφαρμογής μέσω iPad συμβάλλει στην ακριβή καταγραφή (απόσταση σε χιλιοστά) της δυσκινησίας της ωμοπλάτης, η οποία μέχρι σήμερα εξετάζεται με απλή κλινική εξέταση από τον Ορθοπαιδικό εάν υπάρχει ή όχι. Η δυσκινησία της ωμοπλάτης έχει αποδειχθεί ως αιτία των κυριότερων παθήσεων του ώμου και των αυχεναλγιών, όπως είναι οι τενοντίτιδες και οι μυϊκοί σπασμοί των ωμοαυχενικών μυών.

 

Εικόνες: 
Μέτρηση της δυσκινησίας της ωμοπλάτης με χρήση iPad και συνάντηση με τον Διευθυντή της Κλινικής «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ», Δημοσθένη Κατσάρκα. Η ερευνητική ομάδα αποτελούμενη από τους Ορθοπαιδικούς Χειρουργούς: Επικ. Καθηγητή Τρύφωνα Τότλη, Κωνσταντίνο Τσικόπουλο, Δημήτριο Κιτρίδη, Καθηγητή Αναστάσιο Γεωργούλη και την Norma Nieto, Pittsburgh, USA

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΜΑΣ ΤΕΥΧΟΣ