ΠΙΣΩ
Διουρηθρική εκπυρήνιση του προστάτη με χρήση Holmium Laser (HoLEP) Το νέο Gold Standard της αντιμετώπισης Καλοήθους Υπερπλασίας Προστάτη
Τεύχος 44
Διουρηθρική εκπυρήνιση του προστάτη με χρήση Holmium Laser (HoLEP) Το νέο Gold Standard της αντιμετώπισης Καλοήθους Υπερπλασίας Προστάτη


Η διουρηθρική εκπυρήνιση του προστάτη με χρήση Holmium Laser (HoLEP) αποτελεί μια σύγχρονη, ελάχιστα επεμβατική θεραπεία για ασθενείς όλων των ηλικιών που πάσχουν από καλοήθη υπερπλασία του προστάτη. Η υπερπλασία, ή αλλιώς υπερτροφία του προστάτη (Εικόνα 1), προκαλεί συμπτώματα διαταραχής της ούρησης, όπως μειωμένη ροή ούρων, συχνουρία, επιτακτικότητα και νυκτουρία, επιφέροντας έτσι σημαντικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής και στην υγεία του άνδρα. 

Η χειρουργική θεραπεία αποτελεί την αποτελεσματικότερη λύση, αλλά όταν εφαρμόζεται με τις παραδοσιακές μεθόδους, μπορεί να επιφέρει επιπλοκές όπως η αιμορραγία και η ακράτεια ούρων. Επιπλέον, συχνά απαιτεί μεγάλο διάστημα νοσηλείας και καθετηριασμού της ουροδόχου κύστης. Στην προσπάθεια αντιμετώπισης και βελτίωσης των παραπάνω προβλημάτων και με τη βοήθεια της τεχνολογίας, αναπτύχθηκε η τεχνική HoLEP, η οποία συνδυάζει αποτελεσματικότητα και ασφάλεια. Αποτελεί την πλέον σύγχρονη εναλλακτική λύση σε σχέση με την κλασική διουρηθρική προστατεκτομή (TURP), την οποία τείνει να αντικαταστήσει (νέο Gold Standard) σε σύγχρονα ιατρικά κέντρα και από έμπειρους στην εφαρμογή της χειρουργούς (1). 

 

 

Εικόνα 1 Εικόνα 2


Περιγραφή της μεθόδου

Με τον ασθενή σε γενική αναισθησία, ο χειρουργός με τη χρήση ειδικού Laser εκπυρηνίζει (αφαιρεί) όλο το αδένωμα, τον προστατικό δηλαδή ιστό που προκαλεί τα προβλήματα της απόφραξης, αφήνοντας στο τέλος μόνο την κάψα του προστάτη. Ο χειρουργός σπρώχνει το αδένωμα στην κύστη και στη συνέχεια το αφαιρεί με ένα ειδικό εργαλείο (morcellation device). Ο ασθενής, μετά την αποθεραπεία από το χειρουργείο, ουρεί άριστα με σημαντική βελτίωση των συμπτωμάτων του. Για παράδειγμα, σκεφτείτε τον προστάτη ως ένα πορτοκάλι, από το οποίο αφαιρούμε το εσωτερικό και παραμένει μόνο η φλούδα. Αυτό ακριβώς συμβαίνει με την εφαρμογή της μεθόδου HοLEP στον προστάτη (Εικόνα 2) (2). 

 

Πλεονεκτήματα της μεθόδου HoLEP

• Mπορεί να θεραπεύσει οποιοδήποτε μέγεθος προστάτη. Άλλες διουρηθρικές χειρουργικές επεμβάσεις (μέσω της ουρήθρας, χωρίς τομή) δεν μπορούν να αφαιρέσουν τον προστάτη αποτελεσματικά με ένα μόνο χειρουργείο, ειδικά όταν αυτός έχει φτάσει σε ένα συγκεκριμένο μέγεθος. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι ουρολόγοι συστήνουν συχνά μια πιο επεμβατική διαδικασία με ανοιχτή χειρουργική επέμβαση (απλή προστατεκτομή), η οποία όμως συνοδεύεται από αρκετές επιπλοκές και παρατεταμένη νοσηλεία και αποθεραπεία. 

• Aφαιρεί πλήρως τον αποφρακτικό προστατικό ιστό κάτω από την κάψα του προστάτη ανεξάρτητα του μεγέθους, με το μικρότερο ποσοστό (<2%) πιθανής επανεπέμβασης στο μέλλον (Εικόνα 3). 

• Ελαχιστοποιεί την αιμορραγία σε σχέση με άλλες διουρηθρικές ή ανοιχτές χειρουργικές επεμβάσεις. Στην Εικόνα 4, όπου φαίνονται οι βασικές διαφορές μεταξύ της κλασικής διουρηθρικής προστατεκτομής (TURP) και του HoLEP, μπορείτε να δείτε ότι όταν ο ιστός κόβεται (TURP) αιμορραγεί περισσότερο σε σχέση με την εκπυρήνιση (HoLEP) και είναι πιθανότερο να μην αφαιρεθεί πλήρως (3).

• Επιφέρει άμεση ανακούφιση των συμπτωμάτων και γρήγορη επιστροφή στην κανονική δραστηριότητα. Η αφαίρεση του καθετήρα συνήθως γίνεται την επόμενη ημέρα και επιτρέπει στους ασθενείς να ουρούν ανώδυνα και αμέσως. Η διάρκεια νοσηλείας κυμαίνεται από 12 έως 24 ώρες.

• Διαφυλάσσει ιστό για παθολογική εξέταση. Επειδή ο ιστός αποκόπτεται και δεν εξαχνώνεται, όπως συμβαίνει με άλλες Laser επεμβάσεις του προστάτη, ο χειρουργός μπορεί να στείλει δείγμα προστάτη για ιστολογική εξέταση.

• Ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας σε σχέση με τις υπόλοιπες παραδοσιακές χειρουργικές προσεγγίσεις, επειδή το χαμηλό βάθος διείσδυσης του Holmium Laser προκαλεί μικρή βλάβη στους υγιείς ιστούς.

• Αποτελεί μία από τις οικονομικότερες λύσεις, συγκριτικά με άλλες θεραπείες, επεμβατικές ή συντηρητικές, καθώς απαιτεί μικρότερο χρόνο νοσηλείας, επιτυγχάνει γρήγορη αποθεραπεία και διασφαλίζει μακροχρόνια αποτελέσματα περιορίζοντας την πιθανότητα επανεπέμβασης. 

 

 

 

Εικόνα 3 Εικόνα 4

 

Γιατί δεν είναι ακόμη ευρέως διαδεδομένη

Η μέθοδος HoLEP αποτελεί μία εξειδικευμένη χειρουργική τεχνική με δύσκολη εκμάθηση (4). Απαιτεί μία συγκεκριμένη και παρατεταμένη εκπαίδευση, η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο σε οργανωμένα ιατρικά κέντρα του εξωτερικού. Για τον λόγο αυτό, ελάχιστοι χειρουργοί στην Ελλάδα εφαρμόζουν τη συγκεκριμένη τεχνική προς το παρόν. Οι συγγραφείς του συγκεκριμένου άρθρου εξειδικεύτηκαν και εφαρμόζουν την τεχνική αυτή στο νοσοκομείο Southend University Hospital της Μεγάλης Βρετανίας, το οποίο αποτελεί κέντρο αναφοράς, καθώς πάνω από 300 ασθενείς ανά έτος υποβάλλονται σε HoLEP προστατεκτομή. Η πρωτοποριακή αυτή επέμβαση εφαρμόζεται από την ίδια χειρουργική ομάδα και στην Κλινική «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ» από τον Ιανουάριο του 2019.


Βιβλιογραφικές αναφορές:

1. Michalak J, Tzou D, Funk J. HoLEP: the gold standard for the surgical management of BPH in the 21(st) Century. Am J Clin Exp Urol. 2015;3(1):36-42.
2. http://www.camurology.org.uk/laser-prostate-surgery/.
3. https://www.oklahomaholep.com.
4. Kampantais S, Dimopoulos P, Tasleem A, Acher P, Gordon K, Young A. Assessing the Learning Curve of Holmium Laser Enucleation of Prostate (HoLEP). A Systematic Review. Urology. 2018;120:9-22.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΜΑΣ ΤΕΥΧΟΣ