ΠΙΣΩ
Ρομποτική χειρουργική στην ορθοπαιδική Μύθοι και αλήθειες
Τεύχος 42
Ρομποτική χειρουργική στην ορθοπαιδική Μύθοι και αλήθειες

Η ρομποτική χειρουργική είναι ένα επιστημονικό πεδίο, πολλά υποσχόμενο στο μέλλον.

Αφορά τη χρήση ρομπότ που εκτελεί τη χειρουργική επέμβαση, υπό την απόλυτη καθοδήγηση του χειρουργού από απόσταση, με τη χρήση ειδικών εργαλείων. Η απεικόνιση είναι τρισδιάστατη και ο χειρουργός επεμβαίνει σε «εικονική πραγματικότητα».Η μέθοδος τυγχάνει ευρείας και συνεχώς αυξανόμενης εφαρμογής, στις παθήσεις της κοιλιάς και ιδιαίτερα από γενικούς χειρουργούς και ουρολόγους. Φαίνεται να επιτυγχάνει καλύτερη απεικόνιση, ακριβέστερες παρεμβάσεις, μικρότερες αιμορραγίες και λιγότερες επιπλοκές. Επίσης, διευκολύνει την τέλεση δύσκολων εγχειρήσεων (με τις κλασσικές μεθόδους), όπως η αφαίρεση όγκων του νεφρού χωρίς να χρειαστεί ολική αφαίρεση αυτού (νεφρεκτομή). 

Στην ειδικότητα της Ορθοπαιδικής Χειρουργικής, η χρήση των ρομπότ τώρα ξεκινάει. Προς το παρόν, χρησιμοποιείται για την επιτυχέστερη τέλεση τμημάτων επεμβάσεων (κι όχι ολόκληρων επεμβάσεων), όπως οι τομές του οστού κατά τη διάρκεια ολικών αρθροπλαστικών γόνατος. 

Η έρευνα όμως προχωράει γρήγορα. Το Ορθοπαιδικό κέντρο TheMIS συμμετέχει από τον Ιανουάριο του 2017 σε ένα μεγάλο ερευνητικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η μελέτη γίνεται σε συνεργασία με ομάδα πανεπιστημίων (Πολυτεχνείο Μιλάνο, Πολυτεχνείο Bristol, Bristol Robotics Laboratory), εμπορικών εταιριών (Optinvent, Cybernetix, Hypertech), ιατρικών κέντρων (Ογκολογικό ινστιτούτο Μιλάνο, Ουρολογική Κλινική Bristol, Καρδιοχειρουργική κλινική Bristol) και το ΕΚΕΤΑ της Θεσσαλονίκης. Στόχος του προγράμματος Smart Surg είναι η παραγωγή ρομποτικού αρθροσκοπικού βραχίονα, με δύο βασικά σενάρια για αρχή: τη μερική μηνισκεκτομή και τη συρραφή μηνίσκων γόνατος. Η επιτυχής έκβαση της έρευνας θα βοηθήσει σημαντικά τη 3D (τρισδιάστατη) απεικόνιση της άρθρωσης, την τέλεση λεπτών επεμβάσεων εντός της άρθρωσης του γόνατος με ελάχιστες επιπλοκές και πιθανότατα την ελάττωση του κόστους των επεμβάσεων. Σημαντική είναι η βοήθεια της Κλινικής «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ» στο όλο εγχείρημα, με τη φιλοξενία επιστημόνων συνεργατών στο Smart Surg και την δωρεάν προσφορά κλινικοεργαστηριακών μέσων για ερευνητικούς σκοπούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΜΑΣ ΤΕΥΧΟΣ