ΠΙΣΩ
Η εμπειρία μας από την εφαρμογή της Εξατομικευμένης Ολικής Αρθροπλαστικής του γόνατος.  Mικρή παρεμβατικότητα με άριστο αποτέλεσμα.
Τεύχος 42
Η εμπειρία μας από την εφαρμογή της Εξατομικευμένης Ολικής Αρθροπλαστικής του γόνατος.  Mικρή παρεμβατικότητα με άριστο αποτέλεσμα.

Η οστεοαρθρίτιδα του γόνατος αποτελεί ίσως μια από τις πιο συχνές αιτίες ελάττωσης της ποιότητας ζωής στις προηγμένες χώρες του κόσμου. Πάνω από 80% των ασθενών που πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα, από τα αρχικά κιόλας στάδιά της, έχουν σχεδόν καθημερινό πόνο, προοδευτικά επιδεινούμενο περιορισμό της κινητικότητάς τους, ενώ όλο και περισσότεροι από αυτούς δεν μπορούν να εκτελέσουν με ευκολία δραστηριότητες που αφορούν την απλή καθημερινότητα. 


Αφενός η αύξηση του μέσου όρου ζωής, η υποκινητικότητα και η παχυσαρκία, αφετέρου η ενεργός τρίτη ηλικία με την αύξηση του μέσου όρου ηλικίας συνταξιοδότησης, της ενασχόλησης με επίπονες δραστηριότητες, φαίνεται να αποτελούν τις πιο συχνές αιτίες του προβλήματος.
Σε αυτές τις επιβαρυντικές αιτίες προστίθεται και η ενδογενής αδυναμία του χόνδρου να αναπλασθεί και να αυτοϊαθεί, με αποτέλεσμα σταδιακά να οδηγείται στην πλήρη καταστροφή του. Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερο αυξάνεται η χειρουργική αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας με χειρουργούς και ασθενείς να αποκτούν μια βαθύτερη σχέση εμπιστοσύνης. Είναι πλέον ευρέως γνωστό, κοινωνικά αποδεκτό και επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι η χειρουργική αντικατάσταση της άρθρωσης του γόνατος με τεχνητή άρθρωση προσφέρει από ελάττωση έως και κατάργηση του πόνου, βελτιώνει κατά πολύ την κινητικότητα του γόνατος, επιτρέπει τη συμμετοχή σε υψηλού επιπέδου δραστηριότητες - μέχρι και ήπια άθληση - και εν γένει βελτιώνει την ποιότητα ζωής.


Συνεπώς, η ολοένα αυξανόμενη τάση ασθενών να οδηγούνται σε ολική αντικατάσταση της άρθρωσης οδήγησε την έρευνα στον σχεδιασμό και την εφαρμογή πληρέστερων τεχνικών. Αποτέλεσμα αυτών είναι η εξέλιξη και η βελτιστοποίηση των υλικών να είναι ραγδαία, οι ενδείξεις για χειρουργική αντικατάσταση της άρθρωσης του γόνατος να διευρύνονται, η επιθυμία για μικρότερες επεμβατικές τεχνικές που απαιτούν και μικρότερο χρόνο νοσηλείας και για γρηγορότερη αποκατάσταση σταδιακά να γίνεται πραγματικότητα. 

Πάνω από 80% των ασθενών που πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα, έχουν σχεδόν καθημερινό πόνο.
Τη δοκιμασμένη πλέον εδώ και δέκα χρόνια φιλοσοφία της ελάχιστης παρεμβατικότητας με αντικατάσταση της άρθρωσης του ισχίου με τις τεχνικές MIS σε πολύ μεγάλο αριθμό χειρουργημένων ασθενών, έχει ακολουθήσει και η τεχνική της εξατομικευμένης ολικής αρθροπλαστικής του γόνατος που εδώ και αρκετό καιρό εφαρμόζεται με επιτυχία στην Κλινική μας. 


Η τεχνική αυτή - ο ξένος όρος είναι Patient Specific Instrument (PSI) - στηρίζεται στον προεγχειρητικό σχεδιασμό των υλικών της αντικατάστασης του γόνατος. Με ειδικό απεικονιστικό πρόγραμμα (αξονική τομογραφία τριών σημείων) στο ακτινολογικό εργαστήριο - αντίστοιχο λογισμικό πρόγραμμα υπάρχει στο ακτινολογικό τμήμα της Κλινικής μας που έχει πιστοποιηθεί ειδικά για αυτό - γίνεται ο ακριβής σχεδιασμός των υλικών (εμφυτεύματα) που θα εφαρμοστούν στην άρθρωση του γόνατος. Η κατασκευή αυτών των εμφυτευμάτων γίνεται σε αντίστοιχα κέντρα του εξωτερικού, σε συνεργασία με τον εδώ θεράποντα ορθοπαιδικό χειρουργό που δίνει τις σχετικές κατευθύνσεις και κλινικές οδηγίες. 


Σε σύντομο χρονικό διάστημα (περίπου ένας μήνας), τα υλικά αποστέλλοντα στην Κλινική και προγραμματίζεται το επόμενο στάδιο που είναι η τοποθέτησή τους. Τα συγκεκριμένα υλικά αφορούν εξατομικευμένα εμφυτεύματα που πρόκειται να τοποθετηθούν στον ενδιαφερόμενο ασθενή και μόνο σε αυτόν. Αξιοποιούνται τα πλεονεκτήματα της ελάχιστης παρεμβατικότητας στην ολική αρθροπλαστική του γόνατος, διατηρώντας ταυτόχρονα την ακρίβεια της τοποθέτησης των υλικών.


Εξάλλου, το έχουμε τονίσει και παλαιότερα και αποτελεί φιλοσοφία της χειρουργικής μας ομάδας, η μαγεία της χειρουργικής τεχνικής είναι, χρησιμοποιώντας τα ανατομικά μονοπάτια του ανθρώπινου σώματος, με τη βοήθεια των σύγχρονων τεχνολογικά εργαλείων και μέσων, να επιτυγχάνεις το μέγιστο δυνατό λειτουργικό αποτέλεσμα με το λιγότερο δυνατό χειρουργικό τραύμα. 


Η συγκεκριμένη τεχνική της εξατομικευμένης ολικής αρθροπλαστικής του γόνατος απευθύνεται σε ασθενείς με εγκατεστημένη την οστεοαρθρίτιδα του γόνατος. Σε άτομα, δηλαδή, με έντονο πόνο στο γόνατο, με περιορισμένη την κινητικότητα του γονάτου, αδυναμία παρατεταμένης βάδισης και φυσικά με επιβεβαιωμένες τις ενδείξεις τόσο κλινικά όσο και εργαστηριακά.

Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα με την εφαρμογή της μεθόδου έδειξαν ότι:
 

 • Είναι πραγματικά μια λιγότερο τραυματική μέθοδος
   
 • Προσβάλλεται λιγότερο το μυϊκό υπόστρωμα και ο μυϊκός τόνος με αντικειμενικά λιγότερες αποκολλήσεις μαλακών μορίων
   
 • Έχει περιοριστεί ο καθαρός χειρουργικός χρόνος κατά 15 λεπτά κατά μέσο όρο
   
 • Ο μετεγχειρητικός πόνος έχει ελαττωθεί και χρονικά έχει περιοριστεί
   
 • Επιτυγχάνεται η άμεση κινητοποίηση του ασθενούς, ακόμη και την ίδια ημέρα
   
 • Σημειώθηκε μικρότερη απώλεια αίματος και κατά συνέπεια μικρότερη ανάγκη μετάγγισης αίματος
   
 • Η ανάγκη παραμονής στην Κλινική έχει μειωθεί κατά 2 ημέρες  
   
 • Παρατηρήθηκε γρηγορότερη επιστροφή στην καθημερινότητα
   

Πληροφορίες:
www.The-mis.gr 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΜΑΣ ΤΕΥΧΟΣ