ΠΙΣΩ
Συναισθηματική λαιμαργία
Τεύχος 35
Συναισθηματική λαιμαργία

Μήπως για τα παραπάνω κιλά φταίει η συναισθηματική λαιμαργία;
Η διαδικασία απώλειας κιλών δεν αποτελεί μια αυτοματοποιημένη κίνηση. Χρειάζεται συγκέντρωση και ψυχική ηρεμία, γιατί σήμερα η κατανάλωση φαγητού έχει συνδεθεί σχεδόν με όλα τα συναισθήματα του ανθρώπου. Καταναλώνεται φαγητό για να αντιμετωπιστεί το άγχος και η νευρικότητα, για να απαλυνθεί η στεναχώρια, για χαλάρωση, για συμμετοχή στη γιορτή. Η κατανάλωση φαγητού συχνά συνδέεται και με την ανία ή το θυμό, καθώς και με τη χαμηλή αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση. 
Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι το φαγητό αλλάζει τη διάθεση και ότι η διάθεση μπορεί να αλλάξει τις διατροφικές μας επιλογές. Συχνά η συναισθηματική διατροφή μπορεί να οδηγήσει στην υπερφαγία και τη συχνή κατανάλωση τροφίμων που είναι υψηλά σε ζάχαρη, λιπαρά και αλάτι. 

Τι είναι η συναισθηματική λαιμαργία;
Συγκεκριμένα, η συναισθηματική λαιμαργία αποτελεί διατροφική διαταραχή και τα κύρια χαρακτηριστικά της είναι οι κρίσεις λαιμαργίας, η απώλεια ελέγχου στην πρόσληψη τροφής (κυρίως junk food), αλλά και η μεγάλη δυσφορία και τα αισθήματα ενοχής εκ των υστέρων για τις υπερβολικές ποσότητες φαγητού που καταναλώθηκαν. Παρ’ όλα αυτά, τα «επεισόδια» της μη ελεγχόμενης τροφής συνοδεύονται από εμετούς ή από χρήση καθαρτικών (όπως στην περίπτωση βουλιμίας). Τα άτομα που πάσχουν απο τη συγκεκριμένη διαταραχή είναι στην πλειοψηφία τους γυναίκες νεαρής ηλικίας που καταναλώνουν υπερβολική ποσότητα τροφής για συναισθηματικούς λόγους. Το φαγητό, δηλαδή, γίνεται πολλές φορές υποκατάστατο άλλων συναισθηματικών ικανοποιήσεων που ίσως στερούνται.

Ποιά είναι τα συμπτώματα;
Τα ύποπτα συμπτώματα έχουν κωδικοποιηθεί, έτσι ώστε τα πρόσωπα του περιβάλλοντός τους να μπορούν να υποπτευθούν αν κάτι δεν πάει καλά. Τα συμπτώματα, λοιπόν, είναι τα εξής:

- Αλλαγή στις διατροφικές τους συνήθειες (έχουν λίγη ή καθόλου όρεξη για πρωινό, ενώ η μεγαλύτερη ποσότητα καταναλώνεται μετά το δείπνο από ό,τι κατά τη διάρκεια του δείπνου).
- Αδυναμία στις λιπαρές, τις ζαχαρώδεις και αμυλούχες τροφές (top στη λίστα των επιλογών τους τα παγωτά, οι σοκολάτες, τα τσιπς, οι πίτσες κ.α.).
- Εριστική διάθεση και αγχώδης συμπεριφορά (εξ αιτίας των ενοχών τους για τις βραδινές «κρίσεις» υπερφαγείας).
- Αύξηση στο βάρος τους και παχυσαρκία.


Ξεχωρίστε την πραγματική πείνα από τη συναισθηματική 


Πως αντιμετωπίζεται η συναισθηματική λαιμαργία;
Η κατανάλωση τροφής σύμφωνα με αυτούς τους κανόνες αλλάζει τη διατροφική συμπεριφορά. Όταν αλλάξει η συμπεριφορά, τότε θα αρχίσει να αλλάζει και το σώμα. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να μελετηθούν διεξοδικά :
• Αντί για 1-2 μεγάλα γεύματα την ημέρα, κάντε 3-5 μικρότερα γεύματα. Προσέξτε ιδιαίτερα ώστε το ένα γεύμα να απέχει από το άλλο τουλάχιστον 3 ώρες. 
• Να πίνετε άφθονο νερό (1,5-2 λίτρα την ημέρα).
• Τρώτε μόνον όταν πεινάτε πραγματικά. Κάθε φορά όμως που «νιώθετε» ότι πεινάτε, αναρωτηθείτε: «Πεινάω πραγματικά ή συμβαίνει κάτι άλλο;». Μην τρώτε όταν δεν είστε καλά συναισθηματικά. 
• Προτού ενδώσετε στον πειρασμό του φαγητού, θυμηθείτε ότι η συναισθηματική πείνα είναι κυρίως ένα νοητικό πρόβλημα, μία ρουτίνα από την οποία πρέπει να ξεφύγετε. Αποσπάστε, λοιπόν, το νου σας με κάποια ασχολία που σας ενθουσιάζει και που σας δίνει χαρά. 
• Μην τρώτε για να ανταμείψετε ή να τιμωρήσετε τον εαυτό σας. Να είστε ρεαλιστές στους στόχους σας και να επιβραβεύετε τον εαυτό σας για ό,τι καλό πετυχαίνει με άλλα πράγματα, εκτός από το φαγητό. 
• Να χαίρεστε αυτό που τρώτε και να του δίνετε την αξία που του πρέπει. 
• Φτιάξτε μια λίστα με 3-4 υγιεινά σνακς που σας ικανοποιούν και φροντίστε να υπάρχει άμεση πρόσβαση σε αυτά, ώστε μόλις νιώθετε ότι θέλετε να τσιμπολογήσετε κάτι, να τρώτε πάντα αυτά τα προϊόντα. Για παράδειγμα, φρούτα, γιαούρτι ή γάλα χαμηλό σε λιπαρά, λαχανικά, κράκερς σικάλεως. 
• Η φυσική δραστηριότητα είναι μια πολύ ποιοτική καθημερινή συνήθεια, η οποία μας κρατάει πάντα μακριά από τη συναισθηματική κατανάλωση φαγητού. Μέσω της φυσικής δραστηριότητας, συναισθήματα όπως οργή, νευρικότητα, άγχος εκτονώνονται.
• Έχει φανεί από επιστημονικές μελέτες ότι, στα άτομα που τείνουν να μην κοιμούνται επαρκώς, τα φαινόμενα συναισθηματικής υπερφαγίας πολλαπλασιάζονται. Αυτό συμβαίνει, καθώς η αποχή από τον ύπνο μείωνει τα επίπεδα της λεπτίνης στον ανθρώπινο οργανισμό, μιας ορμόνης που ρυθμίζει την όρεξη και συμμετέχει στο μηχανισμό του κορεσμού μετά από γεύματα. Εξάλλου, ο υγιής ύπνος παρέχει πνευματική διαύγεια και καλύτερο έλεγχο των συναισθημάτων του ανθρώπου. 
• Καθίστε και φάτε σε ένα ήσυχο περιβάλλον. Μην τρώτε στο αυτοκίνητο, μπροστά στην τηλεόραση ή στο «πόδι». 
• Να τρώτε χωρίς περισπασμούς, όπως τηλεόραση, βιβλία, εφημερίδες, έγγραφα ή κατά τη διάρκεια έντονης ή προκλητικής συζήτησης. 
• Τρώτε αργά και ήρεμα. 
• Να τρώτε με μικρότερες πιρουνιές και με μικρές μπουκιές. Μασάτε καλά κάθε μπουκιά σας. 
• Όταν έχετε φαγητό στο στόμα σας, να αφήνετε το πιρούνι στο πιάτο. 
• Κατά τη διάρκεια του φαγητού χρησιμοποιήστε όλες τις αισθήσεις σας και όχι μόνο τη γεύση.
• Μην αλλάζετε τις επιλογές σας σχετικά με το φαγητό όταν είναι κι άλλοι παρόντες. Πολύ σημαντικό: Δεν χρειάζεται να απολογείστε ή να δίνετε εξηγήσεις σε κανέναν γι’ αυτό που τρώτε. 
• Μην παραλείπετε γεύματα και μην κάνετε το λάθος να αποφεύγετε το φαγητό όταν πεινάτε πραγματικά. 
• Απολαύστε το φαγητό σας και επικεντρωθείτε στην ευχαρίστηση που σας χαρίζει.
• Και το πιο σημαντικό: Συγχωρέστε τον εαυτό σας αν το παρακάνει καμιά φορά. 


 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο βελονισμός αποτελεί μια εξαιρετική μέθοδο κατά της συναισθηματικής λαιμαργίας, καθώς ο ωτοβελονισμός και ο σωματοβελονισμός είναι δύο ειδικές τεχνικές που εφαρμόζονται συμπληρωματικά με οποιοδήποτε διαιτητικό σχήμα ή πρόγραμμα άθλησης:

• Αναστέλλει την όρεξη, ώστε το άτομο άνετα και χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια να μπορεί να ελαττώσει την ποσότητα της τροφής του.
• Μειώνει το χρόνο κορεσμού.
• Ως καταπραϋντικό και αγχολυτικό μέσο, εξισορροπεί το σύστημα διαχείρισης του στρες.
• Επηρεάζει τον χημικό τρόπο (τις χημικές ουσίες) με τον οποίο το σώμα μεταφέρει στον εγκέφαλο την πείνα, τη δίψα και τον κορεσμό (ορεξιογόνα και ανορεξιογόνα πεπτίδια, μεταβολισμός των λιπιδίων, μεταβολισμός της γλυκόζης).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΜΑΣ ΤΕΥΧΟΣ