ΠΙΣΩ
Δρ. Νικόλαος Σ. Κεχαγιάς Στοματικός και Γναθοπροσωπικός Χειρουργός
Τεύχος 35
Δρ. Νικόλαος Σ. Κεχαγιάς
Στοματικός και Γναθοπροσωπικός Χειρουργός

Ορισμένα βρέφη γεννιούνται με κάποιες «σχιστίες». Θέλετε να μας εξηγήσετε περί τίνος πρόκειται ακριβώς;
Οι σχιστίες, ως μια γενική αναφορά, είναι οι περιπτώσεις ατελούς σύγκλισης των ιστών της κεφαλής κατά την διάπλασή τους στην εμβρυϊκή ζωή. Η χειλεογναθοϋπερωιοσχιστία είναι η ατελής σύγκλιση του χείλους, της γνάθου (ή φατνιακής απόφυσης) και της υπερώας. Μπορεί να παρουσιαστεί μεμονωμένα σε μία από τις ανατομικές περιοχές ή και σε συνδυασμό όλων των παραπάνω. Είναι η συχνότερη συγγενής ανωμαλία του προσώπου και παρουσιάζεται με συχνότητα εμφάνισης στη λευκή φυλή από 1/700 μέχρι 1/1000 γεννήσεις. Στην Ελλάδα, γεννιούνται περίπου 140 παιδιά με σχιστίες χείλους και/ή γνάθου (φατνιακής απόφυσης) και/ή υπερώας. Το πρόβλημα των παιδιών αυτών είναι απόλυτα τοπικό, με λίγες μόνο εξαιρέσεις όταν οι σχιστίες συνοδεύονται από κάποιο σύνδρομο (ποσοστό περίπου 12%) και με τα σημερινά δεδομένα είναι δυνατή η πλήρης αποκατάστασή τους.

Οι καταστάσεις αυτές τι προβλήματα δημιουργούν στα παιδάκια που τις έχουν;
Τα προβλήματα που δημιουργούνται στα παιδιά με σχιστία αμέσως μετά την γέννησή τους είναι η δυσκολία σίτισης, η πιθανότητα εισροφήσεων, φλεγμονών και τα προβλήματα ανάπτυξης. Συνυπάρχουν ακόμη η δυσμορφία στο πρόσωπο (συνήθως στο χείλος και το σχήμα της ρινός), προβλήματα ακοής λόγω δυσλειτουργίας της ευσταχιανής σάλπιγγας, στοματορινική επικοινωνία με συρίγγια-αποστήματα, κακή ανατολή των δοντιών με κακή σύγκλιση και κατ’ επέκταση δυσλειτουργία της μάσησης, προβλήματα ομιλίας και πολύ συχνά ψυχολογικά προβλήματα τα οποία αφορούν και τους γονείς από τη στιγμή της γέννησης του παιδιού.

Υπάρχει τρόπος αντιμετωπίσεώς τους από πλευράς ιατρικής; Νομίζετε ότι η θεραπεία αυτή μπορεί να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα ή πρέπει όλα αυτά τα παιδιά να αποστέλλονται στο εξωτερικό; 
Σήμερα, ασφαλώς, μπορούν να αντιμετωπιστούν πλήρως στη χώρα μας οι περιπτώσεις αυτές. Μόλις πριν από λίγα χρόνια, ο τρόπος θεραπείας ήταν ημιτελής, ή καλύτερα θα λέγαμε χωρίς συνεργασία και αλληλουχία των ιατρικών ειδικοτήτων στην αντιμετώπιση. Η θεραπεία του μικρού ασθενή άρχιζε και τελείωνε σε μία οδύσσεια θα λέγαμε, από κλινική σε κλινική, χάνοντας ηλικιακά την κατάλληλη αντιμετώπιση, με πολλές απορίες και ερωτήσεις από τους γονείς και ίσως με κατάληξη μία οδηγία για ταξίδι σε κάποια κλινική στο εξωτερικό.

Ειδικά στην Κλινική μας, μετά από την προετοιμασία που εσείς έχετε κάνει, μπορούν να αντιμετωπίζονται αυτές οι περιπτώσεις ικανοποιητικά;
Στην Κλινική μας μπορούμε σήμερα να αντιμετωπίσουμε τα παιδιά αυτά πλήρως. Υπάρχει υπευθυνότητα, επιστημονική κατάρτιση, αλλά και μία σειρά ιατρικών βημάτων που τηρούνται επακριβώς από όλους τους εμπλεκόμενους ιατρούς, όπως έχουμε καθορίσει. Αυτό είναι και το σημαντικότερο σημείο για την καλύτερη θεραπεία και το σχεδιασμό της, αφού για παράδειγμα η διάγνωση ξεκινά από τον προγεννητικό έλεγχο και όχι μετά τη γέννηση του παιδιού, για να ακολουθήσει η κατάλληλη ιατρική ειδικότητα στην κατάλληλη ηλικία.

Έχετε τη γνώμη ότι ένα παιδί που γεννιέται με μια τέτοια κατάσταση θα μπορέσει τελικά να έχει μια φυσιολογική ζωή;
Ασφαλώς, η αποκατάστασή τους με τα σημερινά δεδομένα είναι ολοκληρωμένη και η ζωή τους απόλυτα φυσιολογική, εφόσον η σχιστία δεν συνυπάρχει με κάποιο σύνδρομο, όπως έχει ειπωθεί. Η ανησυχία θα λέγαμε που υπάρχει για αυτούς τους μικρούς ασθενείς, αλλά και τους γονείς τους, είναι ότι η αντιμετώπιση γίνεται σταδιακά, σε βάθος χρόνου.

Επομένως η θεραπεία αυτή είναι δουλειά ομάδας και όχι μόνο ενός ατόμου; Μπορείτε να μας εξηγήσετε λίγο περισσότερο πώς πρέπει να γίνει; 
Οι σχιστίες είναι αντικειμενικά μια κατάσταση που χρήζει πολύπλευρης αντιμετώπισης. Η εξέλιξη των γνώσεων πάνω στην πάθηση, των χειρουργικών τεχνικών, αλλά και η καλύτερη κατανόηση όλων αυτών, επιβεβαιώνουν περισσότερο από κάθε άλλη στιγμή ότι η συνεργασία των διαφόρων ειδικοτήτων δίνουν το καλύτερο αποτέλεσμα. Η συνεργασία αυτή ξεκινά με τον προγεννητικό έλεγχο με τους υπερήχους και τον γενετιστή για πληροφορίες προς τους γονείς, τον οδοντίατρο για τις ενδοστοματικές συσκευές που βοηθούν αρχικά στη σίτιση, τον γναθοπροσωπικό χειρουργό για τις χειρουργικές διορθώσεις, τον ΩΡΛ για τα προβλήματα ακοής, τον ορθοδοντικό για τη σωστή διαμόρφωση οδοντικής σύγκλισης, το λογοθεραπευτή για τη σωστή άρθρωση του λόγου και τέλος ας μην ξεχνούμε τον ειδικό της ψυχικής υγείας που παίζει σημαντικό ρόλο, τόσο για τον ασθενή αργότερα, όσο και για τους γονείς άμεσα. Δεν θα πρέπει να παραλείψουμε τη σημαντικότητα του εξειδικευμένου νοσηλευτή, για την παροχή βοήθειας και οδηγιών στην οικογένεια του ασθενή.

Όλα τα προηγούμενα σημαίνουν ότι πρέπει να δώσουμε μια αισιόδοξη πληροφόρηση στο κοινό της Βόρειας Ελλάδας για καταστάσεις που μέχρι τώρα απαιτούσαν μετάβαση στο εξωτερικό;
Η χώρα μας είναι τα τελευταία χρόνια σε μία δύσκολη κατάσταση από κάθε άποψη. Σήμερα, παρ’ όλο ότι η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες - για να μην πούμε η μοναδική - στην Ευρωπαϊκή Ένωση που δεν έχει ένα κέντρο αναφοράς αντιμετώπισης σχιστιών, οι συνάδελφοι ιατροί έχουν την τάση για συνεργασία, αλλά και την πρόθεση να δημιουργηθεί επιτέλους ένα τέτοιο κέντρο στη χώρα μας. Στην Κλινική μας, μετά από προσπάθεια μερικών ετών, ελπίζουμε να έχουμε σύντομα το πρώτο κέντρο αναφοράς αντιμετώπισης σχιστιών, με μία σύνθεση ομάδας από ιατρικές ειδικότητες, οδοντιάτρους, ψυχολόγους, λογοθεραπευτές και νοσηλευτές με ειδικές γνώσεις παροχής οδηγιών για παιδιά με σχιστίες. Έτσι, είναι ευνόητο πως δεν υπάρχει λόγος πλέον τα παιδιά αυτά να ταλαιπωρούνται ταξιδεύοντας στο εξωτερικό.

Υπάρχουν στον «ΑΓΙΟ ΛΟΥΚΑ» όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις (τεχνικός εξοπλισμός, προσωπικό, ειδικοί συνεργάτες κλπ.), ώστε η δουλειά να γίνει πραγματικά κατά τον άριστο δυνατό τρόπο;
Στην Κλινική «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ», η επιδίωξη για τις καλύτερες προϋποθέσεις σε όλους τους τομείς είναι πάντα σταθερή. Η αντιμετώπιση των σχιστιών απαιτεί υψηλό επίπεδο σε κάθε βήμα της θεραπείας, τόσο από το ιατρικό, το νοσηλευτικό προσωπικό και τους ειδικούς συνεργάτες, όσο και από τον τεχνολογικό και κτιριακό εξοπλισμό. Έτσι, η αντιμετώπιση των σχιστιών είναι εξαιρετική, άμεση και εύκολη. Αυτό γίνεται επίσης άμεσα αντιληπτό, όχι μόνο από τον τρόπο αντιμετώπισης-διαχείρισης των σχιστιών, αλλά και απλά με το να βρεθεί κάποιος στην Κλινική «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΜΑΣ ΤΕΥΧΟΣ