ΠΙΣΩ
Η στήλη του εκδότη
Τεύχος 2
Η στήλη του εκδότη

Λοιπόν, κάποτε σε αυτόν τον τόπο πρέπει να μάθουμε να λέμε στον κόσμο την αλήθεια. Και φαίνεται πως μέχρι τώρα δεν το μάθαμε αυτό.

Πάρτε για παράδειγμα τη δημόσια και ιδιωτική παροχή υπηρεσιών υγείας. Ποτέ δεν ενδιαφέρθηκε κάποιο τηλεοπτικό κανάλι να οργανώσει μια δημόσια συζήτηση πάνω σε αυτό το θέμα. Να καλέσει και τους από δω και τους από κει. Να ακουστούν κάποια επιχειρήματα κι από τη μια μεριά και από την άλλη και ο κόσμος που θα ακούσει να μπορέσει να βγάλει κάποια συμπεράσματα. Τουλάχιστον, αν όχι τίποτε άλλο, να αρχίσει να υποψιάζεται ποια είναι η αλήθεια. Φαίνεται όμως πως αυτό δε συμφέρει σε κανέναν.

Πολύ συχνά ακούγεται ότι στην Αμερική όλα τα μεγάλα και γνωστά νοσοκομεία είναι ιδιωτικά. Αυτό το λέμε και το επαναλαμβάνουμε όλοι όσοι ανήκουμε στην «ιδιωτική ιατρική». Υπάρχει όμως μια λεπτομέρια που κανένας δεν τη λέει και που τροποποιεί δραματικά το σκηνικό. Ότι δηλαδή όλα αυτά τα ιδιωτικά νοσοκομεία της Αμερικής είναι στη μεγάλη τους πλειοψηφία «μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα». Πράγμα που σημαίνει ότι κανένας κεφαλαιούχος δεν έχει επενδύσει σε αυτά για να αποκομίσει κέρδη και πως κανένας επενδυτής δεν περιμένει να γεμίσει τις τσέπες του από αυτά. Μια μικρή λεπτομέρια που όμως είναι εκείνη που δημιουργεί όλη τη διαφορά που στον τόπο το δικό μας δεν επιθυμεί να τη θυμάται κανένας.

Να το πούμε λίγο διαφορετικά; Είναι τελείως άλλο πράγμα να κατασκευάζεις αυτοκίνητα ή ρούχα ή παπούτσια ή ο,τιδήποτε άλλο και τελείως άλλο πράγμα να κάνεις εγχειρήσεις. Αν με την ίδια νοοτροπία γίνεται και το ένα και το άλλο, τότε δεν είναι καθόλου περίεργο γιατί δημιουργούνται τόσα προβλήματα και τόσες εμπλοκές στον ιδιωτικό τομέα της υγείας στον τόπο μας.

Είναι κάποιοι πρόθυμοι άραγε να συζητήσουν το πρόβλημα αυτό; Να το συζητήσουν όμως χωρίς υποκρισίες, χωρίς ψέματα και με ειλικρίνεια. Πάρα πολύ αμφιβάλλω. Γιατί, απλούστατα, αυτό δε συμφέρει σε κανέναν. Σε αυτόν τον τόπο, βλέπετε, καταφέραμε να κάνουμε ακόμα και την υγεία «επιχείρηση». Και μάλιστα επιχείρηση όχι από τις πιο καθαρές. Κι εδώ ακριβώς βρίσκεται το μεγάλο πρόβλημα της ιδιωτικής ιατρικής.

O ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΜΑΣ ΤΕΥΧΟΣ