ΠΙΣΩ
Η Στήλη του Εκδότη
Τεύχος 5
Η Στήλη του Εκδότη

Υπάρχουν μάλιστα μερικές ερωτήσεις που θα μπορούσαν πολύ εύκολα να απαντηθούν και που όμως ποτέ δεν τίθενται δημόσια. Να μερικές απ' αυτές:

1. Γιατί κανένας «αρμόδιος» δεν εξήγησε ποτέ στο μέσο Έλληνα ότι η εξασφάλιση της υγείας του έχει γίνει μια υπόθεση πανάκριβη, που απλούστατα δεν την αντέχει ο προϋπολογισμός; Με πιο απλά λόγια, η «δωρεάν υγεία» είναι δυνατόν να εξασφαλιστεί μεν, αλλά όχι σε ικανοποιητικό επίπεδο.

2. Προκειμένου για τις τιμές των ιδιωτικών Κλινικών, γιατί κανένας αρμόδιος δεν κάνει μια σύγκριση των τιμών στην Ελλάδα με τις τιμές στις άλλες δεκαπέντε Ευρωπαϊκές χώρες, οπότε και θα καταφανεί αμέσως αν πραγματικά οι τιμές στην Ελλάδα είναι «ληστρικές» ή όχι; Η σύγκριση θα ήταν απόλυτα κατατοπιστική.

3. Γιατί οι ασφαλιστικοί Οργανισμοί δεν εξηγούν ευθαρσώς στους ασφαλισμένους τους ότι όταν νοσηλεύονται σε ιδιωτικές Κλινικές είναι επόμενο να έχουν επιπρόσθετες επιβαρύνσεις, μια και οι τιμές που πληρώνουν τα ασφαλιστικά Ταμεία είναι του 1991; Είναι λογικό να περιμένουν το σχετικό «έλλειμμα» να το καλύπτει εξ' ιδίων η ιδιωτική Κλινική; Δεν είναι πολύ λογικότερο να ξέρει ο άρρωστος ότι θα πληρώσει ορισμένα χρήματα και μάλιστα να ξέρει και πόσα ακριβώς;

4. Δεν θα ήταν πολύ πιο λογικό όλα τα παραπάνω να συζητούνται δημόσια και ξεκάθαρα (παραδείγματος χάριν σε μια τηλεοπτική εκπομπή) και όχι να διατυπώνονται υπαινιγμοί και έμμεσες νύξεις που συσκοτίζουν περισσότερο αντί να διευκρινίζουν την όλη κατάσταση; Δεν θα ήταν προς το συμφέρον της κοινωνίας η ξεκάθαρη τοποθέτηση όλων των παραγόντων, ώστε και οι πολίτες να έχουν μια απολύτως καθαρή εικόνα του όλου προβλήματος;

Είναι πολύ πιθανό ότι υπάρχουν κάποιοι εμπλεκόμενοι στο όλο θέμα που δεν τους συμφέρει ούτε η διαφάνεια, ούτε το ξεκαθάρισμα της καταστάσεως. Και επίσης δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όσα αναφέρονται περί «ληστρικών» λογαριασμών ή περί περιττών εξετάσεων είναι σε ένα ποσοστό σωστά. Ασφαλώς δεν είναι σωστά στο σύνολό τους. Θα υπάρξουν άνθρωποι που θα ενδιαφερθούν για το ξεκαθάρισμα των πραγμάτων; Να ένα ερώτημα που ενδιαφέρει το μέσο πολίτη, ειδικά μάλιστα τώρα που πλησιάζουν και οι εκλογές.

O Διευθυντής της Kλινικής.


Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο μέσος άνθρωπος, στον καιρό μας και στον τόπο μας, είναι ελλιπέστατα πληροφορημένος για πάρα πολλά σημαντικά θέματα που τον αφορούν. Φαίνεται όμως ότι η παραπληροφόρηση σχετικά με τα θέματα της υγείας είναι στον ύψιστο βαθμό. Πώς αλλιώς να δικαιολογήσει κανείς τη φοβερή άγνοια που έχει ο μέσος πολίτης για όλα τα σημαντικότατα θέματα που αφορούν το πολύτιμο αγαθό που λέγεται υγεία;

Λέγεται, παραδείγματος χάριν, ότι η φροντίδα στα κρατικά Νοσοκομεία είναι ατελέστατη. Διακηρύσσεται προς κάθε κατεύθυνση ότι οι τιμές των ιδιωτικών Κλινικών είναι «ληστρικές». Κυκλοφορούν φήμες ότι μόνο όταν περάσεις τα σύνορα της Ελλάδας έχεις σωστή φροντίδα για την υγεία σου. Ισχυρίζονται κάποιοι άλλοι ότι τα κρατικά Νοσοκομεία βρίσκονται στα πρόθυρα της χρεωκοπίας. Είναι αλήθεια όλα αυτά ή όχι; Να μερικά ερωτήματα, που ποτέ δεν συζητούνται δημόσια και ξεκάθαρα, ίσως γιατί είναι πολύ οδυνηρά για μερικούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΜΑΣ ΤΕΥΧΟΣ