ΠΙΣΩ
Η στήλη του εκδότη
Τεύχος 11
Η στήλη του εκδότη

Με γρήγορο ρυθμό και εντυπωσιακά αποτελέσματα προχωρούν οι εργασίες ανεγέρσεως των νέων πτερύγων της Κλινικής μας. Ακόμα και οι συχνοί επισκέπτες μας μένουν έκπληκτοι παρακολουθώντας τις εργασίες και τα καινούρια στοιχεία που εμφανίζονται κυριολεκτικά κάθε μέρα. Είναι προφανές ότι η υπόσχεση της ολοκληρώσεως των έργων στους αρχικούς μήνες του 2007 πρόκειται να τηρηθεί και μάλιστα με σχολαστική ακρίβεια.

Όσοι υποβλήθηκαν στον κόπο να ρίξουν έστω και μια επιπόλαιη ματιά στα σχέδια των νέων πτερύγων, διαπίστωσαν ότι πρόκειται για ένα έργο απολύτως σύγχρονο και με όλες τις προδιαγραφές των σημερινών τεχνολογικών παροχών. Οι νέες χειρουργικές αίθουσες, οι νέες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, με εφαρμογή όλων των διαθεσίμων δυνατοτήτων της ηλεκτρονικής τεχνολογίας, της πληροφορικής, της ενδοσκοπικής παρεμβάσεως ή παρακολουθήσεως λειτουργιών κλπ. – όλα αυτά συνθέτουν ένα κέντρο φροντίδας για την υγεία, που δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτε τα μεγάλα κέντρα της Ευρώπης και της Αμερικής. Αυτός άλλωστε υπήρξε ο οραματισμός των πρωτοπόρων της Κλινικής «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ», ακόμη απ’ την πρώτη μέρα και εξακολουθεί να είναι και για το μέλλον. Και φαίνεται ότι ο στόχος πολύ σύντομα θα έχει επιτευχθεί.

Βέβαια, είναι αυτονόητο ότι όλες αυτές οι τεχνολογικές επινοήσεις και διευκολύνσεις του ιατρικού έργου έχουν βαρύτατο οικονομικό κόστος. Είναι μια διαπίστωση, που στον τόπο το δικό μας πολύ υποκριτικά αγνοείται, ότι το κόστος της παροχής φροντίδων υγείας γίνεται όλο και μεγαλύτερο, όλο και πιο δυσβάσταχτο, ακόμη κι από χώρες πολύ πλουσιότερες απ’ τη δική μας. Το πρόβλημα όμως είναι «μονόδρομος». Αν θέλουμε να έχουμε ιατρική φροντίδα σύγχρονη και σωστή, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχει ένα σημαντικό κόστος που πρέπει να πληρωθεί. Και φυσικά, όταν αρνούνται να το πληρώσουν τα ασφαλιστικά ταμεία, είναι φυσικό η δαπάνη να μετακυλίεται στον άρρωστο, γιατί βέβαια θα ήταν εξωφρενικό να απαιτηθεί από τα νοσηλευτικά ιδρύματα να πληρώνουν εκείνα το κόστος της νοσηλείας των αρρώστων τους.

Η Κλινική «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ» προσπάθησε πάντοτε να έχει τις πόρτες της ανοικτές στους αρρώστους όλων των οικονομικών δυνατοτήτων. Επανειλημμένα έχουν νοσηλευτεί στην Κλινική μας μετανάστες, πρόσφυγες απ’ τις γειτονικές χώρες, άνθρωποι πολύ χαμηλών οικονομικών δυνατοτήτων, και μάλιστα πολλοί απ’ αυτούς νοσηλεύτηκαν τελείως δωρεάν. Είναι όμως αυτονόητο ότι η δυνατότητα τέτοιων δραστηριοτήτων είναι περιορισμένη. Και ούτε είναι δυνατόν να επιχορηγείται το κόστος της νοσηλείας ανθρώπων που θα μπορούσαν μόνοι τους να καλύψουν τη σχετική δαπάνη.

Και στην καινούρια φάση της λειτουργίας της, η Κλινική «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ» έχει την πρόθεση να κρατήσει όσο το δυνατόν χαμηλότερες τιμές. Το νομικό πρόσωπο των Ηνωμένων Πολιτειών, που είναι ο κύριος μέτοχος της Κλινικής, δεν αποβλέπει ούτε σε υπερβολικά κέρδη, ούτε σε εκμετάλλευση του πόνου των πασχόντων ανθρώπων. Δεν έχει όμως και τη δυνατότητα να επιχορηγεί επ’ άπειρον τη λειτουργία της Κλινικής.

Σύντομα, αρχίζουμε τη δεύτερη περίοδο της λειτουργίας της Κλινικής μας, με τους ίδιους πάντοτε στόχους και τις ίδιες προοπτικές. Προσβλέπουμε σε μια άρτια ιατρική λειτουργία, που θα προσφέρει στους αρρώστους ό,τι πιο καινούριο, εξελιγμένο και σύγχρονο υπάρχει αυτή τη στιγμή στο παγκόσμιο προσκήνιο. Φροντίδα και μέλημά μας είναι να κρατήσουμε την οικονομική επιβάρυνση των αρρώστων μας σε όσο γίνεται χαμηλότερα επίπεδα, με την προϋπόθεση όμως ότι η λειτουργία μας, αν δεν είναι κερδοφόρος, πάντως να μην είναι ζημιογόνος. Ξέρουμε καλά ότι ο στόχος αυτός δεν είναι καθόλου εύκολος. Γιατί, απλούστατα, όσο υψηλότερο επίπεδο ιατρικής θέλει κάποιος να προσφέρει, τόσο υψηλότερο γίνεται αντίστοιχα και το σχετικό κόστος. Ελπίζουμε ότι θα βρούμε τη «χρυσή τομή», ώστε ο «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ», και στην καινούρια φάση της λειτουργίας του, να είναι όσο γίνεται πιο πάνω επιστημονικά και όσο γίνεται πιο κάτω οικονομικά για τους αρρώστους που μας εμπιστεύονται. Άλλωστε, αυτοί οι τελευταίοι αποτελούν πια ένα σημαντικότατο αριθμό σ’ ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα και η δική τους μαρτυρία επιβεβαιώνει και επισφραγίζει θετικά τη δική μας προσπάθεια.

O Διευθυντής της Kλινικής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΜΑΣ ΤΕΥΧΟΣ