ΠΙΣΩ
Η στήλη του εκδότη
Τεύχος 12
Η στήλη του εκδότη

Ένα απ’ τα σημαντικότερα, αλλά και οδυνηρότερα, προβλήματα που αντιμετωπίζει ο μέσος Έλληνας σήμερα είναι η «μοίρα» του σε περίπτωση ατυχήματος (τροχαίου ή και άλλου). Συνήθως, έρχονται στον τόπο του ατυχήματος τα ασθενοφόρα του Ε.Κ.Α.Β., παραλαμβάνουν τον άρρωστο και τον μεταφέρουν στο πλησιέστερο εφημερεύον Νοσοκομείο. Εκεί η κατάσταση είναι η γνωστή: αναμονή για αόριστο χρόνο, απουσία ειδικών γιατρών, πρωτοβουλίες ανθρώπων χωρίς πείρα ή γνώση κλπ. Βέβαια, αυτό δεν είναι πάντοτε ο κανόνας. Δεν είναι όμως και η σπάνια εξαίρεση. Για να λέμε τα πράγματα με τ’ όνομά τους.

Οι πληροφορίες που κυκλοφορούν για τέτοιες περιπτώσεις είναι κατά κανόνα και ανεύθυνες και αβάσιμες. Μπορεί, λόγου χάρη, ν’ ακούσει κανείς ότι η αντιμετώπιση αυτών των περιστατικών απ’ τα εφημερεύοντα Νοσοκομεία είναι ικανοποιητική. Αυτό δεν αποκλείεται να ισχύει σ’ ένα ποσοστό, κατά κανόνα όχι και πολύ σημαντικό. Τις πιο πολλές φορές η ταλαιπωρία, η αναμονή, η έλλειψη ενημέρωσης, η έλλειψη ενδιαφέροντος και ανθρώπινης αντιμετώπισης είναι το σκηνικό που έχει κανείς να ζήσει για ακαθόριστο χρονικό διάστημα.

Η Κλινική «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ», διαπιστώνοντας εδώ και χρόνια ότι το πρόβλημα είναι και σημαντικό και εκτεταμένο, έχει φροντίσει να είναι σ’ ετοιμότητα ολόκληρο το 24ωρο, όλες τις μέρες του χρόνου, ώστε να μπορεί να δεχτεί οποιονδήποτε πολυτραυματία ή εμφραγματία ανά πάσα στιγμή. Βέβαια, τα ασθενοφόρα του Ε.Κ.Α.Β. αρνούνται να μεταφέρουν τους αρρώστους στις ιδιωτικές Κλινικές, για λόγους που κανένας νοήμων άνθρωπος σ’ αυτόν τον τόπο δεν μπορεί να καταλάβει. Αυτό όμως είναι άλλη ιστορία. Η Κλινική μας διαθέτει τα δικά της ασθενοφόρα, που μπορούν οποιαδήποτε στιγμή να κατευθυνθούν οπουδήποτε, να παραλάβουν τον άρρωστο και να τον μεταφέρουν στην Κλινική. Από κει κι ύστερα, έχουμε δηλώσει επανειλημμένα (και είναι καιρός να το ξαναπούμε) ότι είμαστε σε θέση ν’ αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε περιστατικό μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα και με τις καλύτερες δυνατές προδιαγραφές.

Είναι αρκετοί εκείνοι οι άρρωστοι που ύστερα από βαριά τροχαία ατυχήματα, ή και από οξέα εμφράγματα του μυοκαρδίου κλπ., είχαν την τύχη να προσέλθουν αμέσως στην Κλινική μας (ή να μεταφερθούν σ’ αυτήν) και να τύχουν της καλύτερης δυνατής φροντίδας, ώστε σήμερα υγιείς να έχουν επανέλθει στη συνήθη κοινωνική ζωή τους, ενώ κάποιοι άλλοι που δεν ήξεραν αυτή τη λύση έχουν μείνει με αναπηρίες και χρόνιες παθήσεις.

Η διατύπωση των παραπάνω γεγονότων δε γίνεται για λόγους διαφημιστικούς. Η Κλινική «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ», έχοντας πίσω της τριάντα ένα χρόνια δουλειάς, δεν χρειάζεται ούτε διαφήμιση, ούτε προπαγάνδα. Υπάρχει όμως παραπληροφόρηση που κυκλοφορεί σκόπιμα ή τυχαία, με αποτέλεσμα ορισμένες πολύ ουσιαστικές αλήθειες να μην είναι γνωστές στον πολύ κόσμο. Κι αυτός είναι ο λόγος που επαναλαμβάνουμε σήμερα αυτά τα πράγματα, ώστε να τα ξέρουν τουλάχιστον οι φίλοι μας και να είναι βέβαιοι ότι σε περίπτωση ανάγκης θα βρουν σε μας και την πόρτα και την αγκαλιά μας ανοιχτή.

Στον πολιτισμένο κόσμο σήμερα, η οργάνωση όλων των νοσηλευτικών ιδρυμάτων είναι τέτοια, ώστε η επείγουσα ιατρική (αυτή δηλαδή που πρέπει να κινητοποιηθεί σε περίπτωση απρόοπτων και βαριών παθήσεων) να είναι ετοιμοκίνητη σε κάθε στιγμή. Βέβαια, εάν αυτό θα εφαρμοστεί σε μεγάλη κλίμακα, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το κόστος είναι πραγματικά δυσβάσταχτο. Γι’ αυτό άλλωστε, στα πιο πολλά μέρη του κόσμου, αυτή η εφαρμογή της ιατρικής αποτελεί ευθύνη της πολιτείας και όχι των ιδιωτών.

Στον τόπο όμως το δικό μας, όπου όλα είναι θαυμάσια στα λόγια και τελείως αλλιώτικα στα έργα, είναι καλό να έχει κανείς στην άκρη του μυαλού του τις δυνατότητες που του προσφέρονται αν βρεθεί σ’ αυτή τη δύσκολη θέση. Και η Κλινική «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ» επιθυμεί να επαναλάβει, για ακόμη μια φορά, ότι το θέμα το έχει μελετήσει, έχει οργανωμένη τη λύση για κείνους που θέλουν και, όπως έγινε και στο παρελθόν, διαβεβαιώνει και μελλοντικά ότι θα έχει διαθέσιμη φροντίδα για όλους τους αρρώστους που θα προσέλθουν σε κείνην.

Βέβαια, απομένει να διευκρινιστεί ποιο θα είναι το κόστος σ’ αυτή την περίπτωση. Είναι γνωστό ότι η συμμετοχή των ασφαλιστικών οργανισμών σε τέτοιες περιπτώσεις κυμαίνεται από ελάχιστο μέχρις ανύπαρκτο επίπεδο. Και ο ασθενής υποχρεούται ασφαλώς να υποβληθεί σε σημαντική οικονομική δαπάνη απ’ την τσέπη του. Φροντίσαμε ωστόσο στην Κλινική μας η δαπάνη αυτή να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη, ώστε να μπορεί να είναι προσιτή σε μεγάλο φάσμα της σύγχρονης κοινωνίας μας. Αν αυτό το φάσμα δεν καλύπτει όλο τον κόσμο, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν θα μπορούσαμε να βρούμε καλύτερη λύση εμείς. Περιμένουμε ότι κάποτε θα κινηθεί το ενδιαφέρον του κράτους, ώστε ο συνδυασμός του δικού του ενδιαφέροντος με το δικό μας να είναι για τους περισσότερους πολίτες του ελληνικού κράτους ικανοποιητικός. Μέχρι τότε όμως, παραμένει πραγματικότητα ότι η ετοιμότητα, η οργάνωση και η σωστή φροντίδα προσφέρονται με σιγουριά. Τα υπόλοιπα είναι συζητήσιμα.

O Διευθυντής της Kλινικής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΜΑΣ ΤΕΥΧΟΣ