ΠΙΣΩ
Προετοιμασία για την περιόδο της γρίπης
Τεύχος 17
Προετοιμασία για την περιόδο της γρίπης
Όλγα Τζέτζη
Παιδίατρος

Η περίοδος γρίπης διαρκεί συνήθως από το Νοέμβριο μέχρι τον Απρίλιο. Ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο, ο οποίος γίνεται κάθε χρόνο, προστατεύει το παιδί σας από τη μόλυνση με τον ιό της γρίπης.

Πότε πρέπει να γίνει το εμβόλιο;
Οκτώβριος - Νοέμβριος: η πιο κατάλληλη περίοδος
Δεκέμβριος ή αργότερα: δεν είναι πολύ αργά

Η γρίπη είναι μια ιογενής λοίμωξη η οποία προκαλεί πυρετό, βήχα, ρίγος, πονόλαιμο, μυαλγίες και πονοκέφαλο. Ενώ οι πιο πολλοί άνθρωποι έχουν μια ήπια νόσο για μέρες, άλλοι μπορεί να αρρωστήσουν σοβαρά και να χρειαστούν νοσηλεία στο νοσοκομείο. Αυτοί που έχουν πιο μεγάλο κίνδυνο να εμφανίσουν σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη είναι τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών και οποιοσδήποτε με σοβαρά χρόνια προβλήματα υγείας. Σε αυτή την κατηγορία είναι τα παιδιά άνω των 6 μηνών με άσθμα, καρδιακή νόσο, νεφρική νόσο, προβλήματα από το ανοσοποιητικό σύστημα, διαβήτη και διαταραχές αίματος.

Θα πρέπει να σκεφτείτε να εμβολιάσετε το παιδί σας για τη γρίπη εάν αυτό έχει κάποιο μακροχρόνιο πρόβλημα υγείας, εάν είναι ηλικίας 6 – 23 μηνών, εάν έχετε άλλο παιδί στο σπίτι το οποίο είναι μικρότερο από 6 μηνών, ή αν απλά θέλετε να μειώσετε τις πιθανότητες να νοσήσει το παιδί σας από γρίπη.

Οι ομάδες ανθρώπων που χρήζουν απαραιτήτως εμβολιασμού ενάντια στη γρίπη είναι οι ακόλουθες:

 • Άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω, με ή χωρίς χρόνια προβλήματα υγείας
 • Τρόφιμοι ιδρυμάτων
 • Άτομα ηλικίας 2 - 64 ετών με χρόνια προβλήματα υγείας
 • Παιδιά ηλικίας 6 - 23 μηνών
 • Έγκυες σε περιόδους επιδημίας γρίπης
 • Επαγγελματίες υγείας που έρχονται σε άμεση επαφή με ασθενείς
 • Άτομα που ασχολούνται με τη φροντίδα βρεφών κάτω των 6 μηνών


Ποιοι άλλοι μπορούν να εμβολιαστούν:

 • Υγιή άτομα ηλικίας 5 - 49 ετών (και γυναίκες που δε βρίσκονται σε περίοδο εγκυμοσύνης), συμπεριλαμβανομένων των επαγγελματιών υγείας (εκτός από αυτούς που ασχολούνται με τη φροντίδα ανοσοκατεσταλμένων ασθενών) και άτομα τα οποία φροντίζουν παιδιά ηλικίας μικρότερης των 6 μηνών θα πρέπει να ενθαρρύνονται να εμβολιαστούν για τη γρίπη.
 • Το εμβόλιο της γρίπης συνιστάται σε όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 6 μηνών που ζουν σε συνθήκες συνωστισμού.


Οι παρακάτω ομάδες δεν πρέπει να εμβολιαστούν πριν μιλήσουν στο γιατρό τους:

 • Άτομα που έχουν σοβαρή αλλεργία στο αυγό
 • Άτομα που στο παρελθόν έχουν παρουσιάσει σοβαρή αντίδραση στο εμβόλιο της γρίπης
 • Βρέφη κάτω των 6 μηνών


Οδηγίες για να αποφύγετε τη γρίπη

Είτε κάνετε είτε όχι το αντιγριπικό εμβόλιο, μιας και δεν προσφέρει προστασία 100%, θα πρέπει να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα για να αποφύγετε εσείς και η οικογένειά σας να αρρωστήσετε από γρίπη:

 • Πλένετε τακτικά τα χέρια σας. Θυμηθείτε ότι ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους με τον οποίο οι άνθρωποι κρυολογούν και ‘κολλάνε’ γρίπη είναι με το να τρίβουν τη μύτη και τα μάτια τους αφού τα χέρια τους έχουν μολυνθεί από τον ιό. Πλένοντας συχνά τα χέρια σας, ειδικά:
 1. πριν, κατά τη διάρκεια και αφού παρασκευάσετε φαγητό
 2. πριν φάτε και αφού χρησιμοποιήσετε την τουαλέτα
 3. μετά από ενασχόληση με ζώα ή απορρίμματα ζώων
 4. όταν τα χέρια σας είναι βρώμικα και πιο συχνά όταν κάποιος στο σπίτι είναι άρρωστος μπορεί να προστατεύσετε τον εαυτό σας και τα παιδιά σας από τον ιό.
 • Καθαρίστε με νερό και σαπούνι και αποστειρώστε επιφάνειες, παιχνίδια και αντικείμενα τα οποία μπορεί να βάζουν στο στόμα τους τα μικρά παιδιά. Επίσης βοηθάει ο καθαρισμός επιφανειών με χαρτιά τα οποία θα πετάξετε μετά ή με πετσέτες τις οποίες θα πλένετε καλά μετά τη χρήση τους.
 • Μάθετε στα παιδιά σας όταν βήχουν να γυρίζουν το κεφάλι στο πλάι και να φτερνίζονται μέσα σε χαρτομάντιλο ή στο εσωτερικό του αγκώνα τους όταν δεν υπάρχει διαθέσιμο χαρτομάντιλο.
 • Αποφύγετε στενή επαφή με άλλα άτομα όταν είστε άρρωστοι. Βέβαια δεν είναι δυνατό να αποφεύγετε τελείως τους ανθρώπους που είναι άρρωστοι, έτσι είναι καλύτερα να αποφύγετε την έκθεση άλλων ανθρώπων στα μικρόβια και τους ιούς που ‘κουβαλάτε’ όταν εσείς ή τα παιδιά σας είστε άρρωστοι. Έτσι, μην πηγαίνετε τα παιδιά στο σχολείο ή τον παιδικό σταθμό, κι εσείς μην πάτε στη δουλειά σας όταν έχετε γρίπη.
 • Εάν δεν είναι απαραίτητο, μην εκθέτετε τα παιδιά σας σε χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός γιατί δεν είναι εύκολο να διακρίνεις πότε οι άνθρωποι είναι άρρωστοι, μιας και μπορεί να μεταδίδουν τον ιό πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΜΑΣ ΤΕΥΧΟΣ