ΠΙΣΩ
Ιnterview: Φώτης Ρούβαλης, Παιδοκαρδιολόγος
Τεύχος 18
Ιnterview: Φώτης Ρούβαλης, ΠαιδοκαρδιολόγοςΚύριε Ρούβαλη, ασχολείστε με τα καρδιολογικά προβλήματα της παιδικής ηλικίας. Οι συγγενείς καρδιοπάθειες, δηλαδή οι παθήσεις της καρδιάς εκ γενετής, είναι συχνό φαινόμενο και σε τι ποσοστό μπορούν να θεραπευτούν;
4 με 6 παιδιά από τα 1000 που θα γεννηθούν θα έχουν συγγενή καρδιοπάθεια. Στα βρέφη που γεννιούνται πρόωρα, πριν από τις 37 εβδομάδες κύησης, η συχνότητα αυτή είναι δύο με τρεις φορές μεγαλύτερη. Παρά την σοβαρότητα που μπορεί να έχουν αυτές οι παθήσεις σε ποσοστό 15%, το 25% θα διαγνωσθεί μετά το εξιτήριο στο σπίτι και 5% μετά από τη νεκροψία. Πολλά βρέφη με καρδιοπάθεια δεν παρουσιάζουν συμπτώματα τον πρώτο καιρό μετά τη γέννηση. Από την άλλη πλευρά, όλες οι καρδιοπάθειες σταθεροποιούνται, διαφεύγουν τον κίνδυνο και αντιμετωπίζονται συντηρητικά ή χειρουργικά, εφόσον όμως εντοπιστούν έγκαιρα.

Βλέπετε να υπάρχει στον τόπο μας η σχετική ενημέρωση των οικογενειών;
Δυστυχώς στον τόπο μας η καρδιοπάθεια θεωρείται αποκλειστικά νόσος της ενηλίκου ζωής από το ευρύ κοινό. Αλλά και η εκπαίδευση νέων παιδιάτρων υστερεί πολύ σε σχέση με την αντίστοιχη ευρωπαϊκή στον τομέα της παιδοκαρδιολογίας, μιας ειδικότητας που δεν υπάρχει ακόμη στα ελληνικά πανεπιστημιακά νοσοκομεία.

Στη γενικότερη φροντίδα των παθήσεων αυτών, η χειρουργική επέμβαση πόσο συχνή είναι;
Η βελτίωση της κατανόησης της παθοφυσιολογίας αυτών των παθήσεων για την καλύτερη και πιο εύστοχη χρήση της συντηρητικής θεραπείας, αλλά και η τεχνολογική εξέλιξη στην επεμβατική παιδοκαρδιολογία με χρήση καθετήρων, μείωσαν ή και καθυστέρησαν την ανάγκη χειρουργικής αντιμετώπισης πολλών καρδιοπαθειών, με βελτίωση της ποιότητας ζωής των μικρών αυτών ασθενών.

Τι θα συνιστούσατε για παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν με αθλητισμό;
Για τα παιδιά που ασχολούνται με τον αθλητισμό, η ετήσια ιατρική εξέταση για την λήψη συγκεκριμένου ιστορικού, η εκτέλεση εύστοχης φυσικής εξέτασης και ο ηλεκτροκαρδιογραφικός έλεγχος θα διακρίνουν την μεγάλη πλειοψηφία αυτών που χρήζουν πιο εξειδικευμένου καρδιολογικού ελέγχου.

Πώς βλέπετε την καρδιολογική φροντίδα της παιδικής ηλικίας στην Ελλάδα;
Στην Ελλάδα η καρδιολογική φροντίδα των παιδιών είναι ελλιπής. Ένδειξη αποτελεί και η αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας με τα δυσάρεστα μελλοντικά επακόλουθα. Πολλές άλλες καρδιοπάθειες θα ανακαλυφθούν αργά ή θα έχουν μειωμένη φροντίδα.

Το Παιδοκαρδιολογικό Κέντρο που δημιουργείται στον «ΑΓΙΟ ΛΟΥΚΑ» σε τι αποβλέπει;
Το Παιδοκαρδιολογικό Κέντρο στόχο έχει την έγκαιρη εντόπιση συγγενών καρδιοπαθειών από την εμβρυϊκή ακόμη περίοδο για την κατάλληλη φροντίδα και παρακολούθησή τους και τον εντοπισμό και πρόληψη των παραγόντων που αυξάνουν την παιδική καρδιολογική νοσηρότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΜΑΣ ΤΕΥΧΟΣ