ΠΙΣΩ
Η στήλη του εκδότη
Τεύχος 18
Η στήλη του εκδότη

Με την ανακαίνιση της Κλινικής και την αυτονόητη αναδιοργάνωσή της, αντιμετωπίζονται ήδη και ορισμένα θέματα που αποτελούσαν ή τα αδύνατα σημεία της, ή ίσως και τις απαιτήσεις των πολλών και πιστών φίλων της. Ένα απ’ τα ζητήματα που έρχονταν στο προσκήνιο κάθε τόσο είναι η λειτουργία των εξωτερικών ιατρείων μας, που υπήρχε και μέχρι σήμερα σε κάποιο βαθμό, δεν ανταποκρινόταν όμως στην απόλυτη έννοια της πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Και σ’ αυτόν τον τομέα προχωρούμε ήδη στην αναδιοργάνωση του όλου θέματος, ώστε να ανταποκριθούμε πλέον πληρέστατα και επί 24ώρου βάσεως στις ανάγκες των φίλων μας που μας εμπιστεύονται την υγεία τους.

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται σύντομα να λειτουργήσει ένα συγκρότημα εξωτερικών ιατρείων, που θα αποτελείται από τουλάχιστον δέκα αίθουσες, όπου θα μπορούν να προσέρχονται εξωτερικοί άρρωστοι και να εξετάζονται από γιατρούς πρακτικά όλων των ειδικοτήτων. Ανάλογα με το συμπέρασμα που θα προκύπτει απ’ την πρώτη εξέταση, οι άρρωστοι αυτοί θα έχουν τη δυνατότητα ή να υποβληθούν σε επιπρόσθετο εργαστηριακό έλεγχο οποιασδήποτε μορφής ή να πάρουν έγγραφες οδηγίες για τη θεραπεία που πρέπει να εφαρμόσουν. Είναι βέβαια αυτονόητο ότι αν από την εξέταση προκύπτει κάποιο νόσημα που πρέπει ν’ αντιμετωπιστεί μέσα στην Κλινική, τότε η σύσταση θα είναι για εισαγωγή.

Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι η πόρτα μας θα είναι ανοικτή ολόκληρο το 24ωρο και καθημερινά σε όλους εκείνους που έχουν ανάγκη των υπηρεσιών μας. Η κινητοποίηση μάλιστα και η εφαρμογή επειγουσών μεθόδων θεραπείας, όπως είναι οι χειρουργικές επεμβάσεις, θα γίνεται με τέτοια ταχύτητα, ώστε να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε περιστατικό μέσα σε λίγα λεπτά.
Τα εργαστήρια της Κλινικής θα λειτουργούν επίσης επί 24ώρου βάσεως, ώστε οι εξετάσεις που απαιτούνται για κάθε άρρωστο να γίνονται αμέσως, χωρίς χρονοτριβές και αναβολές, και η εξυπηρέτηση να είναι όχι μόνο πληρέστατη, αλλά και ταχύτατη.

Βέβαια, η αντίρρηση που μπορεί να προβληθεί είναι ότι τέτοιου είδους υποσχέσεις έχουν δοθεί και αλλού και άλλοτε, χωρίς όμως στην πραγματικότητα να υλοποιηθούν έστω και σε κάποιο ποσοστό. Η απάντηση που έχουμε να δώσουμε σ’ αυτό τον ενδοιασμό είναι ότι η ιστορία και το γενικότερο επίπεδο της Κλινικής μας εγγυάται την εφαρμογή ενός συστήματος που θα ικανοποιεί όλες τις ανάγκες, επείγουσες ή όχι, εκείνων των ανθρώπων που συνήθισαν να απευθύνονται σε μας για κάθε πρόβλημά τους.

Ίσως, θα πρέπει ακόμη να τονιστεί ότι η Κλινική μας - μετά την επέκταση των εγκαταστάσεών της και την ανακαίνιση στην οποία υποβάλλεται - καθίσταται ένα κέντρο απ’ τα μεγαλύτερα και σοβαρότερα στην παροχή φροντίδων υγείας και θέλουμε να πιστεύουμε ότι αποτελεί για τη Θεσσαλονίκη πραγματικό «απόκτημα». Είμαστε άλλωστε έτοιμοι ν’ ακούσουμε οποιαδήποτε κριτική και να δεχθούμε οποιεσδήποτε λογικές υποδείξεις, ώστε να γινόμαστε όλο και καλύτεροι, όλο και σωστότεροι και να θεμελιώσουμε στους αρρώστους μας τη βεβαιότητα ότι η Κλινική «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ» δεν έχει να ζηλέψει τίποτε από τα μεγάλα και σοβαρά ιατρικά κέντρα της Δυτικής Ευρώπης ή της Αμερικής.

Και κάτι ακόμη. Ένα επίμονο ερώτημα που πολλοί φίλοι μας θέτουν συνεχώς είναι γιατί δεν φροντίζουμε να γνωστοποιηθούν όλες οι κατά καιρούς βελτιώσεις ή επεκτάσεις ή νέες και σύγχρονες εφαρμογές που αποκτά η Κλινική μας. Δηλαδή, μας ρωτούν πολλοί, γιατί δεν φροντίζουμε τον σημαντικότατο παράγοντα στη σημερινή κοινωνία που λέγεται διαφήμιση.

Η απάντησή μας είναι πάρα πολύ απλή. Διαφήμιση στον τομέα της υγείας δεν πρέπει να υπάρχει. Ενημέρωση ίσως, διαφήμιση όμως όχι, ποτέ. Οι άρρωστοι πρέπει να απευθύνονται εκεί που έχουν εμπιστοσύνη, ή εκεί που νομίζουν ότι θα εξυπηρετηθούν καλύτερα, χωρίς να επηρεάζονται από τις υπερβολές, τις κενές νοήματος φράσεις, ή ίσως και τις απόπειρες για εξαπάτησή τους.

Διαφήμιση για μας είναι οι εντυπώσεις των ανθρώπων που νοσηλεύτηκαν στην Κλινική μας. Είναι εκείνοι που θα διηγηθούν τι συνάντησαν στον «ΑΓΙΟ ΛΟΥΚΑ» και είναι εκείνοι που θα παροτρύνουν και άλλους να απευθυνθούν σε μας. Δεν έχουμε την πρόθεση στον «ΑΓΙΟ ΛΟΥΚΑ» ούτε να ξεγελάσουμε κάποιους, ούτε να θαμπώσουμε ορισμένους, ούτε και να προβάλλουμε μεθόδους και καταστάσεις με τρόπους που είναι κατά ένα ποσοστό απατηλοί. Θέλουμε εκείνοι που έρχονται σε μας να ξέρουν ακριβώς ποιοι είμαστε, να ‘χουν επίγνωση του τι κάνουμε και να ξέρουν ότι η προσπάθεια, ο αγώνας και ο στόχος είναι να βοηθηθούν στο πρόβλημά τους όσο γίνεται πληρέστερα. Τίποτε λιγότερο και τίποτε περισσότερο.

Για να είμαστε, τέλος, ρεαλιστές, ξέρουμε καλά ότι μια ιδιωτική Κλινική πέρα απ’ όλα τ’ άλλα είναι και επιχείρηση. Δεν μπορεί όμως να είναι μόνο επιχείρηση. Εκείνοι οι επιχειρηματίες που κατασκευάζουν παπούτσια, ή αυτοκίνητα, ή ρούχα, δεν μπορεί παρά να έχουν άλλη νοοτροπία, άλλα κίνητρα και άλλη φιλοσοφία στις επιχειρήσεις τους. Ο «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ» προσπάθησε πάντα και υπόσχεται να εξακολουθήσει να κινείται στο ίδιο μήκος κύματος, να είναι πρώτα απ’ όλα χώρος παροχής υπηρεσιών σε πάσχοντες, τόπος όπου ο άνθρωπος θα αντιμετωπίζεται ως άνθρωπος και, τελικά, και επιχείρηση. Η ιεράρχηση των αξιών μας θα είναι πάντα αυτή. Η επιχείρηση δεν θα ξεχνιέται ποτέ, θα είναι όμως τελευταία. Θα ήταν προδοσία των στόχων μας, αν κάποτε η επιχείρηση ιεραρχηθεί ως πρώτη αξία.

Αυτό είναι το «πιστεύω» μας, που με τη βοήθεια του Θεού εφαρμόσαμε επί δεκαετίες. Ελπίζουμε και προσδοκούμε να παραμείνει αναλλοίωτο.

Ο Διευθυντής της Κλινικής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΜΑΣ ΤΕΥΧΟΣ