ΠΙΣΩ
Η στήλη του εκδότη
Τεύχος 20
Η στήλη του εκδότη

Το ερώτημα τέθηκε πρόσφατα από κάποιους φίλους και, επειδή είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον, θα πρέπει να το συζητήσουμε και δημόσια. Ρωτηθήκαμε δηλαδή «ποια είναι τα κριτήρια που χρησιμοποιείτε για να επιλέξετε συνεργάτες - γιατρούς;». Ή ακόμη απλούστερα «τι προσόντα πρέπει να έχουν οι γιατροί που επιστρατεύετε για συνεργασία στην Κλινική σας;».

Να ένα πολύ ενδιαφέρον ερώτημα, που ασφαλώς και το αντιμετωπίσαμε και το σκεφτήκαμε επανειλημμένα. Βλέπετε, στη σημερινή εποχή και ειδικά στον τόπο το δικό μας, οι γιατροί αποτελούν κατά τη γνωστή αγορανομική έκφραση «είδος εν υπερεπαρκεία». Είμαστε η χώρα της Ευρώπης όπου η αναλογία γιατρού και αρρώστων είναι στην κορυφή. Δηλαδή, υπάρχουν τόσο πολλοί γιατροί στον τόπο μας, που αντιστοιχεί ένας γιατρός σε πολύ λιγότερους αρρώστους από ό,τι στις πολύ πιο προηγμένες και «πολιτισμένες» χώρες από μας. Σε λίγο καιρό, σύμφωνα με τις στατιστικές του αρμοδίου Υπουργείου, η Ελλάδα θα διαθέτει πάνω από εβδομήντα χιλιάδες γιατρούς. Και, βέβαια, η επιλογή ανάμεσα σε αυτούς, που αποτελεί ανάγκη και για τους αρρώστους, αλλά και για τα νοσηλευτικά ιδρύματα, δεν είναι πάντοτε εύκολη και προϋποθέτει συγκεκριμένα κριτήρια και απαιτήσεις. 

Στην περίπτωση της Κλινικής μας, λοιπόν, το πρώτο κριτήριο που θέτουμε είναι να έχει ο γιατρός κατάρτιση (και μάλιστα μεταπτυχιακή) όσο γίνεται πιο σωστή, πιο εμπεριστατωμένη και πιο μακροχρόνια. Σήμερα, είναι ένα φαινόμενο πολύ γνωστό ότι στις διάφορες πτυχές της ιατρικής (στις υποειδικότητες, στις καινούριες μεθόδους, στις νέες πρακτικές κλπ.) αναμιγνύονται πολλοί γιατροί. Είναι όμως λίγοι εκείνοι που έχουν την απαιτούμενη εκπαίδευση, εμπειρία και γνώση. Το πρώτο, λοιπόν, κριτήριο για μας στην Κλινική «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ» είναι η γνώση, η εκπαίδευση, η ενασχόληση, η σοβαρή και συστηματική και κατά το δυνατόν μακροχρόνια κατάρτιση του γιατρού, ώστε να ξέρει καλά το αντικείμενο της δουλειάς του και, με αυτό τον τρόπο, ακόμα και τα δύσκολα θέματα να του είναι και προσιτά και γνωστά. Μια προϋπόθεση, ομολογουμένως, όχι και τόσο συχνή.

Το δεύτερο κριτήριο που θέτουμε για τους γιατρούς μας είναι να έχουν ένα μίνιμουμ ανθρώπινου και ιατρικού ήθους. Ζούμε στη χώρα όπου γεννήθηκε και έδρασε ο Ιπποκράτης, η ιατρική επιστήμη έκανε τα πρώτα δειλά της βήματα σε αυτό τον τόπο, όπου τέθηκαν από ανθρώπους πραγματικά μοναδικούς οι αρχές και οι αξίες που πρέπει πάντα να διέπουν την άσκηση της ιατρικής. Υποτίθεται ακόμη ότι στην Ελλάδα αποδεχόμαστε όλοι τις ασύγκριτες αλήθειες που δίδαξε ο Ιησούς Χριστός. Αυτό εννοούμε με τον όρο «ιατρικό ήθος». Ίσως θα πρέπει να προσθέσουμε ότι μπορεί αυτό το ήθος να μην είναι και τόσο συχνό σήμερα, δεν είναι όμως απολύτως ξεχασμένο. Και όταν το συναντούμε, το αντιμετωπίζουμε με πολλή χαρά και με πολύ ενθουσιασμό. Γιατί είναι εξαιρετικά πολύτιμο και βιαστικά απαραίτητο στον καιρό μας.

Η Κλινική «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ», κάνοντας τον απολογισμό των χρόνων που πέρασαν μέχρι σήμερα, διαπιστώνει ότι γιατροί αρίστης εκπαίδευσης και υψηλού ήθους υπήρξαν και υπάρχουν αρκετοί στις τάξεις των συνεργατών της. Μια διαπίστωση, που μας γεμίζει και αισιοδοξία και προσδοκίες για το μέλλον. Ξέρουμε καλά ότι, αν η αντιμετώπιση του αρρώστου γίνεται με γνώση, με αγάπη, με πρόθεση να βοηθηθεί ο «πάσχων άνθρωπος», τότε η ελπίδα για το μέλλον δεν είναι χαμένη. Και από αυτή την άποψη, η Κλινική μας φιλοδόξησε, με τη βοήθεια του Θεού, να πρωτοπορήσει. Η μέχρι σήμερα συγκομιδή δεν μας απογοητεύει καθόλου. Αντίθετα, μας κάνει αισιόδοξους και για το μέλλον. Και το άμεσο και το απώτερο.

Αλλά και κάτι τελευταίο. Η χώρα μας περνάει αυτό τον καιρό μια περίοδο γενικής υποβάθμισης και υποτίμησης των πάντων. Έννοιες και αξίες που άλλοτε κρατήθηκαν όσο γινόταν ψηλά, σήμερα κυλιούνται κυριολεκτικά στη λάσπη. Είναι καιρός κάποιοι να σταθούν αντίθετα στη γενική κατάπτωση. Να ξανασηκώσουν ψηλά τη σημαία της εντιμότητας, του σεβασμού του ανθρώπου, του ήθους. Η Κλινική «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ» φιλοδοξεί σε αυτή την προσπάθεια να σταθεί αταλάντευτη. Έχουμε τη γνώμη πως η ιατρική είναι μια ύψιστη λειτουργία πρώτα απ'όλα και πάνω απ'όλα προσφοράς προς τον άνθρωπο. Μπορεί να έχει γίνει δαπανηρή στον καιρό μας εκ των πραγμάτων, μπορεί τα προβλήματα να είναι πολλά και σύνθετα, όμως η απόφασή μας είναι να μην υποστείλουμε τη σημαία. Να συνεχίσουμε την ίδια πορεία και στο μέλλον και μάλιστα ανοδικά. Ελπίζουμε και προσδοκούμε ότι οι συνεργάτες μας, αλλά και πολλοί άλλοι παράγοντες στην κοινωνία μας, θα σταθούν στο πλευρό μας. 

Ο Διευθυντής της Κλινικής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΜΑΣ ΤΕΥΧΟΣ