ΠΙΣΩ
Η στήλη του εκδότη
Τεύχος 23
Η στήλη του εκδότη

Tις μέρες αυτές, συμπληρώνονται τριάντα πέντε χρόνια από τότε που η Κλινική «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ» έκανε τα πρώτα της δειλά, συμμαζεμένα και διστακτικά βήματα στο Πανόραμα της Θεσσαλονίκης. Πολύ μικρότερη από σήμερα, πολύ πιο συνεσταλμένη, εμφανίστηκε σ’ ένα πεδίο όπου οι ελλείψεις ήταν πολλές και οι ανάγκες ακόμη περισσότερες. Βέβαια, από τότε μέχρι σήμερα, έχει περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα και πολλά πράγματα έχουν αλλάξει. Η μικρή και συμμαζεμένη Κλινική έχει γίνει ένα μεγάλο νοσηλευτικό ίδρυμα, τα ιατρικά και γενικότερα επιτεύγματα έχουν περάσει σε ακτινοβολία τα περιορισμένα αρχικά όρια, ενώ τόσο στο ιατρικό, όσο και στο νοσηλευτικό προσκήνιο της νοτιοανατολικής Ευρώπης, ο «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ» είναι μια μονάδα και αξιοσημείωτη και αξιοζήλευτη.

Με τη βοήθεια του Θεού και τη δική Του ευλογία έγιναν πολλά και δύσκολα βήματα στη διάρκεια της τριακονταπενταετίας. Ανοίχτηκαν καινούριες προοπτικές, εφαρμόστηκαν καινούριες τεχνικές, δημιουργήθηκαν ποικίλα εργαστήρια και η παροχή βοήθειας προς τον άρρωστο γίνεται όλο και πιο συστηματική, όλο και πιο οργανωμένη. Και θέλουμε να πιστεύουμε ότι γίνεται, παράλληλα, όλο και πιο ανθρώπινη. Αυτό το τελευταίο, άλλωστε, ήταν ένας τομέας, στον οποίο η Κλινική «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ» επικέντρωσε με ιδιαίτερη προσοχή την δραστηριότητά της. Ήταν γνωστό ότι, στον τόπο μας, η αντιμετώπιση του αρρώστου δεν γίνεται πολλές φορές ούτε σωστά, ούτε φιλικά, ούτε πολιτισμένα. Και ο άνθρωπος που πάσχει είναι εξαιρετικά ευαίσθητος σ’ αυτού του είδους τα ερεθίσματα, που συχνά δημιουργούν τραύματα, προβλήματα και δυσαρέσκειες.

Εκείνοι που οραματίστηκαν πριν από αρκετές δεκαετίες τη δημιουργία της Κλινικής «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ» δεν είχαν την πρόθεση ούτε χρήματα να κερδίσουν, ούτε επιχειρηματικούς τίτλους να πετύχουν. Πολύ απλά και πολύ σεμνά, η επιδίωξή τους ήταν να δημιουργήσουν ένα σωστό νοσηλευτικό κέντρο, όπου ο άρρωστος άνθρωπος θα βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, της φροντίδας και της αγάπης όλων των εμπλεκομένων. Κάτι που μοιάζει στην πρώτη ματιά πάρα πολύ απλό, που όμως στην πράξη είναι και εξαιρετικά σπάνιο. Σ’ αυτή την κατεύθυνση κυρίως επικεντρώσαμε την προσοχή μας. Παράλληλα, βέβαια, φροντίσαμε να αναπτυχθεί η ιατρική δραστηριότητά μας, να διευρυνθεί το φάσμα των δυνατοτήτων μας, να εξοπλιστεί η Κλινική με ό,τι πιο σύγχρονο και αποτελεσματικό υπάρχει, να πετύχουμε τη συστράτευση κορυφαίων γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων, χωρίς όμως ούτε τυμπανοκρουσίες, ούτε ανόητες διαφημίσεις, ούτε και λόγια χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο.

Κοιτάζοντας τώρα προς τα πίσω, διαπιστώνουμε ότι ασφαλώς στην προσπάθειά μας αυτή δεν αποτύχαμε. Τουλάχιστον η συμπαράσταση πολλών φίλων μας, σ’ ολόκληρη τη Βόρειο Ελλάδα (και όχι μόνο σε κείνην), τα σχόλια που δεχόμαστε από ανθρώπους που νοσηλεύτηκαν σε μας, η προσέλευση ανθρώπων ακόμη και απ’ τις γειτονικές χώρες που καταφεύγουν ανακουφισμένοι στην Κλινική μας (πολλοί μάλιστα απ’ αυτούς χωρίς να είναι σε θέση να καλύψουν εξ’ ιδίων τα νοσήλια) – όλα αυτά μας πείθουν ότι η αρχική φιλοδοξία μας και τα επιτεύγματα που πραγματοποιήθηκαν με τη βοήθεια του Θεού δεν πήγαν χαμένα. Υπάρχει μεγάλος αριθμός ανθρώπων που θυμούνται τον «ΑΓΙΟ ΛΟΥΚΑ» με ευγνωμοσύνη, με χαρά και με βεβαιότητα ότι η σωστή ιατρική και η επιμελημένη νοσηλεία μπορούν θαυμάσια να συνδυάζονται, όταν πίσω απ’ αυτά υπάρχουν άνθρωποι που τουλάχιστον δεν έχουν χάσει την ανθρωπιά τους.

Σε μια εποχή δύσκολη, κρίσιμη και γενικά απάνθρωπη, και όχι βέβαια μόνο στον τόπο το δικό μας αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο, η ύπαρξη μερικών «οάσεων» φροντίδας, αγάπης και ανθρωπιάς ίσως αποτελεί και το μόνο σημείο ελπίδας για το μέλλον του κόσμου μας. Και απ’ αυτή την άποψη, η Κλινική «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ» έχει την αίσθηση ότι στάθηκε εκεί που φιλοδόξησαν οι ιδρυτές της. Ασφαλώς θα μπορούσαν να γίνουν και πολύ περισσότερα και η προσδοκία μας είναι στο μέλλον να γίνουν, ωστόσο και ο μέχρις στιγμής απολογισμός δεν είναι καθόλου απογοητευτικός. Κλείνοντας τριάντα πέντε χρόνια δράσης, νιώθουμε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε τους φίλους μας για τη συμπαράστασή τους, τους συνεργάτες μας για το ωραίο «κλίμα» της κοινής πορείας μας, το προσωπικό μας που και κατανόησε και υιοθέτησε τις πρακτικές και τη φιλοσοφία μας. Και πάνω απ’ όλα, νιώθουμε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε τον Θεό γιατί μας κάλυψε με τη δική Του ευλογία.

Σ’ αυτό το κλίμα και μ’ αυτές τις προοπτικές, και παρά τις τρικυμίες και τους κλυδωνισμούς που έχει δημιουργήσει η πρόσφατη οικονομική κρίση, προσβλέπουμε με βεβαιότητα στο μέλλον. Ελπίζουμε, ονειρευόμαστε, προσδοκούμε. Είναι ακλόνητη η πίστη μας ότι τίποτε απ’ αυτά δεν θα αποδειχθεί λάθος. Και κάποιος μελλοντικός απολογισμός, ύστερα από ποιος μπορεί να πει πόσα χρόνια, θα είναι ακόμη λαμπρότερος, ακόμη πιο ενθουσιώδης απ’ αυτόν που έχουμε τη χαρά να κάνουμε σήμερα εμείς.

Ο Διευθυντής της Κλινικής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΜΑΣ ΤΕΥΧΟΣ