ΠΙΣΩ
Η στήλη του εκδότη
Τεύχος 24
Η στήλη του εκδότη

Καινούριοι Στόχοι

Είναι αδύνατο αυτή την εποχή να ανοίξει κανείς μια εφημερίδα, να διαβάσει κάποιο περιοδικό, να ακούσει κάποια τηλεοπτική εκπομπή και να μην βρεθεί αμέσως αντιμέτωπος με το φλέγον θέμα της επικαιρότητας, την οικονομική κρίση. Βλέπετε, εμείς εδώ στην Ελλάδα, με την αισιοδοξία που διακρίνει πάντοτε τον Έλληνα, είχαμε την εντύπωση ότι η εποχή των «παχειών αγελάδων» που ζήσαμε τα τελευταία χρόνια θα συνεχιζόταν ασταμάτητα. Και ήρθαν οι πρόσφατες εξελίξεις να μας προσγειώσουν απότομα και να μας δείξουν ότι τα πράγματα δεν μπορεί να είναι έτσι ακριβώς.

Βρισκόμαστε λοιπόν σήμερα αντιμέτωποι με μια οικονομική κρίση που, αν την κοιτάξουμε ήρεμα και αντικειμενικά, διαπιστώνουμε ότι στα γενεσιουργά αίτιά της έχουμε όλοι μας, λίγο ή πολύ, κάποιο ποσοστό ευθύνης. Δεν υπάρχει αμφιβολία, φυσικά, ότι η ευθύνη είναι πολύ βαρύτερη στους ώμους των «αρμοδίων» και πολύ ελαφρότερη στους υπολοίπους. Ωστόσο, στην πραγματικότητα, μερίδιο ευθύνης έχουν πάρα πολλοί άνθρωποι στην κοινωνία μας.

Το ερώτημα βέβαια αυτή τη στιγμή, τουλάχιστον για μας, είναι κατά πόσο αυτή η οικονομική κρίση θα επηρεάσει την παροχή υπηρεσιών υγείας – έναν τομέα όχι μόνο ευαίσθητο, αλλά και από κείνους που είναι πάρα πολύ δύσκολο να τους συρρικνώσουμε ή να προσπαθήσουμε να τους βάλουμε σε δεύτερη μοίρα. Η υγεία, το πολυτιμότερο αγαθό, δεν επιδέχεται συμβιβασμούς και αναβολές. Ή την υπηρετείς σωστά, με τη μεγαλύτερη δυνατή πληρότητα, ή πληρώνεις το τίμημα που κατά κανόνα είναι βαρύ.

Η κατάσταση των δημοσίων νοσοκομείων είναι γνωστή. Δεν υπάρχει λόγος να τη σχολιάσει κανείς ξανά. Και βέβαια εμείς θα επιμείνουμε ότι δεν χρειάζεται ούτε πολύς χρόνος, ούτε πολύς κόπος, για να βελτιωθεί σημαντικά. Χρειάζεται απόφαση, θάρρος και τόλμη. Αν βρεθούν κάποιοι αρμόδιοι που τα διαθέτουν, τα αποτελέσματα θα είναι πραγματικά εντυπωσιακά.

Στον ιδιωτικό τομέα όμως, όπου άλλωστε ανήκουμε κι εμείς, οι εξελίξεις δεν μπορεί παρά να επηρεαστούν από ορισμένους παράγοντες. Η μείωση των οικονομικών δυνατοτήτων του μέσου πολίτη, η άθλια κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων, το αβέβαιο «περπάτημα» του κράτους είναι φυσικό να επηρεάζουν κι εμάς και μάλιστα ορισμένες φορές πολύ σημαντικά. Δεν μπορεί λοιπόν κανείς με βεβαιότητα να διατυπώσει προβλέψεις, ούτε και να χαράξει δρόμο σίγουρο, μια και ο βηματισμός από δω κι εμπρός δεν μπορεί παρά να επηρεάζεται από εξωγενείς παράγοντες.

Ωστόσο, θα θέλαμε να διευκρινίσουμε ότι, τουλάχιστον απʼ τη δική μας πλευρά, υπάρχει και η θέληση και η πρόθεση και η επιθυμία να συνεχίσουμε στον δρόμο που έχουμε χαράξει εδώ και πολλά χρόνια. Η Κλινική «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ» προσπάθησε επί τριάντα πέντε χρόνια να προσφέρει υπηρεσίες υγείας υψηλού επιπέδου, σε συνδυασμό μάλιστα με το μικρότερο δυνατό κόστος. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτό το «κόστος» για πολλούς ανθρώπους είναι συχνά απαγορευτικό. Και η προσπάθειά μας ήταν πάντοτε να το μειώσουμε αυτό όσο είναι δυνατόν, ώστε οι υπηρεσίες μας να είναι προσιτές σε όσο γίνεται περισσότερους ανθρώπους. Η φιλοδοξία μας ήταν πάντοτε η πόρτα μας να είναι ανοικτή σε κάθε άνθρωπο που πάσχει, ακόμα και όταν οι οικονομικές του δυνατότητες δεν φαίνεται να επαρκούν για την απαιτούμενη υπηρεσία.

Η φιλοσοφία μας αυτή δεν αλλάζει με τίποτε. Με τη βοήθεια του Θεού και τη συμπαράσταση των φίλων μας, παρά τις δυσκολίες, παρά τις ποικίλες αρνητικές επιδράσεις που θα υπάρξουν, θα προσπαθήσουμε να σταθούμε στο ύψος των προσδοκιών όλων εκείνων που νοσηλεύτηκαν στην Κλινική μας και έφυγαν με θετικές εντυπώσεις και, όχι σπάνια, με συγκινητικά σχόλια για μας.

Αυτή είναι μια προοπτική για το μέλλον που βέβαια δεν είναι δυνατόν ούτε να θεωρηθεί απόλυτη, ούτε και να υπάρξουν εγγυήσεις γιʼ αυτήν. Ζητούμε όμως τη βοήθεια, τη συμπαράσταση και την κατανόηση όλων των συνεργατών και των φίλων μας, ώστε ο στόχος να επιτευχθεί και το επίπεδο των υπηρεσιών υγείας στον «ΑΓΙΟ ΛΟΥΚΑ» να μην υποβιβαστεί με κανένα τρόπο.

Προσβλέπουμε σε κείνο το μέλλον, όταν η χώρα μας θα βγει από τη δίνη αυτής της κρίσης και θα μπορέσουμε όλοι οι Έλληνες να πάρουμε μια ανάσα ανακούφισης. Τότε, θα κάνουμε τον απολογισμό. Και θα διαπιστώσουμε αν κρατήσαμε την ψυχραιμία μας, αν αγωνιστήκαμε για να μην υποβαθμιστούν οι υπηρεσίες υγείας ή ακόμη αν σταθήκαμε στο ύψος των προσδοκιών φίλων, συνεργατών και κοινού. Ένας καινούριος στόχος, ένας όμορφος οραματισμός. Και για το άμεσο και για το απώτερο μέλλον.

Ο Διευθυντής της Κλινικής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΜΑΣ ΤΕΥΧΟΣ