ΠΙΣΩ
Προγεννητικός Έλεγχος

 

Σκοπός μας είναι να συμβάλουμε στη βελτίωση της παρεχόμενης ποιότητας υγείας των εγκύων γυναικών, καθώς και στο καλώς έχειν των εμβρύων τους. Τα υπερηχογραφήματα εκτελούνται σύμφωνα με τα υψηλότερα πρότυπα και υποστηρίζονται με αναλυτική ενημέρωση και συμβουλευτική.


Οι Υπερηχογραφικές εξετάσεις που διενεργούνται στον «ΑΓΙΟ ΛΟΥΚΑ» είναι:

 1. Βιωσιμότητας <10 εβδομάδες 
 2. Αυχενική Διαφάνεια (11-14 εβδομάδες)
 3. Β' Επιπέδου (20-24 εβδομάδες)
 4. Doppler και ανάπτυξης (24-40 εβδομάδες) 
 5. Μήκος Τραχήλου
 6. Εμβρυϊκή Υπερηχοκαρδιογραφία
 7. Γυναικολογικό 2D υπερηχογράφημα

 

Οι κύριες επεμβατικές διαδικασίες που διενεργούνται είναι:

 1. Βιοψία χοριακών λαχνών - CVS (Chorion Villus Sample)
 2. Αμνιοπαρακέντηση

 

Υπερηχογράφημα βιωσιμότητος

Διενεργείται κολπικά στην 6η - 10η εβδομάδα της κύησης, προκειμένου να προσδιοριστεί ο αριθμός των εμβρύων (αν είναι πολύδυμη κύηση), η χοριονικότητα και αν η εγκυμοσύνη αναπτύσσεται κανονικά εντός της μήτρας.

 

Πρώτου Τριμήνου - Αυχενικής Διαφάνειας (11-14 εβδομάδες)

Η εξέταση συνήθως διενεργείται διακοιλιακά, αλλά σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να είναι απαραίτητο η εξέταση να διενεργηθεί διακολπικά.


Οι λόγοι διενέργειας της εν λόγω εξέτασης είναι:

 • Η ακριβής εκτίμηση της ηλικίας κύησης.
 • Η διάγνωση της πολύδυμης κύησης. 
 • Διάγνωση σημαντικών ανωμαλιών του εμβρύου ή της πρώϊμης αρνητικής καρδιακής λειτουργίας. 
 • Εκτίμηση του κινδύνου εμφάνισης συνδρόμου Down, καθώς και άλλων χρωμοσωμικών ανωμαλιών, με τον συνυπολογισμό των βιοχημικών της δεικτών (β-HCG και PAPP-A). 
 • Μέτρηση της ροής στις μητριαίες αρτηρίες της μητέρας για την εκτίμηση της εμφάνισης προεκλαμψίας και υπολειπόμενης ανάπτυξης του εμβρύου στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Αν η μητέρα εμφανίσει αυξημένη πιθανότητα για τα παραπάνω, τότε γίνεται σύσταση για έναρξη χορήγησης ασπιρίνης 150mg μία φορά κάθε βράδυ.

 

Β' επιπέδου (20-24 εβδομάδες)

Πρόκειται για ένα λεπτομερές υπερηχογράφημα, όπου εξετάζουμε την ανατομία του εμβρύου, διενεργούμε ακριβή βιομετρία προκειμένου να εκτιμήσουμε την ανάπτυξή του, καθορίζουμε τη θέση του πλακούντα και εκτιμούμε την ποσότητα του αμνιακού υγρού. Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στον εγκέφαλο, το πρόσωπο, τη σπονδυλική στήλη, την καρδιά, το στομάχι, το έντερο, τα νεφρά και τα άκρα. 


Επιπλέον, μετρούμε τη ροή του αίματος στις μητριαίες αρτηρίες της μητέρας, ώστε να εκτιμήσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης προεκλαμψίας και ενδομήτριας υπολειπόμενης ανάπτυξης. Εάν εντοπιστούν ανωμαλίες ή αποκλίσεις από το φυσιολογικό, θα συζητηθεί η σημασία των ευρημάτων και θα δοθεί στο ζευγάρι η δυνατότητα περαιτέρω συμβουλευτικής.

 

Ανάπτυξης και Doppler > 24 εβδομάδες

 1. Στοχεύει στον υπολογισμό της ανάπτυξης και του καλώς έχειν του εμβρύου με τη μέτρηση της κεφαλής, της κοιλίας και του μήκους του μηριαίου οστού του εμβρύου.
 2. Αξιολόγηση της ροής του αίματος προς στον πλακούντα και το έμβρυο.
 3. Εξέταση της δραστηριότητας του εμβρύου.
 4. Μέτρηση της ποσότητας του αμνιακού υγρού.
 5. Αξιολόγηση της θέσης και της εμφάνισης του πλακούντα.
 6. Εκτίμηση στοιχείων της ανατομίας του εμβρύου. 

Συνιστάται να διενεργείται σε όλες τις έγκυες, αλλά κυρίως σ'αυτές που είναι υψηλού κινδύνου (κίνδυνος προεκλαμψίας, υπέρταση, υπολειπόμενη ανάπτυξη του εμβρύου, ΣΔ Ι-ΙΙ, ΣΔ κύησης, ιστορικό ενδομήτριου θανάτου ή κάποιας εξελικτικής ανατομικής ανωμαλίας που έγινε ορατή στο τρίτο τρίμηνο της κύησης). 

 

Εκτίμηση μήκους του τραχήλου

Διενεργείται διακολπικά κυρίως κατά τη διάρκεια του υπερηχογραφήματος Β' επιπέδου. Συνιστάται σε όλες τις έγκυες για την εκτίμηση του μήκους του τραχήλου και κατά συνέπεια της πιθανότητας πρόωρου τοκετού (πολύδυμες κυήσεις, γυναίκες με ιστορικό πρόωρου τοκετού, διερεύνηση κολπικής αιμόρροιας, εκτίμηση θέσης του πλακούντα, συγγενών ανωμαλιών μήτρας και τραχήλου).

 

Γυναικολογικό υπερηχογράφημα:

Μπορεί να μας δώσει απαντήσεις σε ποικίλες γυναικολογικές παθήσεις των έσω γεννητικών οργάνων. 

 

Βιοψία τροφοβλάστης/χοριακών λαχνών, (CVS – Chorion Villus Sample) και αμνιοπαρακέντηση.

Βιοψία τροφοβλάστης είναι η εξέταση του ιστού του πλακούντα. Τόσο το έμβρυο όσο και ο πλακούντας προέρχονται από το ίδιο γονιμοποιημένο ωάριο και έτσι τα χρωμοσώματα που υπάρχουν στα κύτταρα του πλακούντα είναι τα ίδια με αυτά του εμβρύου. Κατά συνέπεια, μπορεί να ελεγχθεί εάν το έμβρυο σας έχει κάποια γενετική ή χρωμοσωμική πάθηση. 

Η αμνιοπαρακέντηση περιλαμβάνει την εξέταση των κυττάρων στο υγρό που περιβάλλει το έμβρυο (αμνιακό υγρό). Τα κύτταρα στο αμνιακό υγρό προέρχονται από το έμβρυο και έτσι τα χρωμοσώματα που υπάρχουν σε αυτά τα κύτταρα είναι τα ίδια με αυτά του εμβρύου, όπου μπορούμε να ελέγξουμε εάν το μωρό σας έχει κάποια γενετική ή χρωμοσωμική πάθηση.


Πότε συνιστάται η βιοψία τροφοβλάστης ή η αμνιοπαρακέντηση;
Η βιοψία τροφοβλάστης ή η αμνιοπαρακέντηση δε συνιστώνται σε όλες τις έγκυες γυναίκες. Συνιστώνται μόνο εάν υπάρχει υψηλός κίνδυνος το μωρό σας να έχει γενετική ή χρωμοσωμική πάθηση.


Ποιες παθήσεις μπορούν να εντοπίσουν;

 • Σύνδρομα όπως το Down (τρισωμία 21), Edwards (τρισωμία 18), και Patau (τρισωμία 13) 
 • Μεσογειακή αναιμία / θαλασσαιμία
 • Δρεπανοκυτταρική αναιμία
 • Κυστική ίνωση 
 • Φαινυλκετονουρία 
 • Μυϊκή δυστροφία Duchenne 
 • Πολλά άλλα γενετικά σύνδρομα


Ποιοι είναι οι κίνδυνοι που συνδέονται με τη δοκιμασία;

Ο κίνδυνος αποβολής και για τις δύο μεθόδους είναι περίπου 0.2-0.5%. Εάν πρόκειται να προκύψει αποβολή λόγω της εξέτασης, αυτό θα συμβεί εντός των επόμενων τριών ημερών.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΜΑΣ ΤΕΥΧΟΣ