ΠΙΣΩ
Interview: Αναστάσιος Προύσαλης
Υπεύθυνος του Ακτινοδιαγνωστικού Εργαστηρίου
της Κλινικής «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ»


 

Ποιός είναι ο ρόλος της Ακτινοδιαγνωστικής στην σύγχρονη Ιατρική;
Σήμερα οι απαιτήσεις της Ιατρικής Επιστήμης έχουν καταστήσει την ανάγκη τα Ακτινοδιαγνωστικά Εργαστήρια να είναι βαριά εξοπλισμένα. Ο ρόλος της Ακτινοδιαγνωστικής είναι να διευκρινιστούν όσο το δυνατόν περισσότερα διαγνωστικά προβλήματα και να βοηθηθούν οι κλινικοί γιατροί στην εφαρμογή σωστής, γρήγορης και όσο το δυνατόν πιο ανώδυνης θεραπείας του ασθενούς. Η εφαρμογή της ψηφιακής τεχνολογίας στα ιατρικά μηχανήματα έκανε την λειτουργία τους πιο προσιτή και εύκολη, κυρίως για τον ασθενή, αλλά πιο απαιτητική προς τους Τεχνολόγους και Γιατρούς Ακτινολόγους. Η εισαγωγή μηχανημάτων και εξετάσεων δίχως την χρήση ιονίζουσας ακτινοβολίας, π.χ. Υπέρηχοι, Μαγνητική Τομογραφία, κατέστησαν αναγκαία την μετονομασία των εργαστηρίων αυτών από ακτινολογικά σε απεικονιστικά εργαστήρια. 


Τι εξοπλισμό περιλαμβάνει το Τμήμα Απεικονιστικής Ιατρικής της Κλινικής «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ» και ποιές εξετάσεις μπορούν να εκτελεστούν;
Στα πλαίσια της αναβάθμισης των υπηρεσιών υγείας και της ανακαίνισης της Κλινικής, εντάχθηκε και το Τμήμα Απεικονιστικής Ιατρικής - Ακτινοδιαγνωστικό Τμήμα. Ανανεώθηκαν όλα τα μηχανήματα με καινούρια σύγχρονης τεχνολογίας, ενώ προστέθηκαν και μηχανήματα - εξετάσεις, που στο παρελθόν δεν υπήρχαν. 

Έτσι, το Τμήμα Απεικονιστικής Ιατρικής είναι εξοπλισμένο με τα ακόλουθα Μηχανήματα και μπορεί να εκτελέσει τις ακόλουθες εξετάσεις: 

Ψηφιακό Ακτινολογικό Μηχάνημα
Ψηφιακό ακτινολογικό μηχάνημα για απλές ακτινογραφίες, εξετάσεις γαστρεντερικού σωλήνα (διάβαση στομάχου, λεπτού και παχέος εντέρου με διπλή αντίθεση). 

Ψηφιακός Μαστογράφος
Ψηφιακός μαστογράφος τελευταίας τεχνολογίας, χαμηλής δόσης ακτινοβολίας, με απευθείας λήψη ψηφιακής εικόνας. 

Υπερηχοτομογράφοι
Δύο σύγχρονα μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας για την διενέργεια εξετάσεων ολοκλήρου του σώματος - κοιλιάς, επιφανειακών οργάνων (θυρεοειδούς, μαστού, οσχέου), έγχρωμο Triplex όλων των αγγείων (καρωτίδων, κοιλιακής αορτής, αρτηριών και φλεβών κάτω και άνω άκρων), υπερήχων στην παιδιατρική (ισχία, κυστεοουρητηρική παλινδρόμηση), υπερήχων στην ορθοπεδική (ισχία, γόνατα, μαλακά μόρια). Η Τρισδιάστατη κεφαλή (3D και 4D) που διαθέτουν τα μηχανήματά μας επιτρέπουν την καλύτερη εντόπιση μορφωμάτων και όζων στον μαστό και θυρεοειδή, ενώ επιτρέπουν την απεικόνιση του εμβρύου στην μαιευτική. Ειδικά λογισμικά και Set επιτρέπουν την βιοψία και τοποθέτηση εντοπιστικού σύρματος Copans υπό υπερηχογραφικό έλεγχο σε όλα τα όργανα (κοιλιά, μαστό, θυρεοειδή, μαλακά μόρια). 

Αξονικοί Τομογράφοι
Δύο σύγχρονοι Αξονικοί Τομογράφοι τελευταίας τεχνολογίας πλαισιώνουν το τμήμα Αξονικής Τομογραφίας. Είναι και οι δύο πολλαπλών τομών, ο ένας 4 τομών και ο άλλος εφοδιασμένος με 2 ακτινολογικές λυχνίες δυνατότητας 2Χ64 τομών. Η τεχνολογία αυτή μας επιτρέπει να βλέπουμε αλλοιώσεις μεγέθους κάτω του 1 χιλιοστού, να μειώνουμε στο ελάχιστο τον χρόνο εξέτασης, ενώ μειώνεται ταυτόχρονα και η δόση ακτινοβολίας που δέχεται ο ασθενής κατά την διάρκεια της εξέτασης, διότι διαθέτει συνεχή και αυτόματη μέτρηση της ακτινοβολίας που δέχεται ο ασθενής. Ενδεικτικά αναφέρω ότι μια εξέταση Αξονικής Τομογραφίας Θώρακος άνω και κάτω κοιλίας διαρκεί περίπου 10', ενώ η δόση ακτινοβολίας που δέχεται ο ασθενής είναι κατά πολύ μικρότερη από ανάλογη εξέταση σε μηχανήματα παλαιότερης τεχνολογίας. 

Εκτελούνται όλες οι σύγχρονες εξετάσεις ολόσωμης Αξονικής Τομογραφίας (κρανίου, αυχενικής μοίρας, θωρακικής μοίρας, οσφυϊκής μοίρας σπονδυλικής στήλης, τραχήλου, θώρακος, άνω και κάτω κοιλίας, ισχίων, άνω και κάτω άκρων). Επίσης, μπορούν να γίνουν όλες οι σύγχρονες απεικονιστικές μέθοδοι, όπως εικονική βρογχοσκόπηση, εικονική κολονοσκόπηση κλπ. Η υψηλή διακριτική ικανότητα και η ταχύτητα των μηχανημάτων αυτών μας επιτρέπει να διενεργούμε με υψηλή ακρίβεια αγγειογραφίες, δηλαδή απεικόνιση όλων των αγγείων του σώματος (ανευρύσματα αορτής, ανευρύσματα εγκεφάλου κλπ.) και των στεφανιαίων αγγείων της καρδιάς. Ειδικότερα, η Αξονική Στεφανιογραφία (η λεγόμενη αναίμακτη Στεφανιογραφία) είναι μια προληπτική διαγνωστική μέθοδος με την οποία απεικονίζουμε τα στεφανιαία αγγεία της καρδιάς σε ανθρώπους με υψηλό ρίσκο μιας στεφανιαίας νόσου. 

Μαγνητικός Τομογράφος
Ο Μαγνητικός Τομογράφος που διαθέτει η Κλινική είναι ο πλέον σύγχρονος, με την μεγαλύτερη διάμετρο από όλα τα μηχανήματα που κυκλοφορούν, για να μην αισθάνεται κλειστοφοβικά ο ασθενής, ενώ οι σύγχρονες μέθοδοι εξέτασης επιτρέπουν την όσο το δυνατόν συντόμευση του χρόνου εξέτασης. Ενδεικτικά, μία εξέταση εγκεφαλικού κρανίου διαρκεί περίπου 20 λεπτά, ενώ η εξέταση σπονδυλικής στήλης 10 λεπτά. 

Διενεργούνται εξετάσεις ολόκληρου του σώματος (κρανίου, σπονδυλικής στήλης, θώρακος, καρδιάς, κοιλιάς, μυοσκελετικού συστήματος κλπ.). 

Εφαρμόζονται όλες οι σύγχρονες τεχνικές, όπως Αγγειογραφίες αορτής, τραχηλικών αγγείων, αγγείων κάτω άκρων, Χολαγγειογραφίες (MRCP), καθώς και πρωτόκολλα όπως λειτουργικές εξετάσεις εγκεφάλου, Δεματιογραφία (Functional Imaging, Tractography), Φασματοσκοπία (Spectroscopy), ακόμη και Ολόσωμη απεικόνιση (Whole Body Imaging). Το τελευταίο μοναδικό στην Βόρεια Ελλάδα είναι μια σύγχρονη αξιόπιστη μέθοδος ανίχνευσης μεταστατικών εστιών στα οστά. 

Όλα αυτά τα μηχανήματα συνδέονται με ένα κεντρικό ψηφιακό σύστημα αποθήκευσης εικόνων (PACS), το οποίο μας επιτρέπει να αρχειοθετούμε όλες τις εξετάσεις που εκτελούνται στον κάθε ασθενή και να τις διατηρούμε σε «ηλεκτρονικό αρχείο», οπότε έχουμε τη δυνατότητα να ανακαλούμε ανά πάσα στιγμή τις εικόνες και εξετάσεις και να τις συγκρίνουμε με τους επανελέγχους. Επιπλέον, μπορούμε να επανατυπώνουμε εξετάσεις ανά πάσα στιγμή σε Film, χαρτί ή CD-DVD. Επίσης, μπορούμε να αποστέλλουμε σε ηλεκτρονική μορφή τις εξετάσεις μέσω διαδικτύου σε συνεργάτες ιατρούς και νοσοκομεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. 


Όπως αντιλαμβάνομαι, υπάρχει ένας σύγχρονος και πλήρης εξοπλισμός από ιατρικά και παραϊατρικά μηχανήματα. Δουλεύουν όμως τα μηχανήματα χωρίς τους ανθρώπους;
Πολύ καλή ερώτηση. Τον σύγχρονο αυτό εξοπλισμό πλαισιώνει άριστα εκπαιδευμένο ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό για τη διενέργεια όλων των σύγχρονων εξετάσεων, συμπεριλαμβανομένων και των επεμβατικών, όπως βιοψίες υπό υπερηχογραφικό έλεγχο ή υπό τον έλεγχο αξονικής τομογραφίας, τοποθέτηση Stent σε αγγεία, παροχετεύσεις κλπ. Όλοι οι Ακτινοδιαγνώστες του τμήματος έχουμε εκπαιδευτεί και μετεκπαιδευτεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Με τη συνδρομή της διοίκησης της Κλινικής, υπάρχει μια συνεχής μετεκπαίδευση στη σύγχρονη τεχνολογία και διαγνωστική. Εγώ προσωπικά έχω κάνει την ειδικότητά μου στο εξωτερικό και έχω μετεκπαιδευτεί σε πανεπιστήμια του εσωτερικού και εξωτερικού πολλές φορές σε επιμέρους τομείς, όπως είναι η Μαγνητική Τομογραφία και η Αξονική Στεφανιογραφία. Ο συνεργάτης συνάδελφος κ. Α. Καλλιφατίδης έχει μετεκπαιδευτεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό στις παθήσεις του μυοσκελετικού και της καρδιάς, ενώ η κ. Μ. Μαλανδρή στις παθήσεις του μαστού. 

Μεγάλο βάρος δίνουμε και στην μετεκπαίδευση του παραϊατρικού προσωπικού, με τη συνεχή ενημέρωση από ελληνικά και διεθνή συνέδρια. 

Επιπλέον, η διοργάνωση επιστημονικών ημερίδων στην Κλινική με διεθνή συμμετοχή συμβάλλει στην διαρκή επιστημονική ενημέρωση του προσωπικού στα νέα διαγνωστικά δεδομένα. Επίσης, η μόνιμη συνεργασία και ανταλλαγή επιστημονικών απόψεων με πανεπιστήμια, όπως του Ηρακλείου της Κρήτης και του Royal Liverpool University Hospital του Λίβερπουλ της Βρετανίας, μας επιτρέπουν να διατηρούμε υψηλά standards στην διαγνωστική προσπέλαση. 


Ποιοι είναι οι στόχοι σας και τα επόμενα βήματα σαν Τμήμα και σαν γιατροί;
Στόχος μας είναι η πλήρης αξιοποίηση του τεχνολογικού και ανθρώπινου δυναμικού για την καλύτερη διαγνωστική προσέγγιση που σκοπό έχει την καλύτερη, σωστότερη και ανθρώπινη εξυπηρέτηση του ασθενούς. Σήμερα που η πρόληψη είναι ο στόχος της σύγχρονης ιατρικής, ξεκινήσαμε και εμείς την προληπτική εξέταση του μαστού με κλινική εξέταση, μαστογραφία και υπερηχογράφημα μαστού σε γυναίκες με πιθανά προβλήματα και κληρονομικό ιστορικό. Αυτό γίνεται πραγματικότητα με την αμέριστη συμπαράσταση της διοίκησης που καθόρισε μια χαμηλή τιμή για τη διενέργεια αυτών των εξετάσεων και βέβαια στα πλαίσια της οικονομικής κρίσης. Τα πρώτα αποτελέσματα αυτής της ενέργειας είναι απολύτως ικανοποιητικά, πράγμα που μας ενθαρρύνει να προχωρήσουμε παραπέρα. Έτσι, υπάρχει η σκέψη να δημιουργηθεί ένα πρωτόκολλο και να επεκταθεί σαν πρόληψη και σε υγιή πληθυσμό, που θα περιλαμβάνει όλες τις γυναίκες ηλικίας άνω των 40 ετών, με την συμμετοχή πολλών ιατρικών ειδικοτήτων, όπως χειρουργοί, γυναικολόγοι, ογκολόγοι, ακτινολόγοι. Παρόμοια προληπτικά πρωτόκολλα εφαρμόζονται εδώ και πολύ καιρό στα κράτη της Ευρώπης και της Αμερικής. 

Κλείνοντας θα ήθελα να τονίσω ότι το Απεικονιστικό Τμήμα της Κλινικής «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ» διαθέτει έναν από τους καλύτερους τεχνολογικούς εξοπλισμούς στην Ελλάδα, πλαισιωμένο από άρτια εκπαιδευμένο ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό που σκοπό έχουν την καλύτερη ιατρική και ανθρωπιστική εξυπηρέτηση του ασθενούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΜΑΣ ΤΕΥΧΟΣ
downloadfilmterbaru.xyz bigoporn.club bok3p.site sablonpontianak.com