ΠΙΣΩ
Ιnterview: Τάσος Μουλαΐδης Προϊστάμενος Χειρουργείων
της Κλινικής «Άγιος Λουκάς»Κύριε Μουλαΐδη, είστε Προϊστάμενος των χειρουργείων της Κλινικής «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ» εδώ και μερικά χρόνια. Πώς αντιμετωπίζετε την ευθύνη της δουλειάς σας;
Η θέση του Προϊσταμένου των χειρουργείων είναι πολυδιάστατη και απαιτεί τον έλεγχο και την οργάνωση πολλών πραγμάτων ταυτοχρόνως προκειμένου να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία και η αποτελεσματικότητα των χειρουργείων, με σκοπό πάντα την εξασφάλιση των συνθηκών εκείνων που θα δημιουργούν ένα ικανοποιητικό και χωρίς ελλείψεις περιβάλλον εργασίας, ενώ θα προάγουν την προστασία της υγείας των ασθενών.

Από την πρώτη στιγμή, πριν από έξι περίπου χρόνια, όταν κλήθηκα να αναλάβω ως προϊστάμενος των χειρουργείων, αντιλήφθηκα το μέγεθος της ευθύνης την οποία συνειδητά αποφάσισα να επωμιστώ, και ξεκίνησα την προσπάθειά μου για διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος πλήρως εναρμονιζόμενου με τις αρχές σωστής λειτουργίας του χειρουργείου. Στο περιβάλλον αυτό, που από τη φύση του χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα δύσκολος χώρος στον οποίο κυριαρχεί το έντονο στρες, ενώ δεν στερείται συχνά ακόμη και εντάσεων, σκοπός μου είναι, μέσα από τη δημιουργία ενός – όσο το δυνατό βέβαια - πιο ευχάριστου κλίματος, όπου κυρίαρχα στοιχεία είναι η επικοινωνία, οι διαπροσωπικές επαφές, ακόμη και το χιούμορ, να διασκεδάζεται όλη αυτή η αρνητική ενέργεια, και παράλληλα να μπορεί να επιτελείται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η χειρουργική διαδικασία.


Πόσες χειρουργικές αίθουσες έχετε υπό την ευθύνη σας και πώς νιώθετε σαν «μαέστρος» μιας ολόκληρης «ορχήστρας» χειρουργών και συνεργατών;
Στην Κλινική «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ» λειτουργούν συνολικά είκοσι χειρουργικές αίθουσες, αριθμός ικανός να φιλοξενήσει όλο το φάσμα των χειρουργικών ειδικοτήτων.

Η εικόνα του «μαέστρου της χειρουργικής ορχήστρας» εκπέμπει μεγάλη δύναμη από μόνη της, και αποτυπώνει ίσως με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το βάρος, την ευθύνη, αλλά και τις προκλήσεις των οποίων γίνεται δέκτης ο προϊστάμενος των χειρουργείων. Έχει στη διάθεσή του έναν αριθμό ικανών και ταλαντούχων ανθρώπων στους οποίους οφείλει να παράσχει όλα τα απαραίτητα μέσα για να αναπτύξουν τις δυνατότητές τους, τους οποίους καλείται να οργανώσει και να συντονίσει στα πλαίσια μιας ομαδικής εργασίας. Η διαδικασία αυτή δεν είναι εύκολη. Έχει κόπο, αγωνία, ακόμη και απογοητεύσεις. Η ικανοποίηση όμως που προσφέρει το αποτέλεσμα της αρμονικής προσπάθειας όλων αυτών των ατόμων, καθώς και η αίσθηση που αφήνει το τέλος μιας χειρουργικής μέρας, σου δίνει την ώθηση να συνεχίσεις θέτοντας νέους στόχους.


Πόσες χειρουργικές επεμβάσεις διενεργούνται κατά μέσο όρο ημερησίως και ποια είναι η δυνατότητα να αυξηθούν;
Τα χειρουργεία βρίσκονται σε λειτουργία με το προσωπικό τους παρόν επί 24ώρου βάσεως και κάθε ημέρα της εβδομάδος, προκειμένου να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν άμεσα κάθε έκτακτο περιστατικό. Σε καθημερινή βάση, από Δευτέρα μέχρι και Σάββατο, πραγματοποιούνται κατά μέσο όρο 60-80 προγραμματισμένες επεμβάσεις, με τη δυνατότητα ο αριθμός τους να ξεπεράσει τις 100.


Πώς βλέπετε το επίπεδο των χειρουργών που συνεργάζονται μαζί σας, αλλά και τη γνώση και επιδεξιότητα του προσωπικού που συμμετέχει στις εγχειρήσεις;
Δε θα ήταν υπερβολή αν κατατάσσαμε τους ιατρούς χειρουργούς της Κλινικής «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ» ανάμεσα στους καλύτερους της Ευρώπης. Η πολύχρονη και πολυδιάστατη εμπειρία των χειρουργών εκείνων που δεκαετίες τώρα βρίσκονται στο πλευρό των ασθενών και ακοπίαστα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, καθώς και η συνέχεια των νεότερων, εξίσου πολλά υποσχόμενων ιατρών, εξασφαλίζουν την παροχή άριστων και υψηλού επιπέδου υπηρεσιών. Αρωγός στην προσπάθειά τους βρίσκεται πάντοτε με προθυμία δίπλα τους το νοσηλευτικό προσωπικό του χειρουργείου, που τόσο η εμπειρία του όσο και η εξειδίκευσή του το κάνουν ικανό να ανταποκριθεί σε κάθε δυσκολία ή απαίτηση οποιουδήποτε περιστατικού.


Πόσο ικανοποιητικός είναι ο εξοπλισμός που διαθέτουν τα χειρουργεία σας και ποιες είναι οι ελλείψεις που θα θέλατε να αντιμετωπιστούν;
Είναι πολύ δύσκολο, ως ιδιαίτερα δαπανηρή υπόθεση στις μέρες μας, ένα Νοσηλευτικό Ίδρυμα να διαθέτει τον εξοπλισμό που επιτάσσει η σύγχρονη ιατρική με τις διαρκείς επιστημονικές και τεχνολογικές κατακτήσεις της. Ωστόσο, τα χειρουργεία της Κλινικής «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ» διαθέτουν τον εξοπλισμό αυτό, και παρέχουν στον χειρουργό της εποχής μας όλα τα απαραίτητα και πιο σύγχρονα μέσα προκειμένου να εκτελέσει το έργο του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, προκειμένου να αναπτύξει καινοτόμες χειρουργικές πρακτικές, ωφελώντας έτσι τον τελικό αποδέκτη της ιατρικής πράξης που δεν είναι άλλος από τον ίδιο τον ασθενή.

Ελλείψεις θα υπάρχουν πάντοτε όσο η ιατρική και η τεχνολογία προοδεύουν. Υπάρχει όμως η διάθεση οι ελλείψεις αυτές να αντιμετωπίζονται άμεσα με τον εμπλουτισμό και την ανανέωση του διαθέσιμου εξοπλισμού.


Ποιο είναι το φάσμα των εγχειρήσεων που διενεργούνται, δηλαδή από πόσο «μικρές» μέχρι πόσο «μεγάλες» εγχειρήσεις γίνονται;
Στα χειρουργεία τις Κλινικής υπάρχει η δυνατότητα να πραγματοποιηθούν επεμβάσεις κάθε είδους, από τις πιο απλές και μικρής βαρύτητας, μέχρι και εξαιρετικά βαριές, περίπλοκες, ακόμη και πρωτοποριακές ή σπάνιες επεμβάσεις. Το γεγονός αυτό μας ευχαριστεί ιδιαίτερα και μας οδηγεί, δικαιολογημένα, στο να προσβλέπουμε με αισιοδοξία στο μέλλον.


Υπάρχει κάτι στα άμεσα σχέδιά σας που θα συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών του χειρουργείου;
Στις άμεσες προτεραιότητες εντάσσεται η εφαρμογή του προγράμματος «Η ασφαλής χειρουργική σώζει ζωές» του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, με τη Λίστα Ελέγχου για την ασφάλεια στις χειρουργικές επεμβάσεις, που έχει στόχο την αύξηση της ασφάλειας των χειρουργικών επεμβάσεων. Η Λίστα Ελέγχου εφαρμόζεται σε πολλά χειρουργεία του εξωτερικού με πολύ καλά αποτελέσματα.


Μπορείτε να έχετε γνώμη για ποιο λόγο στα δημόσια νοσοκομεία υπάρχει τέτοια δυσλειτουργία και πολύ μικρή αποδοτικότητα;
Στα δημόσια νοσοκομεία, όπως εξάλλου και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, απουσιάζει εντελώς ο έλεγχος και η διαφάνεια σε όλους τους τομείς λειτουργίας τους, χαρακτηρίζονται από ελλιπή, απρόσωπη και χαμηλής ποιότητας φροντίδα στον ασθενή, οι υποδομές είναι ανύπαρκτες, ενώ όπου αυτές υπάρχουν δεν χρησιμοποιούνται. Στόχοι ξεκάθαροι δεν υπάρχουν, όπως επίσης και κίνητρα ώστε οι εργαζόμενοι να αισθάνονται χρήσιμοι και να είναι παραγωγικοί, με αποτέλεσμα ο πολίτης, που είναι και ο τελικός αποδέκτης, να έχει χάσει την εμπιστοσύνη του σε αυτά.


Τι νομίζετε πως πρέπει να αλλάξει στον τόπο μας, ώστε το επίπεδο των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας να γίνει όσο το δυνατόν καλύτερο;
Ο τομέας της υγείας χρειάζεται επανίδρυση που θα ξεκινά από την επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό με επιβράβευση της παραγωγικότητας, ο άνθρωπος – ασθενής και η φροντίδα του να γίνουν κύριο μέλημα των εργαζομένων. Επιβάλλεται πλέον να γίνει επαναπροσδιορισμός του κόστους εξετάσεων ιατρικών πράξεων, επεμβάσεων και κόστους νοσηλείας, καθώς η τελευταία αναπροσαρμογή χάνεται κάπου στη δεκαετία του 1990, έτσι ώστε να υπάρχουν χειροπιαστά δεδομένα για το πραγματικό κόστος λειτουργίας ενός νοσοκομείου και, φυσικά, έλεγχος και πάταξη της αδιαφορίας αλλά και της διαφθοράς.


Βρίσκετε πως η δουλειά του χειρουργείου είναι ηθικά, υλικά και ψυχικά ανταποδοτική για ένα νέο άνθρωπο που βγαίνει σήμερα στη ζωή;
Το χειρουργείο αποτελεί βασικό πυλώνα της λειτουργίας κάθε νοσηλευτικού ιδρύματος. Είναι ένας ιδιαίτερα κλειστός χώρος στον οποίο συνεργάζονται άτομα πολλών ειδικοτήτων για ένα κοινό στόχο, την αποκατάσταση της υγείας του ασθενή. Ο νοσηλευτής χειρουργείου, απαραίτητο μέλος της χειρουργικής ομάδας, πρέπει να διακατέχεται πρωταρχικά από αγάπη προς τον πάσχοντα, βασική του ευθύνη είναι η προστασία του σε όλες τις φάσεις της χειρουργικής διαδικασίας. Η εργασία στο χειρουργείο δεν είναι εργασία ρουτίνας, απαιτεί πνεύμα συνεργασίας, έντονα αντανακλαστικά, ετοιμότητα, εγρήγορση, σοβαρότητα, πολλές φορές διάθεση χρόνου πέρα από τα πλαίσια ενός οκταώρου. Από την άλλη πλευρά, πράγματι η εργασία στο χειρουργείο προσφέρει στον εργαζόμενο ηθικές, υλικές και ψυχικές απολαβές, ευκαιρίες για την ανάπτυξη των προσωπικών του χαρισμάτων και δεξιοτήτων, δυνατότητες εξειδίκευσης, ικανοποίηση από την προσφορά του στον συνάνθρωπο και θεωρώ πως αποτελεί ιδανικό χώρο για κάθε νέο άνθρωπο που έχει διάθεση και όρεξη για δουλειά σε ένα εργασιακό περιβάλλον όπου η κάθε μέρα είναι ξεχωριστή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΜΑΣ ΤΕΥΧΟΣ
downloadfilmterbaru.xyz bigoporn.club bok3p.site sablonpontianak.com