ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Στις δύσκολες αυτές ώρες που ζει η πόλη μας, στεκόμαστε όλοι μαζί ενωμένοι.

Η Κλινική «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ», συναισθανόμενη τη μεγάλη δυσκολία την οποία αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή το Εθνικό Σύστημα Υγείας, στέκεται αρωγός στον αγώνα που δίνει το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των Δημόσιων Νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης.

Σε συνεργασία πάντοτε με το Υπουργείο Υγείας, ο «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ», από τις 27 Οκτωβρίου, υποδέχεται από τα Δημόσια Νοσοκομεία της πόλης ασθενείς που δεν νοσούν από κορωνοϊό, με σκοπό να ελευθερωθούν σε αυτά κλίνες ΜΕΘ για περιστατικά COVID-19, ώστε να εξυπηρετηθεί ο διαρκώς αυξανόμενος αριθμός ασθενών.

ΚΛΕΙΣΙΜΟ

ΠΙΣΩ
Δυνατότητες της μεθόδου «Ιlizarov» στην παιδο-ορθοπεδική

Μία από τις παθήσεις του σκελετού της παιδικής ηλικίας, η οποία αντιμετωπίζεται επιτυχώς με την μέθοδο Ilizarov, είναι η ραχίτιδα. Η ανθρωπότητα γνωρίζει τη νόσο από την αρχαιότητα. Ο όρος ραχίτιδα προέρχεται από την ελληνική λέξη ράχη και η πάθηση αναφέρεται σε γραπτά, που χρονολογούνται από τον δεύτερο αιώνα π.Χ.


Η Ραχίτιδα είναι ασθένεια του αναπτυσσόμενου οργανισμού, που συνδέεται με έλλειψη ασβεστίου και βιταμίνης D, γεγονός που επηρεάζει τα οστά και το νευρικό σύστημα. Η βιταμίνη D παράγεται στο δέρμα με την επίδραση του ηλιακού φωτός και περιέχεται σε ορισμένα τρόφιμα, όπως στο μουρουνέλαιο, στον κρόκο του αυγού, στα γαλακτοκομικά. Η βιταμίνη D προωθεί ενεργά την απορρόφηση του ασβεστίου από το έντερο και τη σωστή κατανομή του στο σώμα. Η λειτουργία αυτή είναι πολύ σημαντική για την ανάπτυξη του σκελετού, του κεντρικού νευρικού συστήματος, αλλά και άλλων οργάνων.

Η πρόληψη της ραχίτιδας δεν είναι περίπλοκη. Επιτυγχάνεται με σωστή διατροφή, ικανοποιητική έκθεση στο ηλιακό φως και αποκατάσταση της φυσιολογικής εντερικής χλωρίδας. Πιο συγκεκριμένα, σωστή διατροφή σημαίνει μητρικό θηλασμό, έγκαιρη εισαγωγή στερεών τροφών (όχι πριν από την ηλικία των 5 μηνών), λήψη μόνον του προσαρμοσμένου τύπου τεχνητού γάλακτος, διαιτολόγιο που περιέχει κρόκο αυγού, βούτυρο, συκώτι και κρέας. Τα λαχανικά και τα φρούτα δεν περιέχουν βιταμίνη D. Στην Ελλάδα, αυτή η μορφή ραχίτιδας είναι σπάνια λόγω της μεγάλης διάρκειας των ηλιόλουστων ημερών.


Παρουσίαση περιστατικού

Αφορά ασθενή 16 ετών που πάσχει από υποφοσφαταιμική (δεν σχετίζεται με τη βιταμίνη D) ραχίτιδα. Η ασθένεια αναπτύχθηκε λίγο μετά τη γέννησή του, μόλις άρχισε να περπατάει. Το παιδί εκδήλωσε καχεκτική ανάπτυξη, στρέβλωση των ποδιών, καθυστέρηση οδοντοφυΐας και παραμόρφωση του κρανίου.

Μέχρι την ηλικία των 14 ετών, υποβλήθηκε σε τέσσερις επεμβάσεις ανοιχτής διόρθωσης των παραμορφώσεων μηριαίων και κνημών και στη συνέχεια σε τέσσερις επεμβάσεις αφαίρεσης των υλικών οστεοσύνθεσης, χωρίς να επιτευχθεί το αιτούμενο αποτέλεσμα. Ο ασθενής οδηγήθηκε στο χειρουργείο και υπό γενική αναισθησία έγινε συναρμολόγηση της εξωτερικής οστεοσύνθεσης του Ilizarov. Κατόπιν, έγινε κλειστή οστεοτομία αριστερού μηριαίου, κνήμης και διόρθωση των παραμορφώσεων κάτω άκρου. Η διάρκεια της θεραπείας ήταν πέντε μήνες. Η λειτουργία του αριστερού κάτω άκρου έχει αποκατασταθεί πλήρως, ενώ κατά τη διάρκεια της θεραπείας ο ασθενής περπατούσε με πατερίτσες μασχάλης, πατώντας στο χειρουργημένο πόδι.

Το αποτέλεσμα της θεραπείας παρουσιάζεται στις φωτογραφίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΜΑΣ ΤΕΥΧΟΣ