ΠΙΣΩ
Interview: Αλέξανδρος Χάντας (Καρδιολόγος)

Κύριε Χάντα, ως πεπειραμένος καρδιολόγος, πώς βλέπετε την εξέλιξη της καρδιολογίας τα τελευταία χρόνια;
Η εξέλιξη της καρδιολογίας είναι αλματώδης, από το απλό ακουστικό φτάσαμε στην τεχνητή καρδιά, είναι απαιτητική για το γιατρό που θέλει να συμβαδίσει με το πνεύμα της και δίνει την αισιοδοξία στον ασθενή ότι και τα πιο δύσκολα καρδιολογικά προβλήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν.

Συμφωνείτε ότι σήμερα, με τις τεχνικές αλλά και τις γνώσεις που έχουμε στη διάθεσή μας, μπορούμε να θεραπεύσουμε πολύ περισσότερες καταστάσεις, αλλά και να προλάβουμε ακόμη περισσότερες, συγκριτικά προς το άμεσο παρελθόν;
Βεβαιότατα. Η επιστημονική γνώση των Ελλήνων καρδιολόγων συνεπικουρούμενη από την τεχνική εξέλιξη μας δίνει τη δυνατότητα, πρώτον, να προλάβουμε και, δεύτερον, να θεραπεύσουμε πολλά καρδιολογικά προβλήματα που ήταν αδύνατο ακόμη και να φανταστούμε ότι θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε στο άμεσο παρελθόν.

Ποια κρίνετε ότι είναι τα μέτρα προφύλαξης που πρέπει να πάρει ο μέσος άνθρωπος προκειμένου να προλάβει την εγκατάσταση καρδιοπάθειας;
Ο μέσος άνθρωπος, προκειμένου να προλάβει την εγκατάσταση καρδιοπάθειας, θα πρέπει να πάρει κάποια μέτρα προφύλαξης που είναι τα παρακάτω:
1) Σωστή διατροφή βασισμένη στο μεσογειακό τύπο δίαιτας
2) Τακτική άθληση που κυρίως εκφράζεται με βάδιση 3km ημερησίως
3) Σοφή διαχείριση του άγχους
4) Προληπτικός ετήσιος εργαστηριακός έλεγχος 
5) Τροποποίηση πιθανών παραγόντων κινδύνου (σακχαρώδης διαβήτης, αρτηριακή υπέρταση, κάπνισμα, παχυσαρκία, υπερλιπιδαιμία).

Πώς κρίνετε το παρόν, αλλά και το μέλλον της καρδιολογίας, και μάλιστα της επεμβατικής;
Κάνοντας μια αναδρομή στην εξέλιξη της καρδιολογίας, διαπιστώνουμε τις σπουδαίες αλλαγές που έχουν επέλθει στην πρόοδο της επιστήμης. Πιο συγκεκριμένα, ενώ στο παρελθόν γινόταν μια στεφανιογραφία αριθμητικά την ημέρα, σήμερα έχουμε φτάσει στο σημείο να κάνουμε πολλαπλές στεφανιογραφίες, αγγειοπλαστικές, ενδοστεφανιαίο υπέρηχο, θρομβεκτομές, ενώ με την εξέλιξη της τεχνολογίας στο θέμα της ‘ενδοαυλικής’ αντιμετώπισης των καρδιακών και αγγειακών προβλημάτων (αντικατάσταση αορτικής βαλβίδας, σύγκλιση μεσοκολπικής επικοινωνίας, διάνοιξη στένωσης του ισθμού της αορτής χωρίς εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς) νιώθουμε αισιόδοξοι για το μέλλον στην αντιμετώπιση σοβαρών καρδιολογικών προβλημάτων. Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να προσθέσουμε ότι η εξέλιξη της καρδιοχειρουργικής σήμερα λύνει δυσεπίλυτα προβλήματα του παρελθόντος, όπως την καρδιακή ανεπάρκεια τελικού σταδίου, όπου ο ασθενής ήταν καταδικασμένος, με μόνη ελπίδα την πιθανή μεταμόσχευση, ενώ σήμερα με τις αντλίες υποβοήθησης της αριστερής κοιλίας βελτιώνει την ποιότητα ζωής του αυξάνοντας και το προσδόκιμο επιβίωσής του.

Ποια είναι η γνώμη σας για το επίπεδο των μοντέρνων καρδιολογικών πρακτικών που εφαρμόζονται στην Κλινική «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ»;
Η Κλινική «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ» ενημερώνεται και προμηθεύεται καθετί σύγχρονο και απαραίτητο για την καρδιολογία, μηχάνημα ή προϊόν συνοδευτικό, δίνοντας τη δυνατότητα στους καρδιολόγους γιατρούς να εφαρμόζουν καινούργιες τεχνικές, πρωτοποριακές για την Ελλάδα, που δίνουν λύσεις σε δύσκολα καρδιολογικά προβλήματα. Επιπλέον, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η Κλινική αποτελεί σημείο αναφοράς και εκπαίδευσης γιατρών και από το εξωτερικό, σε νέες μεθόδους αντιμετώπισης της στεφανιαίας νόσου και της καρδιακής ανεπάρκειας.
Πέραν όλων των προκαταλήψεων, ποια είναι η καθαρά επιστημονική γνώμη σας για το επίμαχο θέμα του καπνίσματος;
Κατά τη γνώμη μου, το κάπνισμα είναι από τους πιο σοβαρούς παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση όχι μόνο καρδιολογικών, αλλά και αναπνευστικών προβλημάτων. Συγκεκριμένα, ο άνθρωπος μεγαλώνοντας αποκτά κάποιες αθηρωματικές πλάκες, στο ενδοθήλιο του αγγείου και ειδικά των στεφανιαίων αγγείων, που με το κάπνισμα η σύσταση αυτών των αθηρωματικών πλακών αλλάζει. Γίνονται πιο εύθραυστες, με τελικό αποτέλεσμα τη ρήξη τους και την τελική εκδήλωση της στεφανιαίας νόσου με μορφή στηθάγχης ή οξέος εμφράγματος μυοκαρδίου. Αν εδώ προσθέσουμε και τα αναπνευστικά προβλήματα και τα αυξημένα ποσοστά εμφάνισης καρκινωμάτων στους καπνιστές, θεωρώ ότι το κάπνισμα για όσους το επιλέγουν είναι μια καθαρή σταδιακή αυτοκτονία.

Πόσο συχνά πρέπει ο άνθρωπος που έφτασε σε κάποια ηλικία να επισκέπτεται ένα καρδιολόγο;
Ο μεσήλικας και ο άνθρωπος της τρίτης ηλικίας που δεν αντιμετωπίζει κάποιο καρδιολογικό πρόβλημα, καλό είναι να επισκέπτεται τον καρδιολόγο κάθε χρόνο. Εάν αντίθετα οι άνθρωποι των ίδιων ηλικιών παρουσιάζουν κάποιο πρόβλημα καρδιάς, Θα πρέπει να αυξήσουν σε δύο φορές το χρόνο τις επισκέψεις τους στο γιατρό. Σε ειδικές περιπτώσεις όπου το πρόβλημα είναι πιο σοβαρό και επείγον, οι επισκέψεις θα πρέπει να καθορίζονται με βάση την συνεννόηση γιατρού και ασθενή.

Τι θα συνιστούσατε σε ανθρώπους που θα ήθελαν να διατηρήσουν, όσο γίνεται περισσότερο, την υγεία τους από πλευράς καρδιολογικής;
Με βάση τα μέτρα προφύλαξης που προανέφερα, θα ήθελα να επαναλάβω επιγραμματικά κάποιες οδηγίες που θα πρέπει να ακολουθήσουν άνθρωποι που θα ήθελαν να διατηρήσουν την υγεία τους από πλευράς καρδιολογικής:
α) σωστή διατροφή, β) τακτική άσκηση, γ) έλεγχος του σακχάρου, δ) αντιμετώπιση της αρτηριακής υπέρτασης, ε) βελτίωση τιμών χοληστερίνης στο αίμα, στ) διακοπή καπνίσματος, ζ) απώλεια βάρους, η) ετήσιος καρδιολογικός έλεγχος. Σε όλα τα παραπάνω συνιστώ επιπλέον αντιμετώπιση και αποφυγή του άγχους.

Ποια είναι η γνώμη σας για τον τρόπο που ασκείται η καρδιολογία στην Κλινική «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ»;
Η σωστή διοίκηση και διεύθυνση της Κλινικής, το επιστημονικά καταρτισμένο νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, η τελευταίας τεχνολογίας υλικοτεχνική υποδομή που διαθέτει ο «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ» (echo 3D, διοισοφάγειο 3D, καθετηριασμός, ενδοστεφανιαίος υπέρηχος, συσκευές θρομβεκτομής, μη επεμβατική στεφανιογραφία κ.α.), η δυνατότητα χρήσης αυτών των τεχνικών μέσων από τους θεράποντες ιατρούς, εξασφαλίζουν τη δυνατότητα στους καρδιολόγους γιατρούς να επιτυγχάνουν στο έργο τους και δίνουν την εγγύηση στους ασθενείς ότι μπορούν να είναι ασφαλείς και να αισθάνονται ότι βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και της σωστής αντιμετώπισης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΜΑΣ ΤΕΥΧΟΣ
downloadfilmterbaru.xyz bigoporn.club bok3p.site sablonpontianak.com