ΠΙΣΩ
Επιτεύγματα της Ιατρικής: Η Νευροεπεμβατική Ακτινολογία
Δρ Στέφανος Φοινίτσης
Ειδικός Νευροεπεμβατιστής / ΝευροακτινολόγοςΠρώην Επιμελητής και νυν συνεργάτης Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Nancy, Γαλλίας
Επιστημονικός Συνεργάτης Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Davis, California, ΗΠΑ

Στην Κλινική «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ» λειτουργεί Τμήμα Επεμβατικής Νευροακτινολογίας που καλύπτει όλο το φάσμα των Αγγειακών Παθήσεων του Εγκεφάλου και του Νωτιαίου Μυελού υπό τη διεύθυνση το Δρ. Φοινίτση Στέφανου. Οι ιατροί του Τμήματος είναι πλέον εξειδικευμένοι στην αντιμετώπιση των αγγειακών βλαβών του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος, όπως εγκεφαλικά ανευρύσματα, ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια, αρτηριοφλεβώδεις δυσπλασίες και όγκοι. Το Τμήμα εφημερεύει καθ’ όλη την εβδομάδα και όλο το 24ωρο, παρέχοντας τη δυνατότητα αντιμετώπισης όλων των επειγόντων περιστατικών σε συνεργασία με τα υπόλοιπα Τμήματα της Κλινικής (Νευροχειρουργικό, Νευρολογικό, Αξονικός και Μαγνητικός Τομογράφος, Μονάδα Εντατικής Θεραπείας).

Εικόνα 1 και 2. Η Ενδοαγγειακή Τεχνική. Με τη βοήθεια μικρών ελαστικών καθετήρων φτάνουμε μέσα από τα αγγεία μέχρι τη βλάβη, στην προκειμένη περίπτωση ένα ανεύρυσμα. Εκεί εναποτίθενται ειδικά μεταλλικά σπειράματα από πλατίνα, με αποτέλεσμα την απόφραξη του ανευρύσματος και την προστασία του ασθενή από αιμορραγία.

Η Νευροεπεμβατική Ακτινολογία είναι μια ιατρική ειδικότητα που έχει σκοπό της τη θεραπεία των αγγειακών παθήσεων του εγκεφάλου με τις πλέον σύγχρονες και ελάχιστα αιματηρές τεχνικές. Χρησιμοποιώντας μικρούς ελαστικούς καθετήρες που πορεύονται μέσα από τα αγγεία, είναι δυνατό να φθάσει κανείς στα περισσότερα αγγεία του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού, χωρίς να απαιτείται ανοικτή χειρουργική επέμβαση.

Εικόνα 3. Αρτηριοφλεβώδης δυσπλασία. Η βλάβη αυτή αποτελείται από πολλά μικρά αγγεία τα οποία κλείνουμε βοήθεια κόλλας που εγχύεται από ειδικούς μικροκαθετήρες. Φαίνεται η πλήρης εξαφάνιση της βλάβης μετά την επέμβαση.


Τα εγκεφαλικά ανευρύσματα είναι μικρές «φούσκες» που σχηματίζονται στα εγκεφαλικά αγγεία, ενώ οι αρτηριοφλεβώδεις δυσπλασίες είναι ανώμαλα αγγεία που αναπτύσσονται στον εγκέφαλο. Και οι δύο τύποι βλαβών μπορεί να εκδηλωθούν με διάφορα νευρολογικά συμπτώματα, με σοβαρότερο τη ρήξη και την αιμορραγία που μπορεί να είναι θανατηφόρα. Η Επεμβατική Νευροακτινολογία επιτρέπει την προσπέλαση και απόφραξη αυτών των βλαβών με καθετήρες που προχωρούν μέσα από τα αγγεία, χωρίς να χρειάζεται να γίνει διάνοιξη του κρανίου. Η προσπέλαση των αγγείων γίνεται από τη μηριαία αρτηρία. Η πλήρης απόφραξη του ανευρύσματος ή της αρτηριοφλεβώδους δυσπλασίας έχει σαν αποτέλεσμα την προστασία του ασθενή από ενδεχόμενη ρήξη.

Με την ίδια τεχνική μπορεί να αντιμετωπισθούν και όγκοι. Εδώ σκοπός είναι η απόφραξη των αγγείων που αιματώνουν τους όγκους. Μια τέτοια επέμβαση γίνεται για να διευκολυνθεί μετέπειτα πλήρης αφαίρεση του όγκου,

καθώς μειώνεται η απώλεια του αίματος κατά τη διάρκεια ανοικτής εγχείρησης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, η μέθοδος εφαρμόζεται μόνη της και αρκεί για να μικρύνει ο όγκος ή να ανασταλεί η περαιτέρω ανάπτυξή του.
 

Εικόνα 4. Εμβολισμός μηνιγγιώματος. Φαίνεται η πλήρης εξαφάνιση της βλάβης από την αγγειογραφική εικόνα μετά τον εμβολισμό της.


Σημαντική είναι και η προσφορά της Νευροεπεμβατικής Ακτινολογίας στην αντιμετώπιση των ισχαιμικών εγκεφαλικών επεισοδίων. Εδώ κάποιο εγκεφαλικό αγγείο έχει αποφραχθεί, συνήθως από θρόμβο, με αποτέλεσμα να μην παίρνει αίμα ένα τμήμα του εγκεφάλου. Με τη βοήθεια ειδικών καθετήρων και φαρμάκων, ο Νευροεπεμβατιστής προσεγγίζει το θρόμβο και τον διαλύει ή τον αφαιρεί, αποκαθιστώντας τη ροή στα εγκεφαλικά αγγεία και προλαμβάνοντας έτσι μόνιμες νευρολογικές βλάβες.
 

Εικόνα 5. Ασθενής που προσήλθε με εγκεφαλικό και αριστερή ημιπληγία, λόγω απόφραξης της δεξιάς μέσης εγκεφαλικής αρτηρίας, ενός βασικού αγγείου του εγκεφάλου από θρόμβο. Με ειδικό καθετήρα έγινε έγχυση θρομβολυτικού και αποκαταστάθηκε σταδιακά πλήρως η ροή εντός του αγγείου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΜΑΣ ΤΕΥΧΟΣ
downloadfilmterbaru.xyz bigoporn.club bok3p.site sablonpontianak.com