ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Στις δύσκολες αυτές ώρες που ζει η πόλη μας, στεκόμαστε όλοι μαζί ενωμένοι.

Η Κλινική «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ», συναισθανόμενη τη μεγάλη δυσκολία την οποία αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή το Εθνικό Σύστημα Υγείας, στέκεται αρωγός στον αγώνα που δίνει το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των Δημόσιων Νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης.

Σε συνεργασία πάντοτε με το Υπουργείο Υγείας, ο «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ», από τις 27 Οκτωβρίου, υποδέχεται από τα Δημόσια Νοσοκομεία της πόλης ασθενείς που δεν νοσούν από κορωνοϊό, με σκοπό να ελευθερωθούν σε αυτά κλίνες ΜΕΘ για περιστατικά COVID-19, ώστε να εξυπηρετηθεί ο διαρκώς αυξανόμενος αριθμός ασθενών.

ΚΛΕΙΣΙΜΟ

ΠΙΣΩ
Συνδυασμένες Τεχνικές για την Ανάπλαση του Προσώπου
Γεωργία Βαδαρλή
Πλαστική Χειρουργός

Τα σημάδια της γήρανσης συνήθως είναι πιο εμφανή στο πρόσωπο απ’ ότι σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή στο σώμα.

Παράγοντες που επιταχύνουν τη γήρανση του προσώπου είναι:

  • Έκθεση στον ήλιο, τον αέρα, την υπερβολική ζέστη και το ψύχος.
  • Χημική και βιολογική μόλυνση.
  • Ορμονικές διαταραχές, μειωμένη παραγωγή κολλαγόνου, λέπτυνση του δέρματος εξαιτίας των ελεύθερων ριζών, αλλαγές στα οστά του προσώπου.
  • Ανεπαρκής καθημερινή φροντίδα δέρματος, δίαιτα, άσκηση και κάπνισμα.
  • Γενετικοί παράγοντες.


Η Πλαστική Αισθητική Χειρουργική διαθέτει ποικιλία επεμβάσεων για την ανάπλαση του προσώπου. Υπάρχουν μείζονες επεμβάσεις, που μπορούν να αλλάξουν δραματικά την εμφάνιση του προσώπου, άλλες λιγότερο επεμβατικές, και οι μη επεμβατικές τεχνικές, οι οποίες χρησιμοποιούνται για να βελτιώσουν ήπιες ατέλειες. Η πλέον επιτυχής προσέγγιση στο πρόβλημα της ανάπλασης είναι ο συνδυασμός των λιγότερο επεμβατικών τεχνικών. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνουμε «φυσικά» αποτελέσματα, που δεν αλλοιώνουν τα χαρακτηριστικά του προσώπου.


Facelift με νήματα


Η τεχνική αναπτύχθηκε στη Ρωσία από τον Sulamanidze το 1999 και ονομάστηκε APTOS – Lift (Anti – Ptosis). Από τότε έως σήμερα έχει εξελιχθεί και είναι γνωστή σαν Feather ή Thread lift.

Τα νήματα που χρησιμοποιούνται είναι απορροφήσιμα ή μη και διαθέτουν οδοντωντές προσεκβολές (εικόνα 1). Η τοποθέτησή τους κάτω από το δέρμα διενεργείται με τη βοήθεια ειδικών βελόνων οδηγών, χωρίς τομές, και κατά την ανοδική τους πορεία ανορθώνουν και σταθεροποιούν τα μαλακά μόρια του προσώπου (εικόνα 2).

Εικόνα 1 & 2Τα νήματα μετά την τοποθέτησή τους προκαλούν μια ινώδη αντίδραση, η οποία εγγυάται τη μακροβιότητα του αποτελέσματος.

Η διάρκεια της επέμβασης είναι μικρή, μπορεί να γίνει και με τοπική αναισθησία, δεν προκαλεί τις επιπλοκές των κλασικών facelift και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στις κοινωνικές του δραστηριότητες δέκα ημέρες μετά την επέμβαση.

Η τεχνική αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διόρθωση διαφόρων περιοχών του προσώπου συνολικά ή ανεξάρτητα η μία από την άλλη. Οι περιοχές αυτές είναι η μετωπιαία χώρα, τα ζυγωματικά, το περίγραμμα της κάτω γνάθου και η τραχηλική χώρα.


Βλεφαροπλαστική

Στα άνω και κάτω βλέφαρα το πρόβλημα είναι συνήθως η χαλάρωση του δέρματος, στα κάτω βλέφαρα δε επιπλέον παρουσιάζεται πρόπτωση του λίπους με αποτέλεσμα να δημιουργούνται οι ανεπιθύμητες «σακούλες», οι οποίες πολλές φορές λόγω κληρονομικότητας εμφανίζονται και σε νεαρές ηλικίες.

Η επέμβαση διενεργείται με ολική ή τοπική αναισθησία. Στα κάτω βλέφαρα, όταν δεν υπάρχει περίσσεια δέρματος, οι τομές γίνονται στο εσωτερικό των βλεφάρων, ενώ όταν συνυπάρχει περίσσεια δέρματος γίνεται τομή κατά μήκος του βλεφάρου, κάτω ακριβώς από τις βλεφαρίδες. Στα άνω βλέφαρα η περίσσεια του δέρματος αφαιρείται με μια εγκάρσια τομή στην μεγάλη φυσική πτυχή του άνω βλεφάρου, έτσι ώστε η τομή να κρύβεται όταν τα μάτια είναι ανοιχτά (εικόνα 3).

Εικόνα 3


Ο χρόνος ανάρρωσης είναι περίπου επτά με δέκα ημέρες, μέχρι να υποχωρήσουν τελείως οι εκχυμώσεις και το οίδημα. Με την πάροδο του χρόνου οι τομές δεν είναι εμφανείς και τα αποτελέσματα δικαιώνουν το γεγονός ότι η βλεφαροπλαστική είναι μια από τις πιο δημοφιλείς επεμβάσεις της Πλαστικής Αισθητικής Χειρουργικής.

Ενέσιμα εμφυτεύματα για τις ρυτίδες του προσώπου

Το υαλουρονικό οξύ και το πολυγαλακτικό οξύ είναι από τα πλέον ασφαλή ενέσιμα εμφυτεύματα για τις ρυτίδες του προσώπου.

Το υαλουρονικό οξύ αποτελεί σημαντικό δομικό στοιχείο του δέρματος, των υποδόριων και συνδετικών ιστών, καθώς και του αρθρικού υγρού. Συνιστάται για τη διόρθωση των ρυτίδων και για τη βελτίωση του σχήματος των χειλέων. Η θεραπεία διαρκεί γύρω στα δέκα με δεκαπέντε λεπτά. Τα αποτελέσματα είναι μακράς διάρκειας (6 έως 12 μήνες). Πρόκειται για το πλέον διαδεδομένο ενέσιμο εμφύτευμα (εικόνα 4).

Εικόνα 4Το πολυγαλακτικό οξύ (New Fill ή Sculptra) χρησιμοποιείται με επιτυχία πάνω από μια δεκαετία και είναι περισσότερο θεραπεία αναζωογόνησης όλου του προσώπου παρά θεραπεία μεμονωμένων ρυτίδων. Πρόκειται για ένα υλικό που ενεργοποιεί τους ινοβλάστες ώστε να παράγουν νέο κολλαγόνο. Ενδείκνυται για ουλές του προσώπου, αλλά και για «γέμισμα» περιοχών, οι οποίες με την πάροδο του χρόνου χάνουν το περίγραμμά τους λόγω ατροφίας του λίπους και της καθοδικής πορείας των δομών του προσώπου, όπως οι περιοχές των ζυγωματικών και οι ρυτίδες πικρίας, στα πλάγια του στόματος. Συνήθως απαιτούνται δύο με τρεις συνεδρίες, με μεσοδιάστημα τεσσάρων εβδομάδων και τα αποτελέσματα διαρκούν μέχρι και δύο χρόνια.

Για τις εκφραστικές ρυτίδες του προσώπου, απόλυτη ένδειξη έχει η αλλαντική ή βοτουλινική τοξίνη τύπου Α ή BOTOX όπως έχει επικρατήσει να λέγεται με την εμπορική της ονομασία. Ενώ είναι ενέσιμη μέθοδος, δεν ανήκει στα εμφυτεύματα, μια και η δράση της είναι διαφορετική. Ελέγχει τις μυϊκές κινήσεις και μας απαλλάσσει από τις «δυναμικές» ρυτίδες, οι οποίες εμφανίζονται ανάμεσα στα φρύδια, στο μέτωπο, στις εξωτερικές γωνίες των ματιών και στο άνω χείλος (ρυτίδες καπνιστριών). Επίσης χρησιμοποιείται και στις κατακόρυφες πτυχές στο λαιμό.

Η χρήση της βοτουλινικής τοξίνης θεωρείται πλέον μια απλή μέθοδος, ιδιαίτερα αποτελεσματική και απόλυτα ασφαλής, καθώς χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια από διάφορες ειδικότητες της ιατρικής (εικόνα 5). Η δράση του Botox κυμαίνεται από τέσσερις έως εννέα μήνες.

Εικόνα 5Η επιλογή των τεχνικών και ο συνδυασμός τους αποτελεί το πλάνο θεραπείας για τον κάθε ασθενή. Οφείλει δε να εξατομικεύεται, ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις επιθυμίες του κάθε ατόμου.

«κωλύσαι το γήρας αδύνατον,
επισχείν το τάχος αυτού δυνατόν»
Κλαύδιος Γαληνός

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΜΑΣ ΤΕΥΧΟΣ