ΠΙΣΩ
Θωρακοσκοπική Χειρουργική Τεχνική στην Αντιμετώπιση
των Παθήσεων του Πνεύμονα
Δρ. Κοσμάς Τσακιρίδης
Χειρουργός Καρδιάς - Θώρακος

Εδώ και λίγους μήνες στην Κλινική «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ» εφαρμόζεται μια νέα τεχνική για την αντιμετώπιση των παθήσεων των πνευμόνων. Πρόκειται για τη Θωρακοσκοπική χειρουργική τεχνική ή VATS (Video-Assisted Thoracic Surgery), όπως αναφέρεται στην ιατρική ορολογία, και αποτελεί μια νέα τεχνική με παλαιότερες ρίζες. Αυτό, γιατί πρώτη φορά εφαρμόστηκε στις αρχές του 20ού αιώνα στη Στοκχόλμη από τον Jacobaeus, με σκοπό τη θεραπεία της φυματίωσης που τότε μάστιζε τον κόσμο. Στη σημερινή της μορφή, βέβαια, λίγες ομοιότητες παρουσιάζει με την παλαιά τεχνική και αυτό διότι η αλματώδης ανάπτυξη της τεχνολογίας έδωσε νέες δυνατότητες στην τεχνική αυτή. Ανακαλύφθηκαν και τελειοποιήθηκαν λεπτές σε διάμετρο κάμερες οι οποίες εισχωρούν στη θωρακική κοιλότητα από μικρές τρύπες, λεπτά εργαλεία τα οποία μιμούνται τις κινήσεις του ανθρώπινου χεριού, νέα ενδοσκοπικά εργαλεία τα οποία κόβουν και ταυτόχρονα συρράπτουν τον πνεύμονα, καθώς και η μεθοδολογία στην πιστότητα, αναπαραγωγή και μετάδοση του σήματος με τη δυνατότητα της τρισδιάστατης απεικόνισης στις οθόνες.Θωρακοσκοπική χειρουργική τεχνική, με άλλα λόγια, είναι η μέθοδος με την οποία χειρουργούνται οι παθήσεις του θώρακα «από μακριά», με τη βοήθεια μικρών οπών (τρυπών) στο θωρακικό τοίχωμα. Ο χειρουργός δηλαδή βλέπει το χειρουργικό του πεδίο σε οθόνη τηλεόρασης με τη βοήθεια μιας κάμερας, ενώ πραγματοποιεί τους χειρουργικούς χειρισμούς με τα ενδοσκοπικά εργαλεία τα οποία είναι οι «προεκτάσεις» των χεριών του.

Με τη Θωρακοσκοπική χειρουργική μπορούμε να διαγνώσουμε και να θεραπεύσουμε τις παθήσεις των πνευμόνων και του θώρακα.
1ον) Για να κατευθύνουμε τη διάγνωση ορισμένων παθήσεων μπορούμε να πραγματοποιήσουμε:

 • βιοψίες πνεύμονα (π.χ. για διάμεση πνευμονική ίνωση),
 • υπεζωκότα (π.χ. για μεσοθηλίωμα),
 • λεμφαδένων (π.χ. για σταδιοποίηση του καρκίνου) και
 • πλευριτικού υγρού (π.χ. για κακοήθη πλευριτική συλλογή)


Επίσης, στα τραύματα θώρακα και στην υποψία ρήξης διαφράγματος μπορούμε να αντιληφθούμε το μέγεθος της βλάβης αποφεύγοντας την επώδυνη θωρακοτομή.

2ον) Η Θωρακοσκοπική χειρουργική εφαρμόζεται για τη θεραπεία παθήσεων όπως:

 • ο πνευμοθώρακας,
 • η εκτομή όζων των πνευμόνων (υπό προϋποθέσεις),
 • η αφαίρεση κύστεων,
 • η θεραπεία του συνδρόμου της υπεριδρωσίας,
 • το εμπύημα (υπό προϋποθέσεις),
 • η χρόνια περικαρδίτιδα.


Στα πλεονεκτήματα της μεθόδου συγκαταλέγονται:

 • ο ασθενής πονά λιγότερο μετά το χειρουργείο,
 • ο ασθενής παραμένει λιγότερες μέρες στην Κλινική,
 • ο ασθενής έχει μειωμένη νοσηρότητα,
 • ο ασθενής αναρρώνει ταχύτερα,
 • ο ασθενής υπόκειται σε χαμηλότερο συνολικό οικονομικό κόστος για τον ίδιο και το ασφαλιστικό του ταμείο, δεδομένου ότι στο εξωτερικό ορισμένες από αυτές τις επεμβάσεις τις πραγματοποιούν με νοσηλεία μιας μόνο ημέρας!
 • και τέλος ο ασθενής τυγχάνει άριστου κοσμητικού αποτελέσματος, διότι αποφεύγει την αντιαισθητική θωρακοτομή.


Ο συνδυασμός της Θωρακοσκοπικής Χειρουργικής και των ιδιαίτερα μικρών θωρακοτομών έδωσε νέα ώθηση στη χειρουργική του καρκίνου του πνεύμονα. Κατά συνέπεια, η αφαίρεση τμήματος (λοβός) ή και ολόκληρου του πνεύμονα μπορεί να γίνει με εξαιρετικά μικρή τομή για το θώρακα (10εκ.) όταν υποβοηθηθεί από την τεχνική VATS.Η εμπειρία του αναισθησιολόγου στο να διασωληνώσει εκλεκτικά τον δεξιό ή τον αριστερό πνεύμονα, η άρτια τεχνολογική και επιστημονική κατάρτιση του νοσηλευτικού προσωπικού που εργαλειοδοτεί στο χειρουργείο (χειρισμός μηχανημάτων υψηλής τεχνολογίας), σε συνδυασμό με τη συνεχή προσπάθεια για βελτίωση του τεχνολογικού εξοπλισμού, εξασφάλισαν πολύ ικανοποιητική πορεία σε όλους τους ασθενείς που χειρουργήθηκαν με αυτήν την τεχνική στην Κλινική «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ».

Οι πρωτοπόροι της Θωρακοχειρουργικής θεωρούν ότι στο μέλλον η Θωρακοσκοπική χειρουργική τεχνική θα εξελιχθεί τόσο, όταν και η ρομποτική ιατρική προοδεύσει ανάλογα, ώστε να είναι δυνατό σε ευρεία κλίμακα να πραγματοποιούνται επεμβάσεις στο θώρακα από απόσταση, δηλαδή ο ασθενής στο χειρουργείο και ο χειρουργός του στο γραφείο του ή σε άλλη χώρα ή ακόμα και σε άλλη ήπειρο!!! Αυτά όμως αφορούν το μέλλον. Τα προηγούμενα αφορούν το παρόν και είναι ήδη εξαιρετικά ελπιδοφόρα.

http://www.tsakiridiskosmas.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΜΑΣ ΤΕΥΧΟΣ
downloadfilmterbaru.xyz bigoporn.club bok3p.site sablonpontianak.com