ΠΙΣΩ
Καρδιακές Αρρυθμίες:
Σύγχρονες μέθοδοι διάγνωσης και θεραπευτικής αντιμετώπισής τους
Δρ. Ελένη Χατζηνικολάου - Κοτσάκου
Ειδικός Καρδιολόγος Αρρυθμιολόγος

Ως αρρυθμίες χαρακτηρίζονται όλες οι διαταραχές του καρδιακού ρυθμού που εκδηλώνονται είτε με τη μορφή βραδυκαρδιών, είτε με τη μορφή ταχυκαρδιών, είτε σαν μεμονωμένες συστολές που προκαλούν όμως συμπτώματα και έτσι καταλαβαίνουμε τη διαφορετικότητά τους από τον κανονικό καρδιακό ρυθμό του 24ωρου.

Παθήσεις της καρδιάς, όπως παθήσεις των βαλβίδων, είτε παθήσεις του καρδιακού μυός (μυοκαρδίτιδες, μυοκαρδιοπάθειες), είτε η αθηρωμάτωση των στεφανιαίων αγγείων που οδηγεί σε στηθάγχη ή οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, συνοδεύονται με την εμφάνιση αρρυθμιών. Οι αρρυθμίες αυτές πάντα αντιμετωπίζονται με μεγάλη σοβαρότητα και πλήρη έλεγχο, διότι συμβαίνουν σε πάσχουσα καρδιά και έχουν μεγάλη βαρύτητα για την πρόγνωση της καλής ή μη καλής πορείας των ασθενών. Αντιμετωπίζονται βέβαια πάντα ταυτόχρονα με τη θεραπεία της πάθησης που τις προκαλεί.Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις όπου εμφανίζονται αρρυθμίες χωρίς να συνοδεύουν άλλη πάθηση της καρδιάς. Υπάρχει δηλαδή μια διαταραχή μόνο στο ηλεκτρικό σύστημα της καρδιάς. Αυτές οι αρρυθμίες σπάνια δεν χρειάζονται καμιά αντιμετώπιση. Τις περισσότερες φορές χρειάζονται αντιμετώπιση.

Η σπουδαιότερη διάκριση των αρρυθμιών τις χωρίζει σε αυτές που δυνητικά οδηγούν σε αιφνίδιο θάνατο, δηλαδή επηρεάζουν την ποσότητα της ζωής, και σε αυτές που επηρεάζουν μόνο την ποιότητα της ζωής των ασθενών, διότι τους οδηγούν σε κοινωνική απομόνωση λόγω της εντόνου συμπτωματολογίας.

Εάν δεν καταστεί δυνατή η διάγνωση του είδους της αρρυθμίας με βασικές εξετάσεις, τότε οδηγούμεθα στην ηλεκτροφυσιολογική μελέτη.

Από τον Ιούνιο του 2006, η Κλινική «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ», πρωτοπορώντας και σε αυτόν τον τομέα, ξεκίνησε τη λειτουργία ηλεκτροφυσιολογικού εργαστηρίου για τη διενέργεια διαγνωστικών ηλεκτροφυσιολογικών μελετών και για την αντιμετώπιση δύσκολων αρρυθμιών με τη μέθοδο της κατάλυσης της εστίας που προκαλεί την αρρυθμία με υψίσυχνο εναλλασσόμενο ρεύμα.

Τι είναι η ηλεκτροφυσιολογική μελέτη; Τι είναι η κατάλυση της αρρυθμιογόνου εστίας;
Ηλεκτροφυσιολογική μελέτη είναι μια επεμβατική διαδικασία που έχει σκοπό να ελέγξει το ηλεκτρικό σύστημα της καρδιάς. Τοποθετούμε σε συγκεκριμένα γνωστά σημεία της καρδιάς μέσω μιας φλέβας, συνήθως της μηριαίας φλέβας, ειδικούς καθετήρες και έχουμε τη δυνατότητα να καταγράψουμε όλη την ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς και να προσδιορίσουμε ακριβώς το σημείο στο οποίο αρχίζει μια ταχυκαρδία.

Εφόσον καθορίσουμε επακριβώς το είδος της αρρυθμίας, τότε είμαστε σε θέση να συστήσουμε στον ασθενή είτε φαρμακευτική αντιαρρυθμική θεραπεία είτε αντιμετώπιση της αρρυθμίας με κατάλυση.

Κατάλυση είναι η χορήγηση μέσω ειδικού καθετήρα συνηθέστερα υψίσυχνου εναλλασσομένου ρεύματος, ή άλλης μορφής ενέργειας, στο σημείο παραγωγής της ταχυκαρδίας, το οποίο έχουμε προσδιορίσει επακριβώς, με στόχο να προκαλέσουμε βλάβη σε αυτό το σημείο και να σταματήσουμε για πάντα την παραγωγή αυτής της ταχυκαρδίας. Αυτή είναι και η περίπτωση στην οποία η σύγχρονη καρδιολογία προσφέρει οριστική ίαση και όχι μόνο βελτίωση στον ασθενή. Η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια διεθνώς με συνεχώς βελτιούμενα αποτελέσματα, διότι έχει αρωγό της τη σύγχρονη τεχνολογία.Το ηλεκτροφυσιολογικό εργαστήριο της Κλινικής «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ» διαθέτει μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας, τα οποία μας παρέχουν τη δυνατότητα τρισδιάστατης απεικόνισης της καρδιάς και σωστότερη και ακριβέστερη εντόπιση του σημείου παραγωγής της αρρυθμίας, με σκοπό να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα. Ήδη έχουμε ολοκληρώσει επιτυχώς ένα σημαντικό αριθμό παρεμβάσεων.

Οι αρρυθμίες κάποτε θεωρούντο η αχίλλειος πτέρνα της Καρδιολογίας. Σήμερα όμως με την ανάπτυξη της Ηλεκτροφυσιολογίας και της Επεμβατικής Αντιμετώπισης των αρρυθμιών, είμαστε σε θέση να προσφέρουμε και καλύτερη ποιότητα ζωής, αλλά κυρίως να προστατεύσουμε την ίδια τη ζωή των ασθενών από αρρυθμίες που δυνητικά οδηγούν σε αιφνίδιο θάνατο.

Η γρήγορη και σωστή διάγνωση των συμπτωμάτων και η έγκυρη αναγνώριση του είδους της αρρυθμίας αυξάνει τη δυνατότητα αποτελεσματικής αντιμετώπισής της. Απλά οφείλουμε να συμβουλευτούμε αμέσως τον καρδιολόγο μας όταν αισθανθούμε κάποια από τα ανωτέρω αναφερόμενα συμπτώματα, και στη συνέχεια απευθυνόμαστε σε ειδικά αρρυθμιολογικά κέντρα, όπου ιατροί με ειδικές γνώσεις και εμπειρία θα βοηθήσουν στη σωστή και πλέον ενδεδειγμένη αντιμετώπιση της εκάστοτε αρρυθμίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΜΑΣ ΤΕΥΧΟΣ
downloadfilmterbaru.xyz bigoporn.club bok3p.site sablonpontianak.com