ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Στις δύσκολες αυτές ώρες που ζει η πόλη μας, στεκόμαστε όλοι μαζί ενωμένοι.

Η Κλινική «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ», συναισθανόμενη τη μεγάλη δυσκολία την οποία αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή το Εθνικό Σύστημα Υγείας, στέκεται αρωγός στον αγώνα που δίνει το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των Δημόσιων Νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης.

Σε συνεργασία πάντοτε με το Υπουργείο Υγείας, ο «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ», από τις 27 Οκτωβρίου, υποδέχεται από τα Δημόσια Νοσοκομεία της πόλης ασθενείς που δεν νοσούν από κορωνοϊό, με σκοπό να ελευθερωθούν σε αυτά κλίνες ΜΕΘ για περιστατικά COVID-19, ώστε να εξυπηρετηθεί ο διαρκώς αυξανόμενος αριθμός ασθενών.

ΚΛΕΙΣΙΜΟ

ΠΙΣΩ
Υπογονιμότητα και εξωσωματική γονιμοποίηση
Ηλίας Τσάκος
FRCOG, Γυναικολόγος Αναπαραγωγής, Διαπιστευμένο Μέλος Βρετανικής Ακαδημίας Γυναικολόγων

Ένα στα επτά ζευγάρια παρουσιάζουν προβλήματα και δυσχέρεια σύλληψης (υπογονιμότητα), γεγονός που εξελίσσεται σε παγκόσμια επιδημία με μεγάλες δημογραφικές συνέπειες, ιδιαίτερα για χώρες όπως η Ελλάδα που ήδη αντιμετωπίζουν πρόβλημα υπογεννητικότητας.

Η υπογονιμότητα αντιμετωπίζεται από μια ιατρική ομάδα με εξειδίκευση στον τομέα της Ανθρώπινης Αναπαραγωγής.

Η ομάδα αποτελείται από Γυναικολόγους, Εμβρυολόγους, Βιολόγους, Αναισθησιολόγους, Ουρολόγους, Ενδοκρινολόγους, Ψυχολόγους, Διατροφολόγους, Μαίες-Νοσηλεύτριες.

Τα τελευταία χρόνια χαρακτηρίζονται από τεράστια επιστημονική πρόοδο σε όλους τους τομείς διάγνωσης - διερεύνησης και θεραπείας της υπογονιμότητας.

Με την εξέλιξη των Υπερήχων της Γυναικολογίας, της Ενδοσκόπησης (Λαπαροσκόπηση - Υστεροσκόπηση) και της βαθιάς γνώσης της Φυσιολογίας της Ανθρώπινης Αναπαραγωγής, γίνεται πλήρης και ολοκληρωμένη διάγνωση των προβλημάτων της γυναίκας.

Η εξέλιξη της Εμβρυολογίας - Βιολογίας - Γενετικής, από ένα απλό σπερμοδιάγραμμα έως την μικρογονιμοποίηση (ICSI), την καλλιέργεια βλαστοκύστης, την προεμφυτευτική διάγνωση (PGD) και την κρυόψυξη εμβρύων γαμετών (σπερματοζωαρίου και ωαρίου) και γενετικού ιστού (ορχικός ιστός - ωοθηκικός ιστός), συνεισέφερε σε μεγάλο βαθμό στην θεραπεία της υπογονιμότητας.

Επιπλέον, η εξέλιξη των φαρμάκων της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, από τις εμμηνοπαυσιακές γοναδοτροπίνες προερχόμενες από ούρα γυναικών, στα ανασυνδυασμένα προϊόντα, προσέφερε επιπλέον πλεονεκτήματα στη θεραπεία της υπογονιμότητας.

Σαν αποτέλεσμα των παραπάνω, η επιτυχία της εξωσωματικής γονιμοποίησης σήμερα, παγκοσμίως, στη χώρα μας, και στην πόλη μας τη Θεσσαλονίκη, μπορεί να φτάσει το 50% ανά προσπάθεια, ποσοστό επιτυχίας που πολλοί από μας θεωρούσαν άπιαστο πριν από μερικά χρόνια. Προϋπόθεση, αποτελεί η σχολαστική και εξατομικευμένη αντιμετώπιση κάθε ζευγαριού με εξαντλητική έμφαση σε κάθε λεπτομέρεια.

Η επιτυχία, ως ποσοστό κυήσεων, δεν είναι το μόνο κριτήριο αξιολόγησης της θεραπείας της Υπογονιμότητας. Έμφαση δίνεται στην ασφάλεια (αποφυγή επιπλοκών από τα φάρμακα και τις χειρουργικές πράξεις), την ποιότητα (αποφυγή πολύδυμων κυήσεων, ψυχολογική υποστήριξη) και την ηθική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΜΑΣ ΤΕΥΧΟΣ