ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Στις δύσκολες αυτές ώρες που ζει η πόλη μας, στεκόμαστε όλοι μαζί ενωμένοι.

Η Κλινική «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ», συναισθανόμενη τη μεγάλη δυσκολία την οποία αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή το Εθνικό Σύστημα Υγείας, στέκεται αρωγός στον αγώνα που δίνει το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των Δημόσιων Νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης.

Σε συνεργασία πάντοτε με το Υπουργείο Υγείας, ο «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ», από τις 27 Οκτωβρίου, υποδέχεται από τα Δημόσια Νοσοκομεία της πόλης ασθενείς που δεν νοσούν από κορωνοϊό, με σκοπό να ελευθερωθούν σε αυτά κλίνες ΜΕΘ για περιστατικά COVID-19, ώστε να εξυπηρετηθεί ο διαρκώς αυξανόμενος αριθμός ασθενών.

ΚΛΕΙΣΙΜΟ

ΠΙΣΩ
Εξελίξεις στην Επεμβατική Καρδιολογία
και Καρδιοχειρουργική
Νίκος Μεζίλης
Επεμβατικός Καρδιολόγος

Με αφορμή το Ετήσιο Συνέδριο Επεμβατικής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (AICT)

Στα πλαίσια του συνεδρίου AICT, το οποίο γίνεται κάθε Σεπτέμβριο στην Αθήνα υπό την αιγίδα της Πανεπιστημιακής Κλινικής του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Αθηνών, η ομάδα του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου της Κλινικής Άγιος Λουκάς’ η οποία αποτελείται από τους καρδιολόγους Πέτρο Δάρδα, Δημήτρη Τσικαδέρη, Νίκο Μεζίλη και Βλάση Νινιό και το Καρδιοχειρουργικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης με επικεφαλής τον Καρδιοχειρουργό Αντώνη Πίτση, παρουσίασε στις 29 Σεπτεμβρίου ζωντανά μέσω δορυφόρου, περιπτώσεις αγγειοπλαστικής των στεφανιαίων αρτηριών, σύγκλισης μεσοκολπικού ελλείμματος με ‘ομπρέλα’ και τοποθέτηση τεχνητής καρδιάς σε ασθενή, την πρώτη του είδους στην Ελλάδα. Είναι η δεύτερη φορά που η συγκεκριμένη ομάδα επεμβατικών καρδιολόγων παρουσιάζει ζωντανά σε συνέδριο περιπτώσεις μη χειρουργικής (επεμβατικής) θεραπείας διαφόρων καρδιακών παθήσεων (η προηγούμενη φορά ήταν κατά την διάρκεια του Συνεδρίου της Ομάδας Εργασίας Επεμβατικής Καρδιολογίας τον περασμένο Δεκέμβριο στο Μέτσοβο).

Κατά την διάρκεια των τριών ωρών της ζωντανής σύνδεσης με το Συνέδριο, αντιμετωπίστηκαν περιπτώσεις που καλύπτουν το μεγαλύτερο φάσμα της Επεμβατικής Καρδιολογίας σήμερα, οι οποίες αποτελούν και τον κύριο όγκο επεμβάσεων σε μία συνηθισμένη ημέρα του Εργαστηρίου. Άλλωστε, η ζωντανή σύνδεση με το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο αυτό το νόημα έχει, να δείξει τις δυνατότητες της Επεμβατικής Καρδιολογίας σε πραγματικές συνθήκες και όχι μόνο με παρουσιάσεις και ομιλίες μέσα στην αίθουσα του Συνεδρίου.

Οι σημαντικότερες εξελίξεις στον τομέα της αγγειοπλαστικής αφορούν στα επικαλυμμένα με φαρμακευτικές ουσίες stents τα οποία έχουν διευρύνει τις δυνατότητες εφαρμογής της αγγειοπλαστικής και σε βλάβες οι οποίες μέχρι πρότινος αντιμετωπίζονταν μόνο με εγχείρηση ανοικτής καρδιάς. Πληθώρα μελετών δείχνουν την υπεροχή των συγκεκριμένων stents σε σύγκριση με τα απλά stent όσον αφορά στην πιθανότητα επαναστένωσης του αγγείου. Συγκεκριμένα, βλάβες επιμήκεις σε πολλά αγγεία ή βλάβες στο στέλεχος της αριστερής στεφανιαίας αρτηρίας μπορούν σε ορισμένες περιπτώσεις να αντιμετωπισθούν με αγγειοπλαστική. Μια τέτοια περίπτωση αγγειοπλαστικής στελέχους ήταν ένας εκ των ασθενών που αντιμετωπίστηκε κατά την διάρκεια του συνεδρίου και το αποτέλεσμα της επέμβασης ήταν απόλυτα επιτυχές (φωτογραφίες 1, 3 και 4).

Εικόνα 1 Εικόνα 3


Εικόνα 4

Η χρήση των επικαλυμμένων stents επεκτείνεται πλέον και σε ασθενείς με βλάβες επιμήκεις οι οποίες καταλαμβάνουν περισσότερες του ενός στεφανιαίες αρτηρίες. Ακόμα και σε διαβητικούς ασθενείς όπου παραδοσιακά η εγχείρηση ανοικτής καρδιάς ήταν η ενδεδειγμένη μέθοδος θεραπείας, τα stents κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος σε αρκετές κατηγορίες ασθενών.

Η δεύτερη περίπτωση ήταν αυτή ασθενούς με εκτεταμένη στεφανιαία νόσο και σακχαρώδη διαβήτη ο οποίος είχε υποβληθεί σε by pass προ ετών και είχε κριθεί υψηλού κινδύνου για επανεγχείρηση. Με την χρήση ενός ειδικού ‘τρυπανιού’ που ονομάζεται rotablator, το οποίο χρησιμοποιείται σε αγγεία τα οποία είναι έντονα επασβεστωμένα, έγινε δυνατή η διάνοιξη του αγγείου και η τοποθέτηση stent με πολύ καλό τελικό αποτέλεσμα.

Παρουσιάστηκε επίσης περίπτωση σύγκλισης μεσοκολπικού ελλείμματος με συσκευή Amplatzer η οποία είναι γνωστή και σαν ‘ομπρέλα’ (Εικόνα 2) η οποία τοποθετείται διαμέσου της μηριαίας φλέβας. Οι περισσότεροι ασθενείς πλέον με μεσοκολπικό έλλειμμα μπορούν να θεραπευτούν με τοποθέτηση ομπρέλας, μια επέμβαση χωρίς επιπλοκές, με παραμονή στο Νοσοκομείο μόνον μία ημέρα. Η επέμβαση εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην Θεσσαλονίκη πριν από δύο χρόνια στην Κλινική μας. Μέχρι σήμερα θεραπεύτηκαν 35 ασθενείς με μηδενικές επιπλοκές. Οι ενδείξεις της τοποθέτησης ομπρέλας επεκτείνονται και σε άλλες παθήσεις όπως σε ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο και ανοικτό ωοειδές τρήμα. Τελευταία ερευνάται και η πιθανότητα ίασης της ημικρανίας με τοποθέτηση ομπρέλας. Τα πρώιμα αποτελέσματα των ερευνών είναι ενθαρρυντικά, ωστόσο, οριστικές απαντήσεις αναμένονται εντός των προσεχών μηνών.

Εικόνα 2


Τέλος, σημαντική ερευνητική αλλά και θεραπευτική επιτυχία αποτελεί η πρώτη εμφύτευση τεχνητής καρδιάς μαγνητικού τύπου στην χώρα μας από την ομάδα του Καρδιοχειρουργού Αντώνη Πίτση. Η τοποθέτηση έγινε κατά την διάρκεια του συνεδρίου σε ασθενή με καρδιακή ανεπάρκεια τελευταίου σταδίου και ήταν απόλυτα επιτυχής. Τοποθετήθηκαν μέχρι στιγμής 3 παρόμοιου τύπου τεχνητές καρδιές σε συνεργασία με ερευνητική ομάδα Αμερικανών Καρδιοχειρουργών με απόλυτη επιτυχία. Φαίνεται ότι οι τεχνητές καρδιές μαγνητικού τύπου κερδίζουν ολοένα έδαφος διεθνώς λόγω ελαχιστοποίησης των επιπλοκών και πιθανώς να αποτελέσουν στο μέλλον την καλύτερη απάντηση σε περιπτώσεις ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια τελικού σταδίου.

Συνοψίζοντας, οι εξελίξεις στην επεμβατική Καρδιολογία και στην Καρδιοχειρουργική τρέχουν με γοργούς ρυθμούς. Μεγάλο κομμάτι της έρευνας επικεντρώνεται κυρίως στην βελτίωση των υλικών αγγειοπλαστικής με στόχο την πλήρη εξάλειψη των επιπλοκών, στην κατασκευή βιοδιασπώμενων stents και συσκευών σύγκλισης ελλειμμάτων και στην τελειοποίηση της τεχνητής καρδιάς. Τα επιστημονικά συνέδρια συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό στην συστηματοποίηση της έρευνας και γνώσης και οι απευθείας συνδέσεις με Αιμοδυναμικά εργαστήρια και χειρουργικές αίθουσες, φαίνεται ότι αποτελούν και στην χώρα μας πλέον θεσμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΜΑΣ ΤΕΥΧΟΣ