ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Στις δύσκολες αυτές ώρες που ζει η πόλη μας, στεκόμαστε όλοι μαζί ενωμένοι.

Η Κλινική «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ», συναισθανόμενη τη μεγάλη δυσκολία την οποία αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή το Εθνικό Σύστημα Υγείας, στέκεται αρωγός στον αγώνα που δίνει το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των Δημόσιων Νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης.

Σε συνεργασία πάντοτε με το Υπουργείο Υγείας, ο «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ», από τις 27 Οκτωβρίου, υποδέχεται από τα Δημόσια Νοσοκομεία της πόλης ασθενείς που δεν νοσούν από κορωνοϊό, με σκοπό να ελευθερωθούν σε αυτά κλίνες ΜΕΘ για περιστατικά COVID-19, ώστε να εξυπηρετηθεί ο διαρκώς αυξανόμενος αριθμός ασθενών.

ΚΛΕΙΣΙΜΟ

ΠΙΣΩ
Ο διεγέρτης του πνευμονογαστρικού νεύρου
στη θεραπεία της
Δρ. Ιωάννης Ε. Μάγρας
Νευροχειρουργός
Λέκτορας Α.Π.Θ.

Η νευρολογική κοινότητα συμφωνεί στο ότι, εφόσον τα άτομα με επιληψία δεν πετύχουν να σταματήσουν τις κρίσεις μετά από τη θεραπεία με δύο ή τρία φάρμακα, τότε θεωρείται ότι πάσχουν από μη ελεγχόμενη επιληψία. Η μη ελεγχόμενη επιληψία είναι ένα χρόνιο πρόβλημα. Έχει σαν αποτέλεσμα πολύ περισσότερα προβλήματα από ότι οι επιληπτικές κρίσεις, οδηγώντας τα περισσότερα άτομα σε ζωή με χαμηλή ποιότητα. Οι συχνές κρίσεις και οι ανεπιθύμητες ενέργειες των φαρμάκων μπορεί να έχουν δραματική επιρροή στην καθημερινή ζωή των ασθενών. Ο στόχος κάθε θεραπείας στους ασθενείς που πάσχουν από Δύσκολη-στον-έλεγχο επιληψία είναι να καλυτερεύσει την ποιότητα της ζωής τους, παρέχοντας τον καλύτερο δυνατό έλεγχο των κρίσεων με τις λιγότερες δυνατές παρενέργειες.Η εμφύτευση του διεγέρτη του πνευμονογαστρικού νεύρου (VNS) αποτελεί εναλλακτική θεραπεία για τους ασθενείς αυτούς, παρέχοντας ικανοποιητικό έλεγχο των κρίσεων με πολύ λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες.

Πώς λειτουργεί ο διεγέρτης του πνευμονογαστρικού νεύρου;
Το πνευμονογαστρικό νεύρο είναι ένας από τους σημαντικότερους συνδέσμους επικοινωνίας του εγκεφάλου με το σώμα.

Στη θεραπεία της διέγερσης του πνευμονογαστρικού νεύρου, μία μικρή ιατρική συσκευή (γεννήτρια) στέλνει ηλεκτρικούς παλμούς στο αριστερό πνευμονογαστρικό νεύρο με ένα ηλεκτρόδιο που είναι τυλιγμένο γύρω από αυτό.

Το αριστερό πνευμονογαστρικό νεύρο βρίσκεται στον τράχηλο. Μέσω του πνευμονογαστρικού νεύρου, οι ηλεκτρικοί παλμοί της συσκευής φθάνουν στον εγκέφαλο όπου είναι η περιοχή που δημιουργούνται οι επιληπτικές κρίσεις. Ο διεγέρτης του πνευμονογαστρικού λειτουργεί βοηθώντας στην πρόληψη των ηλεκτρικών διαταραχών που προκαλούν τις κρίσεις.

Πώς τοποθετείται ο διεγέρτης του πνευμονογαστρικού νεύρου;
Η εμφύτευση της συσκευής απαιτεί μια μικρή χειρουργική επέμβαση με σύντομη παραμονή στην Κλινική. Η γεννήτρια παλμών (ένας μικρός δίσκος διαμέτρου 50 χιλιοστών και πλάτους 7 χιλιοστών) τοποθετείται με μια σύντομη, απλή χειρουργική επέμβαση κάτω από το δέρμα κοντά στην αριστερή μασχάλη. Γίνεται με γενική αναισθησία και γι’ αυτό χρειάζεται μια σύντομη παραμονή στην Κλινική. Από τη συσκευή βγαίνουν δύο μικρά καλώδια που περιτυλίγονται στο πνευμονογαστρικό νεύρο όπως αυτό κατεβαίνει στο έξω και πλάγιο τμήμα του τραχήλου (λαιμού). Η τοποθέτηση των ηλεκτροδίων στο πνευμονογαστρικό νεύρο γίνεται με μια δεύτερη μικρή τομή στο λαιμό. Εκτός από τις δύο αυτές ουλές που ξεθωριάζουν με τον καιρό, η συσκευή γίνεται δύσκολα αντιληπτή. Όπως σε κάθε χειρουργική επέμβαση υπάρχει ένας μικρός κίνδυνος μόλυνσης, γι’ αυτό και χρειάζεται η χορήγηση αντιβιοτικού.

Πώς ρυθμίζεται ο διεγέρτης του πνευμονογαστρικού νεύρου;
Μετά την τοποθέτηση, ο διεγέρτης ενεργοποιείται και ρυθμίζεται με έναν υπολογιστή χειρός. Δεν υπάρχει πόνος ούτε ταλαιπωρία και μπορεί να γίνει και πάνω από τα ρούχα. Επιπλέον υπάρχει και ένας ειδικός μαγνήτης, που έχει ο ασθενής μαζί του, και δίνει τη δυνατότητα περαιτέρω ελέγχου πάνω στη συσκευή.Ανεπιθύμητες ενέργειες
Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες της διέγερσης του πνευμονογαστρικού νεύρου είναι:

  • Προσωρινή βραχνάδα/αλλαγή του τόνου φωνής
  • Βήχας
  • Ενόχληση (γαργάλημα) στο λαιμό
  • Βραχύτητα αναπνοής


Αυτά τα ήπια ενοχλήματα συμβαίνουν κατά τη διάρκεια των πολύ σύντομων περιόδων διέγερσης και μειώνονται με την πάροδο του χρόνου.

Ασφάλεια και αποτελεσματικότητα
Πάνω από 30.000 άνθρωποι διαφόρων ηλικιών και πάσχοντες από διαφορετικές μορφές επιληψίας παγκοσμίως υποβάλλονται με επιτυχία σε θεραπεία με διέγερση του πνευμονογαστρικού νεύρου. Η μέθοδος είναι ασφαλής και σε γυναίκες που πάσχουν από επιληψία και βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία.

Η επιτυχημένη θεραπεία με διέγερση του πνευμονογαστρικού νεύρου μειώνει τη συχνότητα των κρίσεων στις περισσότερες περιπτώσεις. Η αποτελεσματικότητα της μεθόδου φθάνει το 70%. Μερικοί ασθενείς αναφέρουν πλήρη σχεδόν διακοπή των κρίσεων, άλλοι αναφέρουν μικρή μείωση των κρίσεων, ενώ υπάρχει και μια μικρή κατηγορία ασθενών που δεν αναφέρουν καμία βελτίωση. Πάντως στους ασθενείς με μικρή μείωση της συχνότητας των κρίσεων φαίνεται ότι υπάρχει σημαντική διαφορά στο είδος και στην ένταση της κρίσης, γεγονός που συνεπάγεται σημαντική βελτίωση της ποιότητας ζωής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΜΑΣ ΤΕΥΧΟΣ