ΠΙΣΩ
Βάζοντας Ασφάλεια στις Κεντρικές Ενδοφλέβιες Γραμμές

Ο Οργανισμός Ελέγχου Ασθενειών & Επιδημιολογίας (CDC) αναφέρει ότι οι Λοιμώξεις από τους Κεντρικούς Ενδοφλέβιους Καθετήρες (ΚΕΚ) είναι το τέταρτο πιο συχνό είδος λοίμωξης εκ των Νοσοκομειακών Λοιμώξεων. Η απειλή είναι ιδιαιτέρως έντονη για τους ασθενείς που τους τοποθετούν ΚΕΚ στη Μονάδα Εντατικής Παρακολούθησης (ΜΕΘ).Οι ανωτέρω λοιμώξεις συνιστούν ένα σημαντικό κίνδυνο για την ζωή των ασθενών, δεδομένου ότι το αναλογούν ποσοστό θνησιμότητας γι ʼαυτό το είδος της λοίμωξης είναι 12%-25%. Επίσης, το οικονομικό κόστος για κάθε λοίμωξη από ΚΕΚ, σύμφωνα με το CDC, υπολογίζεται σε $25,000 έως $45,000 ανά περίπτωση για θεραπεία, με το μεγαλύτερο κόστος να υπολογίζεται για ασθενή στη ΜΕΘ.

Συσκευές Αγγειακής Πρόσβασης χρησιμοποιούνται για την χορήγηση βασικών διαλυμάτων, ενδοφλέβιας φαρμακευτικής αγωγής, προϊόντων αίματος και διατροφικούς παράγοντες. Στο 90% όλων των ασθενών που εισάγονται στα νοσοκομεία για νοσηλεία, θα τοποθετηθεί μια συσκευή αγγειακής πρόσβασης, κοινώς ενδοφλέβιος καθετήρας, σε κάποιο στάδιο της νοσηλείας τους. Αυτοί οι ενδοφλέβιοι καθετήρες μπορούν να παρέχουν οδούς για μικροοργανισμούς για να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος και μπορεί να είναι πηγή σοβαρών λοιμώξεων. Ο κίνδυνος της λοίμωξης μπορεί να μειωθεί και να ελαχιστοποιηθεί εάν λαμβάνονται ΠΑΝΤΑ οι κατάλληλες προφυλάξεις πρόληψης λοιμώξεων.


Δέσμη Μέτρων Πρόληψης Λοιμώξεων εκ των Κεντρικών Ενδοφλέβιων Καθετήρων

Ουσιαστικά, δέσμη μέτρων είναι μια ομαδοποίηση άριστων πρακτικών που, όταν εφαρμόζονται μαζί, βελτιώνουν την παρεχομένη φροντίδα των ασθενών. Υπάρχουν διάφορα στοιχεία στη δέσμη μέτρων για τους ΚΕΚ και καθένα βασίζεται σε αποδείξεις.Για μια επιτυχημένη «συνταγή» στην πρόληψη των λοιμώξεων εκ των ΚΕΚ, το μυστικό είναι η εφαρμογή ΟΛΩΝ των άριστων αυτών πρακτικών, όχι επιλεκτικά κάποιων. Υπάρχουν 5 στοιχεία - διαδικασίες - στην δέσμη μέτρων πρόληψης λοιμώξεων εκ των ΚΕΚ. Συγκεκριμένα:

  • Το Πρώτο είναι η Υγιεινή των Χεριών των Επαγγελματιών Υγείας που θα πρέπει να προβαίνουν σε αντισηψία των χεριών τους πριν την διαδικασία τοποθέτησης ενός ΚΕΚ.
  • Το Δεύτερο στοιχείο είναι η χρήση Άσηπτης Τεχνικής, δηλαδή η χρήση αποστειρωμένου μεγάλου σεντονιού που θα καλύπτει εξ ολοκλήρου τον ασθενή με μια μικρή οπή στο σημείο εισόδου του καθετήρα, η χρήση αποστειρωμένης χειρουργικής μπλούζας και γαντιών για τον επαγγελματία υγείας που θα προβεί στον καθετηριασμό, καθώς επίσης και η χρήση χειρουργικής μάσκας και σκούφου. Η όλη διαδικασία καθετηριασμού θα πρέπει να γίνεται υπό συνθήκες χειρουργικής επέμβασης. Όλα τα προστατευτικά μέσα θα πρέπει να είναι μιας χρήσης, να χρησιμοποιούνται αμέσως πριν την επαφή με τον ασθενή, να αφαιρούνται αμέσως μετά το τέλος της διαδικασίας και να απορρίπτονται καταλλήλως.
  • Το Τρίτο στοιχείο είναι η χρήση αντισηπτικού διαλύματος Χλωρεξιδίνης 2%, για την αντισηψία της περιοχής εισόδου του καθετήρα. Μετά την αντισηψία του δέρματος, δεν θα πρέπει να γίνεται ψηλάφηση του σημείου εισόδου του καθετήρα. Η αντισηψία του δέρματος θα πρέπει να διαρκεί τουλάχιστον 2 λεπτά και θα πρέπει να στεγνώσει τελείως το αντισηπτικό πριν την είσοδο του καθετήρα. Επίσης, θα πρέπει να αφαιρείται τυχόν τριχοφυΐα της περιοχής. Αυτό θα πρέπει να γίνεται με την χρήση χειρουργικής μηχανής κοπής τριχών με λεπίδα μ.χ (clipper) και όχι με ξυράφι, για αποφυγή μικροτραυματισμών και δημιουργία οδών εισόδου μικροοργανισμών.
  • Το Τέταρτο στοιχείο είναι η επιλογή της θέσης εισόδου του καθετήρα. Προτιμάται η επιλογή της υποκλειδίου φλέβας παρά της σφαγίτιδας ή της μηριαίας, εκτός αν υπάρχουν ιατρικές αντενδείξεις.
  • Τέλος το Πέμπτο στοιχείο, και ίσως το πιο σημαντικό, είναι η καθημερινή εκτίμηση της αναγκαιότητας παραμονής του καθετήρα από τους επαγγελματίες υγείας. Είναι απαραίτητος ή θα πρέπει να αφαιρεθεί; Ερώτηση που θα πρέπει να εξετάζεται καθημερινώς.

 

Ο ρόλος της Τεχνολογίας στην Πρόληψη των Λοιμώξεων εν των ΚΕΚ 

Πώς μπορεί ένα νοσηλευτικό ίδρυμα να αποφύγει τις λοιμώξεις;
Λύσεις αναδύονται. Εκπαίδευση και νέες τεχνολογίες των προϊόντων είναι σαφώς μέρος της απάντησης. Τα νέα προϊόντα από μόνα τους επιτυγχάνουν λίγα, εκτός εάν οι επαγγελματίες υγείας κατανοήσουν πώς να τα χρησιμοποιούν σωστά. Επιπλέον, το προσωπικό πρέπει να εκπαιδευτεί στην τήρηση των βασικών προφυλάξεων, όπως το πρωτόκολλο του σωστού πλυσίματος των χεριών.

Υπάρχουν προϊόντα νέας τεχνολογίας που αποσκοπούν να συμβάλουν στην πρόληψη των λοιμώξεων.
Πλέον, τα Διάφανα IV επιθέματα που ενσωματώνουν ένα ταμπόν χλωρεξιδίνης, είναι άμεσης δράσης, με ευρύ φάσμα αντιμικροβιακής και αντιμυκητιασικής δράσης.

Είναι αδύνατον να υπολογιστεί η τιμή της ζωής ενός ασθενούς. Ας έχουμε το θάρρος να επενδύσουμε στην πρόληψη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΜΑΣ ΤΕΥΧΟΣ
downloadfilmterbaru.xyz bigoporn.club bok3p.site sablonpontianak.com