ΠΙΣΩ
Η λαπαροσκοπική θεραπεία της Βουβωνοκήλης στα παιδιά
Δρ. Ιωάννης Βαλιούλης
Χειρουργός Παίδων
 www.ivalioulis.gr

Η βουβωνοκήλη είναι μια τις πιο συχνές χειρουργικές επεμβάσεις στα παιδιά. Η απολίνωση του κηλικού σάκου παραμένει η πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση της παιδικής βουβωνοκήλης. 


Η βουβωνοκήλη στα παιδιά είναι διαφορετικής αιτιολογίας απ’ ό,τι στους ενήλικες, στους οποίους οφείλεται στην εξασθένιση των κοιλιακών τοιχωμάτων. Αντιθέτως, στα παιδιά οφείλεται στο ότι παραμένει ανοικτή η δίοδος (ελυτροπεριτοναϊκός πόρος) που χρησιμοποιείται για να βγει ο όρχις από την κοιλιά μέσω του βουβωνικού πόρου και να εγκατασταθεί στο όσχεο. Στα κορίτσια από την ίδια δίοδο περνάει ο στρογγύλος σύνδεσμος της μήτρας και καθηλώνεται στα μεγάλα χείλη του αιδοίου. Επειδή ο όρχις είναι πιο μεγάλος από τον στρογγύλο σύνδεσμο, το άνοιγμα που δημιουργείται από την δίοδό του είναι μεγαλύτερο και για τον λόγο αυτό οι βουβωνοκήλες στα αγόρια είναι συχνότερες απ’ ό,τι στα κορίτσια. Πρέπει να τονισθεί ότι η δίοδος αυτή κλείνει στη μεγάλη πλειονότητα των παιδιών ήδη πριν γεννηθούν.


Με την έλευση της λαπαροσκοπικής χειρουργικής, σε αρκετά παιδοχειρουργικά κέντρα δημιουργήθηκε προβληματισμός για το αν η επέμβαση αυτή θα μπορούσε να γίνει λαπαροσκοπικά, καθώς επίσης και εάν η λαπαροσκοπική σύγκλειση του στομίου του κηλικού σάκου θα προσέφερε τα ίδια πλεονεκτήματα με αυτά που προσφέρουν οι λαπαροσκοπικές επεμβάσεις έναντι των ανοικτών επεμβάσεων.


Ήδη από το 1982, είχε αποδειχθεί με επεμβάσεις σε ζώα ότι η λαπαροσκοπική σύγκλειση του αυχένα του κηλικού σάκου είναι εφικτή και αποτελεσματική. Το 1997 παρουσιάστηκε η πρώτη σειρά με εφαρμογή αυτής της τεχνικής σε παιδιά. Έκτοτε, καθιερώθηκε ως τεχνική και εμφανίστηκαν διεθνώς πολλές δημοσιεύσεις με μεγάλο αριθμό παιδιών και ηλικία κυμαινόμενη από λίγων ημερών (νεογνά) μέχρι εφήβους δεκαοκτώ ετών.


Τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής τεχνικής αποτελούν η ευκολία ελέγχου, τόσο του βουβωνικού στομίου από το οποίο εξέρχεται ο κηλικός σάκος της κλινικώς αντιληπτής βουβωνοκήλης, όσο και του απέναντι βουβωνικού στομίου, ώστε να διαπιστωθεί εάν υπάρχει και από την άλλη πλευρά βουβωνοκήλη, η οποία δεν έχει δώσει ακόμη κλινικά σημεία. Επίσης, επειδή δεν κινητοποιείται ο σπερματικός τόνος, αποφεύγονται οι κακώσεις στα σπερματικά αγγεία και τον σπερματικό πόρο. Τέλος, η χρονική διάρκεια της επέμβασης είναι κατά κανόνα μειωμένη και επίσης υπάρχει η δυνατότητα να ελεγχθεί η τυχόν συνύπαρξη ευθέων βουβωνοκηλών ή μηροκηλών.


Σταδιακά, εμφανίστηκαν πολλές παραλλαγές της λαπαροσκοπικής τεχνικής, με την οποία γίνεται η σύγκλειση του αυχένα του κηλικού σάκου. Στην αρχή, οι λαπαροσκοπικές επεμβάσεις αναπαρήγαν την μέθοδο και την τεχνική της ανοικτής επέμβασης, μόνο που αυτό γινόταν μέσα από την κοιλιά. 

Εικόνα Α  Εικόνα Β

Εικόνα Γ  Εικόνα Δ


Όμως, οι δυνατότητες που δίνει η λαπαροσκόπηση άλλαξαν και τον τρόπο θεραπείας της πάθησης, χωρίς βέβαια να αλλάξουν την βασική αρχή της, η οποία είναι η απολίνωση του κηλικού σάκου στο έσω στόμιο του βουβωνικού πόρου (εικόνα Α). Η νεώτερη εν χρήσει τεχνική προέρχεται από την εφαρμογή μιας απλής αλλά λαμπρής ιδέας, ενός παιδοχειρουργού από το San Francisco της Καλιφόρνιας. Γίνεται, δηλαδή, η απολίνωση του κηλικού σάκου με εξωτερική διεκβολή ενός ράμματος γύρω από τον κηλικό σάκο, στον προπεριτοναϊκό χώρο, ανάμεσα στο περιτόναιο αφενός και τα σπερματικά αγγεία και τον σπερματικό πόρο αφετέρου, αρχικά κάτω από το στόμιο του βουβωνικού πόρου (εικόνα Β). Εν συνεχεία, η βελόνη εξωτερικεύεται και αφαιρείται (εικόνα Γ), ενώ το ράμμα συλλαμβάνεται με ειδικό εργαλείο (εικόνα Δ), δένεται και ο πόρος κλείνει (εικόνα Ε). Όλα αυτά μέσω μιας μικρής τομής μόλις 1 mm. Η όλη διαδικασία ελέγχεται από μια κάμερα που βρίσκεται στον ομφαλό του παιδιού και διαρκεί 15-20 min. 

Εικόνα Ε

Η συγκεκριμένη μέθοδος είναι ασφαλέστερη από την ανοικτή επέμβαση, γιατί γίνεται υπό μεγέθυνση (x 15 φορές), πρακτικώς αναίμακτα, ενώ η ανάρρωση είναι ταχύτατη και χωρίς καθόλου πόνο. Η διεθνής εμπειρία έδειξε ότι η μέθοδος είναι εξίσου αξιόπιστη με την ανοικτή τεχνική και πρακτικά χωρίς επιπλοκές, εφόσον γίνει από έμπειρο στη λαπαροσκόπηση χειρουργό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΜΑΣ ΤΕΥΧΟΣ
downloadfilmterbaru.xyz bigoporn.club bok3p.site sablonpontianak.com