ΠΙΣΩ
Έγχυση πλάσματος πλούσιου σε αιμοπετάλια (PRP - Platelet Rich Plasma) σε Ατροφική και Φαρμακευτική Ρινίτιδα
Πέτρος Κάρκοs
MD, AFRCS, PhD, MPhil Xειρουργόs ΩΡΛ Τραχήλου & Θυρεοειδούς, Φωνίατροs, Eπίκουρος Καθηγητής Ωτορινολαρυγγολογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, τ. Διευθυντής Ωτορινολαρυγγολογίας, Queen Alexandra Hospital, Portsmouth, UK, Visiting Assistant Professor in Laryngology, UC Davis, California, USA

Μια επαναστατική και πολλά υποσχόμενη θεραπεία έρχεται να δώσει λύση σε ασθενείς που αντιμετωπίζουν ένα ιστορικά και πρακτικά πολύ δύσκολο πρόβλημα ρινικής προέλευσης.
Η Ατροφική Ρινίτιδα ή Όζαινα είναι μία σχετικά σπάνια χρόνια νόσος της μύτης που μπορεί να αναπτυχθεί στις ακόλουθες περιπτώσεις, είτε ξεχωριστά είτε σε συνδυασμό:


• σε μία προηγουμένως υγιή μύτη 
• μετά από τραύμα 
• μετά από χειρουργική επέμβαση στη μύτη και στους παραρρίνιους κόλπους
• μετά από μακροχρόνια χρήση των μη συνταγογραφούμενων αποσυμφορητικών σπρέι 
• καθώς και σε κοκκιωματώδη νόσο

Ωστόσο, στην Ελλάδα οι περισσότεροι ασθενείς που θα διαγνωστούν με ατροφική ρινίτιδα συνήθως έχουν υποβληθεί σε ολική (ή σχεδόν ολική) κογχεκτομή για αλλεργική ρινίτιδα (εικόνα 1) ή έχουν κάνει χρόνια κατάχρηση αποσυμφορητικών ρινικών σπρέι.
Οι ασθενείς με ατροφική ρινίτιδα απευθύνονται στον ωτορινολαρυγγολόγο, με συμπτωματολογία που συνίσταται σε αίσθημα ρινικής απόφραξης, ρινορραγίες, ρινικές κρούστες, ανοσμία, δυσοσμία και κεφαλαλγία. 

Εικόνα 1:
Στην αλλεργική ρινίτιδα, οι κάτω ρινικές κόγχες υπερτρέφονται και όταν η θεραπεία με σπρέι αποτύχει, ο ωτορινολαρυγγολόγος μπορεί να επέμβει χειρουργικά με διάφορες τεχνικές για να ελαττώσει το μέγεθος της κόγχης. Είναι ιατρικό λάθος όμως να αφαιρεθεί ολόκληρη η κόγχη, αφού αυτό καταστρέφει τη φυσιολογία της μύτης και οδηγεί σε ατροφική ρινίτιδα. 


Από τι συνίσταται το PRP;
Η έντονη, διαπεραστική και δυσάρεστη οσμή είναι το πιο ενοχλητικό και χαρακτηριστικό σύμπτωμα της νόσου. Μολονότι η έντονη δυσοσμία μπορεί να προκαλέσει δυσφορία σε όλο τον κοινωνικό περίγυρο του ασθενούς, ο ίδιος ο ασθενής αδυνατεί να μυρίσει το οτιδήποτε. Ακολουθούν αισθήματα ντροπής και κοινωνικής απομόνωσης για τον ασθενή, προσδίδοντας και ψυχολογική πλέον διάσταση στη νόσο.
Τα μέχρι πρόσφατα θεραπευτικά σχήματα για την αντιμετώπιση της συγκεκριμένης ασθένειας είχαν δυστυχώς απογοητευτικά αποτελέσματα.
Σήμερα, όμως, έρχεται η κυτταροθεραπεία με νέα τεχνολογικά επιτεύγματα και με τη μέθοδο της έγχυσης πλούσιου σε αιμοπετάλια αυτόλογου αίματος (PRP, platelet rich plasma) να δώσει λύση και μια θεραπεία με πραγματική προοπτική και αποτέλεσμα σε τόσο ακραία προβλήματα της μύτης.

Είναι γνωστό πως τα αιμοπετάλια (ένα από τα συστατικά του αίματος μαζί με τα λευκά και τα ερυθρά αιμοσφαίρια) βοηθούν στην αιμόσταση με τη δημιουργία θρόμβου και παράλληλα παίζουν έναν ενεργό ρόλο στην επούλωση των ιστών που έχουν υποστεί βλάβη, δεδομένης της περιεκτικότητάς τους σε αυξητικούς παράγοντες.
Ως εκ τούτου, τα αιμοπετάλια με τη βοήθεια αυτών των αυξητικών παραγόντων συμβάλλουν στην αγγειογένεση, τον πολλαπλασιασμό των ενδοθηλιακών κυττάρων και των ινοβλαστών, την παραγωγή κολλαγόνου  και την ανακατασκευή των ιστών.
    
Πώς λαμβάνεται το PRP;
Η διαδικασία είναι σχετικά απλή και περιλαμβάνει τη λήψη  μικρής ποσότητας αίματος  από τον ασθενή, το οποίο στη συνέχεια υποβάλλεται σε διαδικασία φυγοκέντρησης για μερικά λεπτά. Το πλάσμα το οποίο λαμβάνεται με αυτή τη διαδικασία περιέχει συγκέντρωση αιμοπεταλίων αυξημένη κατά 3-5 φορές σε σχέση με το φυσιολογικό αίμα. Έτσι, το φυγοκεντρημένο αυτό πλάσμα περιέχει επίσης και αυξημένη ποσότητα αυτόλογων αυξητικών παραγόντων, τις επουλωτικές ιδιότητες των οποίων εκμεταλλεύεται η τεχνική του πλούσιου σε αιμοπετάλια ενέσιμου πλάσματος (PRP).

Εικόνα 2:
Αξονική μύτης σε ασθενή που υποβλήθηκε σε ολική κογχεκτομή και μετεγχειρητικά  παρουσίασε
ατροφική ρινίτιδα και σύνδρομο άδειας μύτης.

 
Εικόνα 3:
Ενδοσκοπική εικόνα της μύτης
ασθενή με ατροφική ρινίτιδα.
Η φυσιολογία της μύτης
καταστρέφεται όταν αφαιρεθούν
ριζικά οι κόγχες, με αποτέλεσμα
να μην μπορεί να φιλτράρεται
ο εισπνεόμενος αέρας.
Η μύτη γεμίζει με κρούστες που δύσκολα φεύγουν, ενώ μπορεί να συνυπάρχει έντονη δυσοσμία.


Πώς βοηθάει το PRP στην ατροφική ρινίτιδα; 
Οι ασθενείς με ατροφική ρινίτιδα πάσχουν από “σύνδρομο άδειας μύτης”, δεν έχουν δηλαδή τα απαραίτητα φίλτρα (τις κόγχες) για την υγροποίηση και το φιλτράρισμα του εισπνεόμενου αέρα (εικόνα 2). 
Το άλλο επίσης πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς αυτοί είναι ότι η μύτη τους ουσιαστικά μοιάζει με μια πληγή που δεν επουλώνει, ενώ ο ρινικός βλεννογόνος (το εσωτερικό δηλαδή της μύτης) δυσλειτουργεί (το ίδιο συμβαίνει και στη φαρμακευτική ρινίτιδα). 
Η θεωρητική βάση της ένεσης του πλάσματος αυτού στο εσωτερικό της μύτης στηρίζεται στο γεγονός ότι τα αιμοπετάλια θα αρχίσουν σιγά σιγά να ερεθίζουν τον “κοιμισμένο” ρινικό βλεννογόνο που σταδιακά θα αρχίσει να επουλώνει.

Πώς γίνεται η επέμβαση;
Αφού προετοιμαστεί το πλάσμα, υπό άσηπτες συνθήκες ακολουθεί η έγχυση του PRP στο εσωτερικό της μύτης ενδοσκοπικά με μία μικρή σύριγγα. 
Η επέμβαση γίνεται με τοπική ή σύντομη γενική αναισθησία ή και με μέθη και μπορεί να επαναληφθεί μέχρι να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ο ασθενής πηγαίνει σπίτι του την ίδια ημέρα.

Γενική Χρήση PRP 
Η μέθοδος της έγχυσης πλούσιου σε αιμοπετάλια αυτόλογου αίματος έχει χρησιμοποιηθεί ήδη με ικανοποιητικά αποτελέσματα σε μια σειρά ορθοπαιδικών παθήσεων, όπως τενοντίτιδες, επικονδυλίτιδες, πελματιαία απονευρωσίτιδα, συνδεσμικές κακώσεις, από τους πλαστικούς χειρουργούς σε εγκαύματα, από τους αγγειοχειρουργούς στα διαβητικά έλκη. Πλέον, έχει αρχίσει να χρησιμοποιείται από τους ωτορινολαρυγγολόγους στην Αγγλία και στις ΗΠΑ σε προβλήματα της μύτης και του λάρυγγα.
Φυσικά, όπως με κάθε καινοτομία, ειδικά στην ιατρική, πρέπει να ακολουθήσουν μεγάλες μελέτες για να αποδείξουμε τα μακροχρόνια αποτελέσματα της νέας αυτής τεχνικής. Το βέβαιο πάντως είναι ότι πρόκειται για μια απόλυτα ασφαλή μέθοδο, αφού ουσιαστικά δίνουμε στον ασθενή αυτόλογο πλάσμα, το ίδιο του το αίμα δηλαδή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΜΑΣ ΤΕΥΧΟΣ
downloadfilmterbaru.xyz bigoporn.club bok3p.site sablonpontianak.com