ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Στις δύσκολες αυτές ώρες που ζει η πόλη μας, στεκόμαστε όλοι μαζί ενωμένοι.

Η Κλινική «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ», συναισθανόμενη τη μεγάλη δυσκολία την οποία αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή το Εθνικό Σύστημα Υγείας, στέκεται αρωγός στον αγώνα που δίνει το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των Δημόσιων Νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης.

Σε συνεργασία πάντοτε με το Υπουργείο Υγείας, ο «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ», από τις 27 Οκτωβρίου, υποδέχεται από τα Δημόσια Νοσοκομεία της πόλης ασθενείς που δεν νοσούν από κορωνοϊό, με σκοπό να ελευθερωθούν σε αυτά κλίνες ΜΕΘ για περιστατικά COVID-19, ώστε να εξυπηρετηθεί ο διαρκώς αυξανόμενος αριθμός ασθενών.

ΚΛΕΙΣΙΜΟ

ΠΙΣΩ
Διαδερμική σύγκλειση του ωτίου του αριστερού κόλπου
με τη συσκευή Watchman για πρώτη φορά στη Βόρεια
Ελλάδα.

Η πρώτη επιτυχής διαδερμική σύγκλειση του ωτίου του αριστερού κόλπου στη Βόρεια Ελλάδα με τη συσκευή Watchman πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 28/02/2014 στην Kλινική «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ» από τον επεμβατικό ηλεκτροφυσιολόγο Δημήτριο Λυσίτσα και την ομάδα του. Πρόκειται για μία επαναστατική μέθοδο με την οποία «σφραγίζεται» το στόμιο του ωτίου, μια μικρή κοιλότητα του αριστερού κόλπου της καρδιάς, στην οποία συγκεντρώνονται θρόμβοι που είναι υπεύθυνοι για το 90-95% των εγκεφαλικών επεισοδίων σε άτομα με κολπική μαρμαρυγή. Πολλοί ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικών επεισοδίων είτε γιατί δεν μπορούν να πάρουν αντιπηκτική αγωγή λόγω αιμορραγιών είτε λόγω αποτυχημένου ελέγχου της αγωγής. Η συσκευή Watchman είναι μια αυτοεκπτυσσόμενη συσκευή σύγκλισης από κράμα νικελίου και τιτανίου, η οποία καλύπτεται από μια πορώδη μεμβράνη που δρα σαν φίλτρο εμποδίζοντας τη διέλευση των θρόμβων από το ωτίο στον αριστερό κόλπο. Μετά την επιτυχή της τοποθέτηση, οι ασθενείς δε χρειάζονται αντιπηκτικά (Sintrom, Pradaxa, κτλ.) και μπορούν να παραμείνουν μακροπρόθεσμα σε μικρή δόση ασπιρίνης. Έχει ήδη πάρει την έγκριση στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ μετά από επιτυχείς μελέτες σε χιλιάδες ασθενείς. Ο Δρ. Δημήτριος Λυσίτσας είναι ήδη διαπιστευμένος για την τοποθέτηση αυτών των συσκευών με δεκάδες επεμβάσεις στα νοσοκομεία Royal Brompton και Harefield του Λονδίνου της Μεγάλης Βρετανίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΜΑΣ ΤΕΥΧΟΣ