ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Στις δύσκολες αυτές ώρες που ζει η πόλη μας, στεκόμαστε όλοι μαζί ενωμένοι.

Η Κλινική «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ», συναισθανόμενη τη μεγάλη δυσκολία την οποία αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή το Εθνικό Σύστημα Υγείας, στέκεται αρωγός στον αγώνα που δίνει το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των Δημόσιων Νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης.

Σε συνεργασία πάντοτε με το Υπουργείο Υγείας, ο «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ», από τις 27 Οκτωβρίου, υποδέχεται από τα Δημόσια Νοσοκομεία της πόλης ασθενείς που δεν νοσούν από κορωνοϊό, με σκοπό να ελευθερωθούν σε αυτά κλίνες ΜΕΘ για περιστατικά COVID-19, ώστε να εξυπηρετηθεί ο διαρκώς αυξανόμενος αριθμός ασθενών.

ΚΛΕΙΣΙΜΟ

ΠΙΣΩ
Πρωτοποριακή τοποθέτηση πνευμονικής βαλβίδας

Στις 15 Δεκεμβρίου 2016 έγινε στην Κλινική «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ» Θεσσαλονίκης τοποθέτηση μιας πρωτοποριακής επινόησης πνευμονικής βαλβίδας στη διάρκεια καθετηριασμού καρδιάς σε ασθενή με χειρουργηθείσα σοβαρή συγγενή καρδιοπάθεια που ονομάζεται τετραλογία Fallot. Ο ασθενής αυτός ως αποτέλεσμα της επέμβασης (γίνεται διατομή της πνευμονικής βαλβίδας που είναι στενωμένη) παρουσίασε προοδευτικά ανεπάρκεια της πνευμονικής βαλβίδας και καρδιακή ανεπάρκεια που επιδεινώθηκε σοβαρά τον τελευταίο χρόνο.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματός του έπρεπε να υποβληθεί σε νέα καρδιοχειρουργική επέμβαση για τοποθέτηση μοσχεύματος με πνευμονική βαλβίδα. Η δεύτερη αυτή επέμβαση θα είχε σημαντικά αυξημένο κίνδυνο για τη ζωή του ασθενούς, όχι μόνο λόγω της σοβαρότητάς της, αλλά και λόγω της επιδείνωσης της κατάστασής του. 

Η πνευμονική βαλβίδα (ονομάζεται venous valve και κατασκευάστηκε πριν ένα χρόνο από μια μεγάλη Αμερικανοκινεζική εταιρία) είναι η μόνη λόγω ειδικής κατασκευής που μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία του συγκεκριμένου ασθενούς. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι επειδή ακόμη δεν έχει πάρει άδεια για χρήση στην Ευρώπη, χρειάστηκε ειδική άδεια χρήσης από τον ΕΟΦ για ανθρωπιστικούς λόγους (άδεια χρήσης υλικών για περιπτώσεις σοβαρά πασχόντων ασθενών των οποίων η πάθηση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με κανένα από τα επίσημα κυκλοφορούντα υλικά. 

Η επέμβαση έγινε από τον καθηγητή Βασίλη Θανόπουλο, γνωστό επεμβατικό παιδοκαρδιολόγο, και τον κ. Πέτρο Δάρδα, Διευθυντή επεμβατικό καρδιολόγο, υπό την επίβλεψη του καθηγητή Shakhil Quirashi του Guy’s Hospital του Λονδίνου που έχει συμμετάσχει στον σχεδιασμό της Venous valve.

Η τοποθέτηση της βαλβίδας ήταν απόλυτα επιτυχής και ο ασθενής βγήκε από την Κλινική σε άριστη κατάσταση την επόμενη της επέμβασης ημέρα. Θα πρέπει να αναφερθεί ότι η Ελλάδα είναι η δεύτερη μετά την Αγγλία στην οποία έγινε η πρωτοποριακή αυτή επέμβαση. Η Κλινική «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ» επιλέχθηκε για τη διενέργεια της επέμβασης λόγω της μεγάλης εμπειρίας της επεμβατικής καρδιολογικής ομάδας της και του κ. Θανόπουλου στην επεμβατική θεραπεία συγγενών καρδιοπαθειών

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΜΑΣ ΤΕΥΧΟΣ