ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Στις δύσκολες αυτές ώρες που ζει η πόλη μας, στεκόμαστε όλοι μαζί ενωμένοι.

Η Κλινική «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ», συναισθανόμενη τη μεγάλη δυσκολία την οποία αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή το Εθνικό Σύστημα Υγείας, στέκεται αρωγός στον αγώνα που δίνει το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των Δημόσιων Νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης.

Σε συνεργασία πάντοτε με το Υπουργείο Υγείας, ο «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ», από τις 27 Οκτωβρίου, υποδέχεται από τα Δημόσια Νοσοκομεία της πόλης ασθενείς που δεν νοσούν από κορωνοϊό, με σκοπό να ελευθερωθούν σε αυτά κλίνες ΜΕΘ για περιστατικά COVID-19, ώστε να εξυπηρετηθεί ο διαρκώς αυξανόμενος αριθμός ασθενών.

ΚΛΕΙΣΙΜΟ

ΠΙΣΩ
Πολλαπλή Μεταμόσχευση

Αερογέφυρα δημιουργήθηκε στις 25 Οκτωβρίου ανάμεσα στην Κλινική «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ», το Ωνάσειο Νοσοκομείο της Αθήνας και το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να οργανωθεί μια πολλαπλή μεταμόσχευση οργάνων μιας άρρωστης που νοσηλευόταν στην Κλινική μας.

Επρόκειτο για μια νέα κυρία που βρισκόταν στο Τμήμα Εντατικής Θεραπείας μετά από εγκολεασμό του στελέχους του εγκεφάλου, χωρίς καμία ελπίδα να επανέλθει και χωρίς καμία δυνατότητα να επιζήσει. Η οικογένεια της άρρωστης εξέφρασε την επιθυμία να διαθέσει τα όργανά της, ώστε κάποιοι άνθρωποι πρακτικά «καταδικασμένοι» να επιβιώσουν και να ευεργετηθούν απ’ αυτά. 

Τα ξημερώματα λοιπόν της Κυριακής, ήρθε στην Κλινική μας μια επταμελής ομάδα από το Ωνάσειο, καθώς και μια τριμελής ομάδα από το Ιπποκράτειο. Η πρώτη ασχολήθηκε με την καρδιά (οι πνεύμονες είχαν κριθεί ακατάλληλοι για μεταμόσχευση) και η δεύτερη με τους νεφρούς και το ήπαρ. Η όλη εργασία έγινε ομαλά, πετυχημένα, με απόλυτη συνεργασία του προσωπικού (ιατρικού και νοσηλευτικού) των χειρουργείων της Κλινικής μας και τα όργανα μεταμοσχεύτηκαν στα οικεία Νοσοκομεία σε αρρώστους που αγωνιούσαν, περιμένοντας πότε θα εμφανιστεί κατάλληλο για την περίπτωσή τους μόσχευμα. 

Ήταν μια ευγενική και πολύ ανθρώπινη χειρονομία της οικογένειας, που με πολύ πόνο, αλλά και πολύ αίσθημα κοινωνικής ευθύνης, πρότεινε τη δωρεά των οργάνων της ασθενούς. Και ήταν και μια απόδειξη πόσο σωστά και πετυχημένα μπορούν να λειτουργήσουν οι ιατρικές και νοσηλευτικές ομάδες, όταν τις χαρακτηρίζει η ακρίβεια, η βαθιά γνώση, η σωστή δραστηριοποίηση. Κάτι που τόσο το χρειάζεται ο τόπος μας και που μπορεί να δώσει ζωή σε ανθρώπους που μοιάζει να χάνουν και την τελευταία ελπίδα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΜΑΣ ΤΕΥΧΟΣ