ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Στις δύσκολες αυτές ώρες που ζει η πόλη μας, στεκόμαστε όλοι μαζί ενωμένοι.

Η Κλινική «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ», συναισθανόμενη τη μεγάλη δυσκολία την οποία αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή το Εθνικό Σύστημα Υγείας, στέκεται αρωγός στον αγώνα που δίνει το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των Δημόσιων Νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης.

Σε συνεργασία πάντοτε με το Υπουργείο Υγείας, ο «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ», από τις 27 Οκτωβρίου, υποδέχεται από τα Δημόσια Νοσοκομεία της πόλης ασθενείς που δεν νοσούν από κορωνοϊό, με σκοπό να ελευθερωθούν σε αυτά κλίνες ΜΕΘ για περιστατικά COVID-19, ώστε να εξυπηρετηθεί ο διαρκώς αυξανόμενος αριθμός ασθενών.

ΚΛΕΙΣΙΜΟ

ΠΙΣΩ
Επιστημονική ανακοίνωση και βράβευση του Γυναικολόγου
κ. Ηλία Τσάκου σε παγκόσμιο Συνέδριο

O Dr. Ηλίας Τσάκος ανακοίνωσε στις 30 Σεπτεμβρίου 2011 την επιστημονική μελέτη με θέμα «Ορμόνη Antimullerian (AMH), ο ρόλος της στην πρόγνωση της ωοθηκικής ανταπόκρισης κατά την εξωσωματική γονιμοποίηση». Η εργασία αυτή βραβεύτηκε ως η καλύτερη ελεύθερη ανακοίνωση «best oral communication award».

Η ανακοίνωση έγινε στα πλαίσια διεθνούς συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, «9th International Scientific Meeting», 28-30 September 2011. Το συνέδριο οργανώθηκε από το Βασιλικό Κολλέγιο Μαιευτήρων & Γυναικολόγων Αγγλίας σε συνεργασία με την Ελληνική Μαιευτική & Γυναικολογική Εταιρία και συμμετείχαν περισσότεροι από 1.000 σύνεδροι από όλον τον κόσμο. Η μελέτη αυτή εκπονήθηκε μεταξύ 2008 – 2010 από το «Κέντρο Γυναικολογίας & Γονιμότητας» σε συνεργασία με τη 2η Πανεπιστημιακή κλινική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και αποτελεί το θέμα της Διδακτορικής Διατριβής του κ. Αθανάσιου Τολίκα, Μαιευτήρα – Γυναικολόγου.

Με την εργασία αυτή, τεκμηριώνεται η σημασία της ΑΜΗ κατά τον ορμονικό έλεγχο υπογόνιμων γυναικών που υποβάλλονται σε διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης. Επιπλέον, επιβεβαιώνεται ο ρόλος της ορμόνης αυτής ως σημαντικού παράγοντα ελέγχου της «παρακαταθήκης ωαρίων» και συνεπώς της γονιμότητας των γυναικών, με σημαντικές προεκτάσεις στην ικανότητα εξέτασης γυναικών ανεξαρτήτου ηλικίας και κατάστασης γονιμότητας. Η ορμόνη ΑΜΗ παρέχει τη δυνατότητα προγραμματισμού της εγκυμοσύνης είτε με φυσικό είτε με τεχνητό τρόπο (π.χ. κατάψυξη ωαρίων, εξωσωματική γονιμοποίηση). Η εργασία αυτή έγινε δεκτή προς δημοσίευση από το περιοδικό «Human Fertility», μία διεθνούς κύρους ιατρική επιθεώρηση στο χώρο της γονιμότητας που τελεί υπό την αιγίδα της Βρετανικής Εταιρίας γονιμότητας.

“Anti-Mullerian hormone (AMH) levels in serum and follicular fluid as predictors of ovarian response in stimulated (IVF and ICSI) cycles” 

Athanasios Tolikas, Elias Tsakos, et al

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΜΑΣ ΤΕΥΧΟΣ