ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Στις δύσκολες αυτές ώρες που ζει η πόλη μας, στεκόμαστε όλοι μαζί ενωμένοι.

Η Κλινική «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ», συναισθανόμενη τη μεγάλη δυσκολία την οποία αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή το Εθνικό Σύστημα Υγείας, στέκεται αρωγός στον αγώνα που δίνει το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των Δημόσιων Νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης.

Σε συνεργασία πάντοτε με το Υπουργείο Υγείας, ο «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ», από τις 27 Οκτωβρίου, υποδέχεται από τα Δημόσια Νοσοκομεία της πόλης ασθενείς που δεν νοσούν από κορωνοϊό, με σκοπό να ελευθερωθούν σε αυτά κλίνες ΜΕΘ για περιστατικά COVID-19, ώστε να εξυπηρετηθεί ο διαρκώς αυξανόμενος αριθμός ασθενών.

ΚΛΕΙΣΙΜΟ

ΠΙΣΩ
Τμήμα Βαριατρικής

Τί είναι νοσογόνος παχυσαρκία;
Η παχυσαρκία είναι νόσος που αφορά περίπου στο 30% του γενικού πληθυσμού (34% στις Ηνωμένες Πολιτείες). Περίπου δύο στους τρεις ανθρώπους είναι ή υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Γι’ αυτό άλλωστε έχει ανακηρυχθεί από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας ως η επιδημία του 21ου αιώνα. Εάν είστε παχύσαρκος(η), αυτό μπορεί να είναι κληρονομικό, δεδομένου ότι η παχυσαρκία έχει ισχυρό γενετικό υπόστρωμα, ή να σχετίζεται με τις περιβαλλοντικές συνθήκες και τον τρόπο ζωής και διατροφής. Αυτό θα το διερευνήσει ο γιατρός σας.

Γιατί χαρακτηρίζεται ως «νόσος»;
Το πλεονάζον σωματικό βάρος καταδικάζει ανθρώπους σε σωματικό πόνο, σοβαρά προβλήματα υγείας και κοινωνική απομόνωση. Σακχαρώδης διαβήτης, υπέρταση, υπερλιπιδαιμία, στεφανιαία νόσος, ορμονικές διαταραχές, υπογονιμότητα, άπνοια κατά τον ύπνο, μυοσκελετικά άλγη, κατάθλιψη, είναι μόνο μερικά από τα προβλήματα που σχετίζονται με την παχυσαρκία. Επιπλέον, έχει βρεθεί ότι η παχυσαρκία αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο νεοπλασμάτων, όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου ή του προστάτη. Για όλους αυτούς τους λόγους, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας χαρακτηρίζει ως νόσο την παχυσαρκία και συνιστά την έγκαιρη αντιμετώπισή της.
Η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας μπορεί να γίνει με δίαιτα σε συνδυασμό με σωματική άσκηση, με τη βοήθεια φαρμακευτικών σκευασμάτων ή με τη βοήθεια χειρουργικής επέμβασης. Η χειρουργική σήμερα προσφέρει λύση σε παχύσαρκους ασθενείς που δεν κατάφεραν να χάσουν το πλεονάζον σωματικό τους βάρος παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες δίαιτας.

Σε ποιους ασθενείς απευθύνεται η χειρουργική της παχυσαρκίας;
Οι όροι υπέρβαρος και παχύσαρκος περιγράφουν διαβαθμίσεις σωματικού βάρους μεγαλύτερου από το ιδανικό για ένα συγκεκριμένο ύψος. Αυτό που καθορίζει το «μέγεθος» της παχυσαρκίας είναι ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ), ένας αριθμός που συσχετίζει το σωματικό βάρος με το ύψος. 

ΔΜΣ= Σωματικό Βάρος (Kg) / Ύψος(m)²

Με βάση λοιπόν τον ΔΜΣ, ασθενείς που χρειάζονται χειρουργική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας τους είναι αυτοί που έχουν ΔΜΣ > 40 Kg/m2 ή > 35 Kg/m2 και κάποιο συνοδό νόσημα (σακχαρώδης διαβήτης, υπέρταση κ.λπ.).

Ποια είδη χειρουργικών επεμβάσεων υπάρχουν;
Οι βαριατρικές επεμβάσεις χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες. Σε αυτές που απλώς περιορίζουν τη χωρητικότητα του στομάχου και σε αυτές που συνδυάζουν μείωση της γαστρικής χωρητικότητας και δυσαπορρόφηση της τροφής. Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν ο γαστρικός δακτύλιος, η επιμήκης γαστρεκτομή, η γαστρική πτύχωση και η γαστρική παράκαμψη βραχείας έλικας, ενώ στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν η γαστρική παράκαμψη μακράς έλικας και η χολοπαγκρεατική εκτροπή. 

 

Ρυθμιζόμενος γαστρικός δακτύλιος

Ο ρυθμιζόμενος γαστρικός δακτύλιος αποτελεί επέμβαση περιορισμού της γαστρικής χωρητικότητας.Συνοπτικά, περιλαμβάνει την τοποθέτηση ενός δακτυλίου σιλικόνης με ένα εσωτερικό φουσκωτό κολάρο γύρω από το ανώτερο τμήμα του στομάχου. Αυτό δημιουργεί ένα μικρό γαστρικό θύλακο με στενό στόμιο, με σκοπό τον περιορισμό της κατανάλωσης τροφής. Το στενό στόμιο καθυστερεί την προώθηση της τροφής από τον θύλακο, δημιουργώντας αίσθημα κορεσμού. Ο δακτύλιος μπορεί να ρυθμιστεί με την πάροδο του χρόνου προσαρμόζοντας ανάλογα τη διάμετρο του εσωτερικού στομίου. Η επέμβαση γίνεται λαπαροσκοπικά. Η νοσηλεία διαρκεί έως μία ημέρα. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο ασθενής μπορεί να λάβει εξιτήριο λίγες ώρες μετά την επέμβαση. Μετεγχειρητικά χρειάζεται παρακολούθηση από διαιτολόγο καθώς και ρύθμιση του δακτυλίου ανάλογα με την απώλεια βάρους.
Στην Κλινική «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ» εφαρμόζεται η τεχνική "Birmingham stitch" για την εφαρμογή του δακτυλίου. Πρόκειται για μια ιδιαίτερη τεχνική καθήλωσης του γαστρικού δακτυλίου με τη δημιουργία μιας μορφής πτύχωσης του στομάχου γύρω από αυτόν. Με τον τρόπο αυτό, σχεδόν εκμηδενίζεται ο κίνδυνος ολίσθησης του δακτυλίου (slippage rate), που είναι η συχνότερη επιπλοκή της μεθόδου. 


Επιμήκης γαστρεκτομή (γαστρικό μανίκι) (sleeve gastrectomy)

Είναι μια σχετικά καινούρια τεχνική. Περιγράφεται ως επιμήκης ή κάθετη γαστρεκτομή ή γαστρικό μανίκι. Η τεχνική πρωτοχρησιμοποιήθηκε ως πρώτο βήμα για ασθενείς υψηλού κινδύνου που επρόκειτο να υποβληθούν σε χολοπαγκρεατική εκτροπή με διατήρηση του πυλωρού (duodenal switch). Παρατηρήθηκε, ωστόσο, ότι η επιμήκης γαστρεκτομή μόνη της μπορεί να προκαλέσει σημαντική απώλεια βάρους και βελτίωση του μεταβολικού προφίλ. Έτσι, έχει πλέον καθιερωθεί ως αυτόνομη μέθοδος χειρουργικής θεραπείας της παχυσαρκίας.

Με την τεχνική αυτή αφαιρείται περίπου το 85% του στομάχου, με αποτέλεσμα αυτό να παίρνει σχήμα επιμήκους σωλήνα ή μανικιού. Το επιπλέον πλεονέκτημα της μεθόδου είναι ότι αφαιρεί τον θόλο του στομάχου, που είναι η κύρια πηγή γκρελίνης του οργανισμού μας. Η γκρελίνη είναι ο αγγελιοφόρος που στέλνει το στομάχι μας στον υποθάλαμο του εγκεφάλου για να τον ενημερώσει ότι «πεινάει». Καταργώντας λοιπόν την αποστολή του μηνύματος πείνας, μειώνει σημαντικά και την όρεξη. Η επέμβαση πραγματοποιείται λαπαροσκοπικά. Ο ασθενής εισάγεται στην Κλινική το πρωί της επέμβασης. Μετά τον προεγχειρητικό έλεγχο, υποβάλλεται στην επέμβαση λαπαροσκοπικά. Σιτίζεται το επόμενο πρωί και λαμβάνει εξιτήριο λίγες ώρες αργότερα. Για περισσότερες λεπτομέρειες, συμβουλευθείτε τον χειρουργό σας.

 

Γαστρική παράκαμψη

Είναι κατά κύριο λόγο επέμβαση περιορισμού της γαστρικής χωρητικότητας και λιγότερο επέμβαση δυσαπορρόφησης. Είναι μία περίπλοκη επέμβαση. Αρχικά, δημιουργείται ένας μικρός γαστρικός θύλακος με διατομή και συρραφή του στομάχου. Στη συνέχεια, ένα τμήμα του λεπτού εντέρου συνδέεται με αυτό τον θύλακο σε σχήμα Υ. Με τον τρόπο αυτό, η τροφή παρακάμπτει το μεγαλύτερο μέρος του στομάχου, το δωδεκαδάκτυλο και ένα μέρος του λεπτού εντέρου. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την εξαιρετική ρύθμιση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ, λόγω του ότι η τροφή δεν διεγείρει την έκκριση ορμονών που σχετίζονται με την αντίσταση στην ινσουλίνη. Η επέμβαση πραγματοποιείται επίσης λαπροσκοπικά. Η μετεγχειρητική νοσηλεία είναι 1 ημέρα. Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε γαστρική παράκαμψη χρειάζονται μετεγχειρητικά παρακολούθηση από τον θεράποντα ιατρό τους για αποφυγή προβλημάτων από έλλειψη βιταμινών, σιδήρου ή ασβεστίου. Για περισσότερες λεπτομέρειες, συμβουλευθείτε τον χειρουργό σας.

 

Γαστρική πτύχωση

Η λαπαροσκοπική γαστρική πτύχωση είναι μια νέα τεχνική για τη θεραπεία της παχυσαρκίας που βασίζεται στον περιορισμό της χωρητικότητας του στομάχου. Η επέμβαση, από παθοφυσιολογική άποψη, μοιάζει με την επιμήκη γαστρεκτομή (γαστρικό μανίκι), με την σημαντική διαφορά ότι η μετατροπή του στομάχου σε σωλήνα γίνεται όχι με εκτομή, αλλά με πτύχωσή του με την τοποθέτηση ορομυϊκών ραφών κατά μήκος του μείζονος τόξου του στομάχου. Η επέμβαση γίνεται λαπαροσκοπικά και η μετεγχειρητική νοσηλεία είναι μία μέρα. Το πλεονέκτημα της μεθόδου έναντι της κλασσικής επιμήκους γαστρεκτομής είναι ότι είναι αναστρέψιμη, αποφεύγει όλες τις επιπλοκές που σχετίζονται με το μεγάλο μήκος διατομής συρραφής, ενώ επειδή απαιτεί ελάχιστα αναλώσιμα υλικά περιορίζεται σημαντικά και το κόστος. 
Το μειονέκτημά της έναντι της επιμήκους γαστεκτομής είναι ότι δεν περιορίζεται η όρεξη αφού δεν επηρεάζει τη συγκέντρωση της γκρελίνης.

Ποια επέμβαση είναι η καλύτερη για μένα;
Όλες οι βαριατρικές επεμβάσεις, αν εκτελεστούν σωστά από έμπειρο χειρουργό, είναι ασφαλείς και αποτελεσματικές. Το σημαντικότερο για την επιλογή της καταλληλότερης μεθόδου είναι η σωστή και αντικειμενική ενημέρωση του ασθενούς για τα υπέρ και τα κατά της καθεμιάς, για το προσδοκώμενο αποτέλεσμα (απώλεια βάρους, ρύθμιση μεταβολικών διαταραχών), αλλά κυρίως για τον τρόπο ζωής και διατροφής του μετά την επέμβαση. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό ο εξειδικευμένος χειρουργός παχυσαρκίας να είναι σε θέση να εκτελέσει όλες τις επεμβάσεις και να μην προσπαθεί να κατευθύνει τον ασθενή προς το είδος της επέμβασης που αυτός εκτελεί. Η εξειδικευμένη ομάδα παχυσαρκίας, λαμβάνοντας υπόψη το ιατρικό ιστορικό, την κλινική εξέταση, τις διατροφικές συνήθειες και το ψυχολογικό προφίλ του κάθε ασθενούς, θα προτείνει την καταλληλότερη σε κάθε περίπτωση επέμβαση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΜΑΣ ΤΕΥΧΟΣ